Sve OD KAFE! POSLASTICE, piće i SLANA JELA od omiljenog NAPITKA! /7 RECEPATA/
Podeli vest
Sveže mlevena kafa postala je sinonim za opuštanje, posebno u onom delu dana koji je posvećen samo nama, u kojem se prepuštamo užitku i zaboravljamo na sve obaveze. Ona je i pun pogodak u kombinaciji sa slatkim namirnicama (za one smelije i u slanim) jer poslasticama daje jednu otmenu a jaku notu...
Svako od nas ima omiljeni način ispijanja kafe, ali jedno je svima zajedničko - kafa je povod za druženje, lepe trenutke i prijatne razgovore. Sveže mlevena kafa postala je sinonim za opuštanje, posebno u onom delu dana koji je posvećen samo nama, u kojem se prepuštamo užitku i zaboravljamo na sve obaveze. Ona je i pun pogodak u kombinaciji sa slatkim namirnicama (za one smelije i u slanim) jer poslasticama daje jednu otmenu a jaku notu... Poznata je i izjava Luize Mej Alkot, autorke romana "Male žene", koja je svojevremeno rekla kako bi "radije prihvatila kafu nego komplimente".
Recept koji sledi ne morate striktno da pratite, jer tajfl sa jagodama i piškotama može da se pravi sa različitim sastojcima i u različitim količinama, u tome je lepota ovog kolača...
23.05.2021
12:11
Ukoliko ste ljubitelj dobre, domaće ili instant kafe u kolačima, onda će vas ovi recepti obradovati...
Tiramisu
Sastojci: 120 g šećera u prahu, 300 g slatke pavlake za šlag, ekstrakt vanile (po želji), 250 g maskarpone sira, pakovanje piškota, šoljica jake domaće kafe.
Priprema: U posudu stavite šećer u prahu, dodajte pavlaku za šlag i sve zajedno dobro umutite. U drugu posudu stavite maskarpone i ekstrakt vanile i dobro izmešajte. Mešavinu maskarponea i vanile sipajte u šlag i sve zajedno dobro izmešajte. Piškote prepolovite napola, umočite u kafu i stavite u čašu. Prelijte smesu u čaše i po vrhu narendajte tamnu čokoladu ili pospite kakaoom.
Kremaste kocke sa kiselom pavlakom
Sastojci za koru: 250 g putera, 300 g šećera, 6 jaja, 300 g brašna, 50 g kakao-praha, 3 vanilin-šećera, prašak za pecivo, 6 kašika mleka, 1,5 dl skuvane, sveže mlevene kafe, 4 kašike ruma
Sastojci za fil: 3 dl slatke pavlake, 4 dl kisele pavlake, 5 kašika-šećera, kesica želatina. Sastojci za glazuru: 150 g čokolade za kuvanje, 3 kašike ulja.
Priprema: Umutite puter, šećer i žumanca, pa dodajte brašno, vanilin-šećer, prašak za pecivo i kakao. Na kraju sjedinite i domaću kafu i rum, pa sve dobro umutite mikserom. Posebno umutite belanca u čvrst sneg, pa lagano pomoću kašike sjedinite sa prethodno pripremljenom smesom od žumanaca. Izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 200 stepeni 15-20 minuta. Proverite čačkalicom da li je pečeno. Želatin potopite u hladnu vodu da nabubri. Kiselu pavlaku umutite viljuškom, pa dodajte šećer i polako promešajte. Slatku pavlaku posebno umutite u čvrst šlag, pa sjedinite sa kiselom pavlakom. Dodajte želatin i promešajte, pa premažite koru i ostavite da se hladi u frižideru bar sat vremena. Čokoladu otopite sa uljem na laganoj temperaturi i prelijte preko fila, pa vratite da se još malo stegne.
Mafini sa lešnicima
Sastojci: 100 g omekšalog putera, 100 g šećera, 100 g brašna, kašičica praška za pecivo, 2 jajeta, 4 kašičice instant kafe, 100 ml vode, 25 g usitnjenih lešnika (možete i oraha), 12 lešnika za ukrašavanje, prstohvat soli. Za preliv: 200 ml sira maskarpone, 3 kašičice instant kafe, 2 kašike šećera.
Priprema: Kalupe za mafine obložite korpicama. 4 kašičice instant kafe skuvajte u 100 ml vode i ohladite. Mutite puter, brašno, šećer i jaja sa kafom i prstohvatom soli, dok ne postane kremasto. Kad je smesa umućena, dodajte lešnike. Smesu sipajte u kalupe i pecite na 180 stepeni 18-20 minuta. Ostavite da se ohlade u kalupima nekoliko minuta, pa ih povadite i ohladite potpuno. U velikoj posudi pomešajte maskarpone i 3 kašičice kafe sa šećerom, zatim umutite. Na svaki mafin stavite preliv, a zatim po želji ukrasite lešnicima na vrhu.
Čokoladna mus torta
Sastojci: Za biskvit: 150 g tamne čokolade, 100 g putera, 100 ml neutralne pavlake za kuvanje, puna kašika kakaoa, 4 jajeta, 4 kašike šećera. Za mus od kafe: 2 žumanca, 100 g šećera, jedna i po kašika gustina, 160 ml mleka, kašičica arome vanile, 2 kašike instant kafe, pola kašike želatina, 2 kašike hladne vode, 250 ml mlečne slatke pavlake. Plus kakao za posipanje.
Priprema: Čokoladu i puter otopite na laganoj vatri, dodajte pavlaku za kuvanje, kakao i jedno po jedno žumance. Belancima dodajte prstohvat soli i umutite u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera. Lagano sjedinite ovaj sneg i čokoladnu smesu, izlijte u kalup (20 cm) obložen pek papirom i namašćen puterom i pecite na 160 stepeni oko 30 minuta. Kad se torta prohladi, izvadite je iz kalupa, okrenite na drugu stranu i stavite na tanjir. Za mus ubacite u šerpicu žumanca i šećer, dobro izmešajte, dodajte gustin i toplo mleko i kuvajte na srednjoj vatri uz mešanje, dok se krem ne zgusne kao puding. Skinite sa vatre, dodajte vanilu i instant kafu i izmešajte. Želatin u šerpici prelijte hladnom vodom, ostavite 5-10 minuta da nabubri, pa zagrejte na slaboj vatri da se otopi. Sipajte u krem od kafe i promešajte. Umutite slatku pavlaku i lagano dodajte u krem. Oko biskvita stavite obruč od kalupa i sipajte krem. Ostavite u frižideru na minimum 4 sata, a najbolje preko noći. Sutradan skinite kalup i pospite tortu kakaoom.
Domaća moka sa lavandom
Sastojci (za 4 šolje): šolja slatke pavlake, kašičica suvih cvetova lavande (uzmite iz čaja od lavande), 50 g čokolade, 4 šolje filter kafe (slično kao kod pripreme čaja, vrelom vodom prelijte kafu preko filtera od papira ili tkanine), malo šlaga (opciono).
Priprema: Najpre slatku pavlaku zagrejte u manjoj šerpici, kad počne da ključa, dodajte joj kašičicu cvetova suve lavande. Kuvajte sve zajedno par minuta, sklonite sa vatre i ostavite 15 minuta da ukus lavande prožme pavlaku. Koristeći cediljku očistite slatku pavlaku od cvetova lavande. Ponovo vratite pavlaku u šerpicu, zagrejte je i dodajte joj čokoladu, koja će se ubrzo istopiti. Napravite filter kafu i sipajte u šolje. Rasporedite čokoladu sa pavlakom u svaku šolju i dodajte šlag po želji.
Pikantni but u marinadi
Sastojci: 1 kg svinjetine od buta, 125 ml jake espreso kafe, 125 ml balzamiko sirćeta, 125 g meda, 250 g kečapa, 2 kašičice senfa, 2 kašičice mlevenog kumina, 2 kašičice kakaoa, kašičica mlevenog čilija, kašičica vorčester sosa.
Priprema: U manjem tiganju debelog dna pomešajte sve sastojke i sipajte kašiku vode. Kuvajte na jakoj vatri, a kada proključa, smanjite vatru i ostavite da se kuva još 15-20 minuta. Sklonite sa šporeta da se ohladi. Marinadom dobro natopite meso, najmanje dva sata, a najbolje preko noći. Uključite rernu na najjače, pa zapecite meso na 15 minuta, okrenite ga, pokrijte folijom i pecite naredna dva sata na 180 stepeni. Ponovo pojačajte temperaturu na najjače, otklopite meso i zapecite ga još jednom na 15 minuta.
Crveni majonez
Sastojci: 100 g majoneza, kašika čili sosa, kašičica instant kafe, kašika balzamiko sirćeta, čen belog luka, izgnječen.
Priprema: Pomešajte sve sastojke i poslužite kao sos uz meso, pljeskavice od povrća, pečeni krompir, tortilje...
JEDNOSTAVNO se pravi, IMPRESIVNO izgleda! Trajfl sa JAGODAMA i PIŠKOTAMA! /Recept/
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Recept koji sledi ne morate striktno da pratite, jer tajfl sa jagodama i piškotama može da se pravi sa različitim sastojcima i u različitim količinama, u tome je lepota ovog kolača...
Balistička raketa srednjeg dometa testirana je 21. novembra i dobila naziv "Orešnik" (orah), izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju naciji.
Ruska vojska je udarila ukrajinski industrijski objekat jednim od najnovijih raketnih sistema srednjeg dometa - nenuklearnom balističkom raketom pod nazivom Orešnik.
Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će o daljim postupanjima sa uhapšenima povodom nesreće koja se desila u Novom Sadu, odlučivati tužilaštvo i nadležan sud ističući da je policija uradila sve po nalogu tužilaštva i obezbedila dovođenje traženih ljudi.
Antisrpski medij iz Beograda još jednom je pokazao i dokazao narodu svu svoju dvoličnost u punom sjaju kada su pohvalili Hrvatsku koja se priprema u slučaju nuklearnog rata, dok je isti portal samo pre dva dana rekao da Aleksandar Vučić paniči kada je govorio upravo o tome.
Sa jedne strane imamo predsednika Aleksandra Vučića, koji Srbiju gradi i modernizuje, a sa druge strane imamo opoziciju koja koči tu modernizaciju, koja se bori protiv uklanjanja nebezbednog nacističkog mosta, a sada javno obećavaju i borbu protiv mašina, baš kao početkom 19. veka kada su bile skupine ljudi koje su se borile protiv mašina i koje su ih razbijale!
Brutalno nasilje koje opozicija sprovodi u Novom Sadu, ali i u Beogradu, svakog dana poprima drugačiji i žešći oblik, a poslednji u nizu skandal bio je u režiji poslanika Demokratske stranke Zorana Lutovca, Nebojša Novaković, koji je brutalno udarao i psovao srpske policajce!
Huliganska rulja koja pripada opoziciji brutalno je napala novinarke Informera Lidiju Makragić i Branku Lazić, a tim povodom gostujući na Informer televiziji govorili su teolog Miloš Stojković i lider Srpske desnice Miša Vacić.
Ibro Ibrahimović, član predsedništva SPS i Marko Lakić, novinar Politike, u Info jutru govorili su o tome, kada su u pitanju jučerašnja hapšenja, da li Tužilaštvo reaguje prema zakonu ili političkim pritiscima.
Situaciju na frontu između Rusije i Ukrajine ali i tišinu Donalda Trampa nakon Bajdenove odluke da Ukrajina gađa unutrašnjost Rusije američkim oružjem , analizirali su gosti "Rata uživo", novinar i ekonomista Nebojša Berak i Sava Stambolić ispred Centra za društvenu stabilnost.
Gosti Informerovog "Otvorenog studija" bili su profesor dr Boris Bratina sa Fakulteta u Kosovskoj Mitrovici i predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević. Oni su komentarisali današnja hapšenja vezana za tragediju u Novom Sadu.
Skandalozna odluka novosadskog tužilaštva da se uhapse bivši ministar Goran Vesić i v.d. direktorka "Infrastruktura Železnice" Jelena Tanasković posledica su jezivog pritiska opozicije i tajknuskih medija!
Sezona slava je uveliko počela, a običaji nalažu da se u goste ne ide praznih ruku. Kad krenete u kupovinu poklona za domaćine kod kojih idete na slavu, ne zaboravite da postoje stvari za koje se veruje da ne bi trebalo da ih poklanjate.
Jedna devojka imala je želju da se uda i obezbedi, pa je osmislila način na koji je došla do muža koji dobro zarađuje. Njen primer potrage postao je pravi hit na društvenim mrežama.
Prodaja automobila može biti izazovan zadatak, naročito u situacijama kada nemate dovoljno vremena ili kada vaše vozilo nije u idealnom stanju. Otkup vozila postao je sve popularnija opcija koja nudi rešenje za mnoge od ovih problema.
Džihadista i vehabija Nermin A. (37) iz Novog Pazara uhapšen je juče jer je na društevnim mrežama objavljivao fotografije, video klipove i audio snimke u kojima je pozivao na rat protiv Srba i pravoslavaca!
Apelacioni sud u Nišu potvrdio je presudu Višeg suda u Nišu kojom je Jovanu Nikoliću (41) iz Niša izrečena mera obaveznog lečenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi, jer je pokušao da na podmukao način ubije Svetlanu S. (63) kojim je bilo u emotivnoj vezi. Jovan je prvo bio optužen za pokušaj teškog ubistva ali je veštačenjem utvrđeno da boluje od nespecifikovane neorganske psihoze, pa mu je umesto zatvorske kazne izrečena mera lečenja i čuvanja na psihijatriji.
Zemunac Dragan Ugarković (35), poznatiji kao Ugar, pripadnik stare garde zemunskog podzemlja i jedan od onih koji se nije plašio nikoga i ničega, likvidiran je u Novom Beogradu pre tačno 25 godina, 21. novembra 1999.
Novoizabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp imenovao je danas bivšeg državnog tužioca Floride Pam Bondi za funkciju državnog tužioca SAD, preneo je Rojters.
Velika Britanija je sada "direktno uključena" u rat u Ukrajini pošto su njene rakete Storm šedou korišćene za napad na ciljeve unutar Rusije, rekao je ruski ambasador u Britaniji Andrej Kelin.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski reagovao je danas na izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina o upotrebi nove ruske balističke rakete, rekavši da je time ekslairana situacija u ratu u Ukrajini i prekršena Povelja UN.
Ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji, bivši glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji, izjavio je danas da, posle direktnog uplitanja saveznika Rusije u rat protiv Ukrajine, može da se smatra da je počeo Treći svetski rat.
Brazilska federalna policija saopštila je danas da je podnela krivičnu prijavu protiv bivšeg brazilskog predsednika Žaira Bolsonara zbog njegove uloge u navodnom pokušaju državnog udara nakon što je izgubio predsedničke izbore 2022. godine.
Već smo navikli da pop zvezda Lejdi Gaga dobija filmske uloge, ali sve nas je posebno šokirala kada se pre 9 godina pojavila u seriji "Američka horor priča" i to u scenama koje su prepune seksa, golotinje i krvi.
Većina pamti seriju "Ranjeni orao", ali malo ko zna da je ova priča najpre zaživela na pozornici. Evo ko su bili prvi glumci koji su oživeli likove iz vanvremenskog romana Mir-Jam.
Zlata Petrović ima dvojicu sinova, Jovana koji se trunutno nalazi u rijaliti programu "Elita 8", a kojeg je dobila sa voditeljem Zoranom Pejićem Pejom, i Mikija, kojeg je dobila sa Hasanom Dudićem.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.