• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

01.05.2021

09:01

Svečana VASKRŠNJA GOZBA! Od bele JAGNJEĆE ČORBE, preko PUNJENE TELETINE do nepečene TORTE sa JAGODAMA!

Recepti

Svečana VASKRŠNJA GOZBA! Od bele JAGNJEĆE ČORBE, preko PUNJENE TELETINE do nepečene TORTE sa JAGODAMA!

Podeli vest

Svi se raduju šarenim jajima, ali i trpezi punoj tradicionalnih jela, često spremljenih na nešto moderniji način. Centralni događaj ne može da prođe bez jagnjetine, koja, mada je specifičnog ukusa, ako se pripremi s ljubavlju, prosto se topi u ustima i lepi pod prstima

Svečani vaskršnji ručak je doživljaj za celu porodicu. Svi se raduju šarenim jajima, ali i trpezi punoj tradicionalnih jela, često spremljenih na nešto moderniji način. Centralni događaj ne može da prođe bez jagnjetine, koja, mada je specifičnog ukusa, ako se pripremi s ljubavlju, prosto se topi u ustima i lepi pod prstima. Budite ipak umereni u svemu, naročito ne preterujte s jajima. Vaskrs se slavi nekoliko dana, hrane i vremena ima dovoljno za degustiranje.

Foto: Shutterstock

Štapići punjeni sirom

Sastojci: pakovanje kora za pitu, 300 g sira (možete da dodate i malo barenog spanaća po želji), 2 jajeta, susam za posipanje, malo ulja, malo kisele vode.
Priprema:
Kore isecite na četvrtinu. Izgnječite sir i umutite sa jednim jajetom. Odvojte dva lista, pospite sa malo ulja i kisele vode. Rasporedite fil po dužini i napravite štapić. Ponovite dok ne potrošite kore i sir. Stavite papir za pečenje u pleh, složite štapiće, premažite umućenim jajetom, pospite morskom solju i susamom. Pecite na 200 stepeni dok ne porumene.

Foto: Shutterstock

Bela jagnjeća čorba

Sastojci: 400 g jagnjećeg mesa (ako ne volite jagnjetinu, zamenite je teletinom), 2 šargarepe, koren peršuna, manji koren celera, veći praziluk ili 2 glavice crnog luka, zelena paprika, svež oljušten paradajz isečen na kockice, opciono, žumance, 2 kašike pavlake, kašičica brašna, ulje, lovorov list, biber u zrnu i mleven, malo mlevene slatke paprike, so, peršunov list.
Priprema:
Izdinstajte iseckani praziluk, šargarepu, celer, papriku, a možete i paradajz. Dodajte meso isečeno na kockice, list lovora, biber u zrnu i malo mlevene slatke paprike. Nalijte vodom i kuvajte. Kad je meso gotovo, razmutite kašičicu brašna u malo mlake vode ili mleka, dodajte u čorbicu i pustite da vri 2-3 minuta. Dodajte so i mleveni biber. U veću činiju umutite žumance i pavlaku i polako dodajte vrućoj čorbu i brzo mutite žicom da se ne naprave grudvice. Dodajte peršunov list i servirajte sa malo limuna.

Foto: Shutterstock

Jagnjeći kotleti

Sastojci: komad jagnjećih rebara, istranžiranih, 2 kašike maslinovog ulja, pet grančica sveže majčine dušice ili 2 kašičice suve, 2 grančice svežeg ruzmarina, 2 čena crnog luka, sitno iseckana, pola šake svežeg peršuna, 2 kašike putera, šaka prezli, so, biber.
Priprema:
Zagrejte rernu na 230 stepeni. U ceo komad rebara utrljajte so i biber i propržite ga na maslinovom ulju sa obe strane na jakoj vatri minut-dva da dobije zlatnu koricu. Izvadite ih sve i ostavite sa strane. Za to vreme u multipraktiku pomešaje majčinu dušicu, ruzmarin, beli luk, peršun, prezle, so i biber prema ukusu, omekšao puter i ulje. Tu smesu stavite preko rebara, koja ste stavili u posudu za pečenje. Pecite jagnjetinu 15-18 minuta (zavisi od veličine rebara) ili više ako volite. Kada je meso gotovo, uvijte ga u aluminijumsku foliju na pet minuta, isecite na dva ili jedno rebro i servirajte uz krompir-pire.

Foto: Shutterstock

Punjena teletina

Sastojci: 2 kg telećih prsa, glavica crnog luka, 2 zemičke, 100 g mesnate slanine, 1-2 pileće džigerice, 2 jajeta, 2-3 kašike kuvanog pirinča, so, biber, peršunovo lišće. Plus krompir i šaragarepa.
Priprema:
Najbolje je da vam mesar pripremi meso i napravi džep koji ćete posle puniti sa nadevom. Meso posoliti i malo pobiberiti sa svih strana. Oljuštiti i nekoliko krompira i par šargarepica, koje možete da pečete zajedno sa mesom. Za nadev potopite 2 zemičke (ili sredinu od hleba) u malo mleka. Crni luk sitno iseckajte i propržite sa kockicama slanine. Dodajte usitnjenu pileću džigericu, jaja, kuvani pirinač so, biber i seckano peršunovo lišće. Ovim nadevom napunite teleća prsa, ušijte koncem ili pričvrstite pomoću nekoliko čačkalica. Stavite u pleh za pečenje, prelijte sa malo ulja, pa okolo poređajte krompir i šargarepu. Sipajte malo vode, prekrijte aluminijumskom folijom i stavite u rernu da se peče na 200 stepeni oko sat i po. Zatim, skinite foliju i nastavite sa pečenjem jos oko sat, povremeno prelivajući sokom od pečenja.

Foto: Shutterstock

Zapečeni brokoli

Sastojci: jedan cvet brokolija (može i karfiol ili oboje), sir po želji. Za bešamel: 2 kašike putera, kašika brašna, 2,5 dl mlakog mleka, so, biber, malo muskatnog oraščića.
Priprema:
Za bešamel sos na tihoj vatri na puteru propržite brašno i postepeno dodajte mleko neprestano mešajući. Sve krčkajte dok se sos ne zgusne, pa začinite. Brokoli kratko blanširajte u slanoj vodi, zatim ga stavite u vatrostalnu činiju, prelijete bešamel sosom i preko toga narendajte kačkavalj. Zapecite u rerni kratko, 10 minuta, samo da kačkavalj uhvati koricu.

Foto: Shutterstock

Prolećna salata od spanaća i jagoda

Verovali ili ne, ali kombinacija svežeg mladog spanaća sa jagodama uz odgovarajući preliv može da bude apsolutno neodoljiva.
Sastojci:
pakovanje bebi-spanaća, šolja iseckanih jagoda, četvrtina šolje suvih brusnica, četvrtina šolje oraha, četvrtina šolje fete ili plavog sira, opciono. Za preliv: trećina šolje ulja, 2 kašike balzamiko sirćeta, kašika šećera, pola kašičice dižon senfa.
Priprema: Iseckajte jagode i orahe. Napravite preliv tako što ćete u maloj staklenog tegli staviti sve sastojke, zatvoriti poklopcem i energično promućkati. U činiju za serviranje stavite spanać, dodajte jagode, sir ako ga stavljate, orahe i suvo voće, prelijte dresingom i promešajte.

Foto: Shutterstock

Nepečena torta sa jagodama

Sastojci: Za podlogu: 200 g mlevenog keksa, 100 g mlevenih oraha (ili mlevenih pečenih lešnika), 50 g šećera u prahu, 80 g putera, 6-7 kašika soka (od pomorandže ili breskve). Za fil: 250 ml mlečne slatke pavlake, 250 g krem sira, 200 g šećera u prahu, kesica želatina (10 g). Plus 600 g jagoda.
Priprema:
U činiju stavite keks, orahe, šećer u prahu, puter iseckan na listiće i sok, pa umesite. Obruč okruglog kalupa za pečenje torte (20 cm) stavite na tanjir za serviranje, pa u njemu utisnite smesu, poravnajte i ostavite u frižideru. U činiju sipajte slatku pavlaku i kratko je umutite uz dodavanje šećera u prahu. Zatim dodajte krem sir i još kratko umutite. Rastopite želatin u vodu i ostavite da nabubri pola minuta. Zatim šerpicu stavite na tihu vatru da se smesa ugreje (ne sme da provri), pa istopljen želatin sipajte odmah u fil i još jednom umutite mikserom. Izvadite kalup za podlogom za tortu i par kašika fila nanesite po podlozi kako bi se jagode bolje "zalepile". Poređajte jagode, preko toga sipajte fil, malo protresite kalup i ostavite tortu u frižider da se dobro rashladi, najmanje 10 sati. Sutradan ukrasite tortu po želji (jagodama, rendanom belom čokoladom ili usitnjenim blanširanim bademima).

Kuvari ovo rade SVAKI PUT KAD PEKU MESO! Dodaju ova 2 sastojka koja prave OGROMNU razliku!

SOČAN I UKUSAN BIFTEK! Obrok koji ćete obožavati, samo pratite uputstva!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija