• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/24sata.hr

25.04.2021

15:16

Za što duže SVEŽE VOĆE i POVRĆE! Brokoli čuvajte u ČAŠI kao CVEĆE, banani OBMOTAJTE VRH!

Recepti

Za što duže SVEŽE VOĆE i POVRĆE! Brokoli čuvajte u ČAŠI kao CVEĆE, banani OBMOTAJTE VRH!

Podeli vest

Pravilnim odlaganjem svežih plodova možemo da im dodamo još tri do sedam dana dužeg trajanja. Slede saveti kako da sebi olakšate planiranje jelovnika, smanjite nepotrebno bacanje hrane i uštedite novac

Vrlo je praktično da na pijaci kupite voće i povrće za celu nedelju, ali se neretko dešava da nakon par dana smekša i istruli. Iako se čini da nema velike razlike, pravilnim odlaganjem svežih plodova možemo da im dodamo još tri do sedam dana dužeg trajanja. Nudimo vam nekoliko korisnih saveta kako da sebi olakšate planiranje jelovnika, smanjite nepotrebno bacanje hrane i uštedite novac.

Ne perite pre skladištenja

Možda će zvučati čudno, ali zapravo je bolje da se voće i povrće ne pere pre nego što se stavi u frižider ili špajz. Ako je nešto prljavo, samo obrišite suvom krpom. Pranje može da ukloni prirodnu odbranu od buđi i truljenja.

Foto: Shutterstock

Kao rogovi u vreći

Određene vrste voća i povrća počinju da ispuštaju etilen nakon što sazru. Ovo uključuje banane, kajsije, dinje, kruške, šljive, mango i paradajz. Druge vrste su osetljive na etilen, uključujući jabuke, patlidžan, lubenice, krompir, bundevu, šargarepu, brokoli. Ako ih stavite blizu prve grupe namirnica, počinju brzo da trule, te je najbolje da ove dve grupe čuvate odvojeno jedne od drugih.

Suvo okruženje

Vlaga samo ubrzava da se voće i povrće pokvari. Dobar trik da to sprečite jeste da na dno posude postavite papirni ubrus - to će apsorbovati višak vlage i odložiti truljenje.

Ne stavljajte u frižider

Papriku, krastavac i paradajz treba čuvati na sobnoj temperaturi. Paprika gubi elastičnost ako se čuva u frižideru, dok krastavac, a naročito paradajz, gubi na ukusu. Generalno, voće i povrće ne treba čuvati u frižideru dok ne sazri. U suprotnom, istruliće mnogo brže.

Foto: pexels.com

Umotajte "vrh" banane

Ako stavite banane u frižider, ubrzo će pocrneti i izgubiti na ukusu. Najbolje je držati ih na sobnoj temperaturi, ali sa "vrhom" obmotanim plastičnom folijom za pakovanje hrane.

Skladištite seckano

Možete, zapravo, da čuvate sveže iseckano ili oljušteno povrće, kao što su šargarepa i celer, dosta dugo u frižideru. Da biste to uradili, potrebno je da ih stavite u posudu sa malom količinom vode.

Foto: Shutterstock

Luk voli mrak

Najbolji prijatelj belog i crnog luka je tama. Ako nemate veći neosvetljeni prostor na raspolaganju, možete ih staviti u papirne kese sa nekoliko malih rupa probušenih za vazduh. Na taj način možete da ih čuvate bilo gde i istovremeno zadovoljite njihovu potrebu za mrakom.

Jabuke i krompir

Ukoliko jednu ili dve jabuke stavite zajedno sa krompirom, on će ostati duže svež.

Foto: Shutterstock

Brokoli kao buket cveća

Brokoli treba čuvati u čaši sa vodom, kao buket cveća. Na taj način će duže ostati svež. Pokrijte ga sa vlažnim peškirom, i redovno menjajte vodu. Karfiol umotajte u vlažni peškir ili plastičnu foliju sa nekoliko rupa za ventilaciju.

Celer u foliji

Celer će trajati duže ako je umotan u aluminijumsku foliju i odložen u frižider, dok će izgubiti ukus i konzistenciju ako se čuva u plastici.

Foto: Pixabay

Paradajz okrenut nagore

Područje oko stabljike je najosetljiviji deo paradajza i ovo je oblast gde se najbrže raspada. Čuvajte ga sa stabljikom okrenutom nagore, i trajaće duže.

Grožđe u kesi

Grožđe se neće pokvariti brzo, a takođe će ostati sočno i sveže, ukoliko ga stavite u kese za zamrzivač ili ga umotate u plastičnu foliju za pakovanje hrane i stavite u frižider.

GOJIMO se od BELOG hleba? LAŽI o ovoj namirnici u koje SVI VERUJEMO!

IZLEČITE URINARNE INFEKCIJE! Evo kako da napravite PRIRODNI ANTIBIOTIK - treba vam samo ČETIRI SASTOJKA

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija