• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

23.08.2021

12:17

KRASTAVAC UMESTO DIJETE! Topi kilograme, obara pritisak, čuva bubrege! /RECEPTI/

Shutterstock

Recepti

KRASTAVAC UMESTO DIJETE! Topi kilograme, obara pritisak, čuva bubrege! /RECEPTI/

Podeli vest

Ovo osvežavajuće povrće, koje mahom čini voda, reguliše krvni pritisak, čuva bubrege, izuzetan je diuretik i umanjuje osećaj gladi...

Uvreženo mišljenje da krastavac ima osiromašenu hranljivu vrednost potpuno je pogrešno, tvrde nutricionisti. Njegov biološki sastav, koji čine minerali i vitamini, a posebno vitamin C, dokazuje upravo suprotno. Ovo osvežavajuće povrće, koje mahom čini voda, reguliše krvni pritisak, čuva bubrege, izuzetan je diuretik i smanjuje osećaj gladi. Sok i čaj od krastavca su izuzetno zdravi, a kolutovi od ovog povrća melem su za umornu i dehidriranu kožu. 

Od reume do celulita 

Osim što može da vas "podigne" energetski, krastavcu se pripisuje čitav niz pozitivnih efekata. Ovi zeleni plodovi najbogatiji su vitaminom C, a u tragovima sadrže gotovo sve vitamine grupe B, kao i karoten. Od minerala tu su magnezijum, silicijum, fosfor, kalcijum, gvožđe, mangan i jod. Ima malo natrijuma, ali obiluje kalijumom, zbog čega je izuzetno dobro diuretično sredstvo, te se toplo preporučuju pri otežanom mokrenju, bolestima srca i bubrega (snižava loš holesterol i smanjuju nivo mokraćne kiseline), ali i protiv reume i celulita.

Foto: Shutterstock

 

Umesto dijete

Ukoliko želite da izgubite koji kilogram, popijte po čašu soka od krastavca, najbolje neoljuštenog, pola sata pre doručka, ručka i večere. Ukoliko vam ukus ovog soka nije po volji, dodajte jabuku, šargarepu ili malo limuna. Napitak se konzumira isključivo sveže pripremljen, ne sme se ostaviti da stoji u frižideru.

Sirovi krastavac reguliše rad creva, a stolicu čini mekšom. Preporučuje se i dijabetičarima, jer snižava nivo šećera u krvi, ali i osobama sklonim debljanju, u sklopu dijetalnog režima ishrane.
Krastavcima se pripisuje i lekovita moć. Naime, zahvaljujući sastojcima pinorezinolu, sekoizolaricirezinolu i laricirezinolu, smanjuju rizik od razvoja raka jajnika, dojki, prostate i materice. Manje je poznato da ovo povrće bolje osvežava usnu duplju od žvakaće gume i ubrzava zarastanje postojećih ranica u ustima, kao što sprečava i krvarenje desni.

Ako nemate naviku da pijete dovoljno vode, jedite hladan krastavac, jer on sadrži čak 90 odsto vode. Koštice takođe nemojte izbegavati, jer su pored kore, najvredniji deo biljke. 

Lepota i zdravlje  

Smanjuje podočnjake - Jedna od najpoznatijih metoda za uklanjanje kesica i tamnih kolutova ispod očiju je običan sveži krastavac. Ovo zeleno povrće sadrži askorbinsku i kofeinsku kiselinu, koje sprečavaju zadržavanje vode, a samim tim i stvaranje otoka.

Foto: Shutterstock

Čaj od semenki

Za izlučivanje tečnosti iz organizma i bolji rad bubrega preporučuje se čaj od semenki krastavaca. Plod isecite po dužini, kašikom izdubite koštice, operite ih od sluzi i osušite ubrusom. Rasprostrite ih na suvoj papirnoj podlozi i ostavite na senovitom i prozračnom mestu da se suše. Osušene semenke stavite u teglu, dobro je zatvorite i sklonite na tamno i hladno mesto do upotrebe. Čaj se sprema tako što se kašičica semenki ubaci u 2 dl vode i kuva desetak minuta. 

Ublažava opekotine od sunca - Krastavac ima sastojke koji hlade, te u dodiru sa kožom smanjuje bol i ubrzava proces oporavka oštećene kože. Najčešće se koristi za ublažavanje opekotina od sunca.

Odličan za kožu - Oljuštite pola krastavca (ili manje, zavisi od veličine), usitnite ga, dodajte kašiku meda i sve dobro promešajte. Masku nanesite na čisto lice, ostavite da stoji 20 minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Ova dva sastojka obezbeđuju koži dodatnu vlažnost i ten čine nežnim i mekim. Sok od krastavca možete koristiti kao izvrstan prirodni tonik. 
 

RECEPTI: 

Foto: Shutterstock

Topla čorba od krastavca

Sastojci: crni luk, koren peršuna, krastavac, 2-3 čena belog luka, 2 manja krompira, list celera, kašičica mirođije, 2 manje šargarepe.
Priprema:
Sitno seckan posoljen crni luk propržite na ulju sa listom lorbera (opciono) dok ne bude staklast. Dodajte seckan beli luk, na kockice seckan krompir, šargarepu seckanu na kolutove, korenčiće peršuna. Sve dobro promešajte, nalijte vodom malo više od litre i stavite da se kuva. Kad je krompir napola skuvan, stavite oljušten i iseckan veći krastavac na kockice, sitno iseckan list celera i kašičicu suve mirođije ili grančicu sveže. Dokuvajte još koji minut da i krastavac smekša. Kuvano povrće izmiksajte štapnim mikserom ili usitnite u blenderu. Dodajte još soli i mlevenog bibera po ukusu. Prilikom serviranja dodajte svežu mirođiju i malo maslinovog ulja. 

Foto: Shutterstock

Hladna pasta

Sastojci: 400 g male paste po izboru, 3 čena belog luka, 500 g čeri paradajza, 350 g krastavca, svežnjić vlašca (opciono), pola svežnja bosiljka, 15 crnih maslina bez koštica, 5 kašika jabukovog sirćeta, 10 kašika maslinovog ulja, so, biber. 
Priprema:
Skuvajte testeninu al dente zajedno sa belim lukom (beli luk sklonite sa strane, trebaće vam još), ocedite i dobro rashladite pod mlazom vode. Paradajz, krastavac, masline, vlašac i bosiljak iseckajte i pomešajte sa testeninom. Izgnječite beli luk, dodajte mu so, jabukovo sirće i maslinovo ulje i dobro promešajte. Tu smesu dodajte u testeninu i promešajte, začinite još solju i biberom ako je potrebno.

Foto: Shutterstock

Salata sa orasima i jogurtom 

Sastojci: krastavac po izboru, veći, šaka matovilca ili nekog drugog zeleniša, 1-2 mlada luka, so, biber, maslinovo ulje, prstohvat kurkume, čaša jogurta (2 dl), mleveni orasi i malo seckanih za posipanje, par iseckanih kapara, listići nane ili bosiljka za dekoraciju. 
Priprema:
Oljuštite krastavac (nije obavezno) i narendajte na tanke kolutove. Iseckajte mladi luk, kao i kapare. Ubacite sastojke u činiju, dodajte matovilac i mlevene orahe, jogurt, so, biber, maslinovo ulje i kurkumu i sve promešajte. Pospite seckanim orasima, dodajte par listova nane ili bosiljka (možete da dodate još malo kurkume i maslinovog ulja) i poslužite ohlađeno.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija