• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

11.10.2021

13:20

Mesimo zajedno! HLEB naš NASUŠNI na 6 NAČINA! /Recepti/

Shuterstock

Recepti

Mesimo zajedno! HLEB naš NASUŠNI na 6 NAČINA! /Recepti/

Podeli vest

Otkad je sveta i veka, nezaobilazni je deo svake trpeze, nekad (često) i jedini, metafora za osnovne potrebe i uslove života, u nekim religijama važan ritualni element. Svaka zemlja i kultura imaju svoju verziju, a mi vam donosimo nekoliko recepta kako bismo vas inspirisali da barem povremeno nešto zamesite

"Hleb naš nasušni daj nam danas i oprosti nam dugove naše..." izgovaraju verovatno milioni ljudi svakog dana u molitvi. I zaista, šta je to što ovu kombinaciju brašna i vode čini tako preko potrebnim, tj. nasušnim? Otkad je sveta i veka, nezaobilazni je deo svake trpeze, nekad (često) i jedini, metafora za osnovne potrebe i uslove života, u nekim religijama važan ritualni element. Ima svoj Svetski dan, 16. oktobar, u čast godišnjice pokretanja Organizacije za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim nacijama, ali i u čast činjenice da je najverovatnije najstarija namirnica napravljena ljudskom rukom. Svaka zemlja i kultura imaju svoju verziju, a mi vam donosimo nekoliko recepta kako bismo vas inspirisali da barem povremeno nešto zamesite.

Foto: Shuterstock

Gde ima, tu se i prosipa

Možda niste znali, ali upravo je hleb namirnica koja se najviše i najčešće baca - prema podacima Ujedinjenih nacija, godišnje se baci gotovo 900.000 tona hleba, što je oko 24 miliona kriški dnevno. Samo u Srbiji dnevno svako od nas baci četvrtinu hleba.

Hitan beli hleb

Priprema se za dva sata, sa sve mešenjem i pečenjem.
Sastojci: 20 g svežeg pekarskog kvasca, 2 kašičice šećera, 2 kašičice tople vode, 2 kašičice brašna, 500 g belog brašna, punija kašičica soli, oko 8 g, 300 ml vrlo tople vode (50-60 stepeni). Plus kalup za hleb dužine 30 cm, širine 10 i visine oko 7 cm.
Priprema:
Razmutiti izmrvljen kvasac, 2 kašičice šećera i 2 kašičice tople vode. Dodati 2 kašičice brašna, opet razmutiti i ostaviti na toplom da se kvasac aktivira. Uključiti rernu na 250 stepeni. Pomešati 500 g brašna i kašičicu soli, dodati 300 ml vrlo tople vode i ovlaš promešati, zatim dodati kvasac i zamesiti testo varjačom ili rukom. Na pobrašnjenoj radnoj površini rukama premesiti testo, oblikovati valjak dužine 30 cm i položiti u kalup postavljen pek papirom. Pokriti pek papirom i peći na 250 stepeni oko 25 minuta.

Kukuruzna pogača

Sastojci: 45 g svežeg kvasca, kašičica šećera, 250 ml mlake vode, 300 g polubelog brašna, 300 g fino samlevenog kukuruznog brašna, 3-4 kašičice soli, lagano umućeno jaje, 125 ml mleka.
Priprema:
U mlako mleko razmrviti kvasac i dodati šećer. Promešati i ostaviti 10-15 minuta da se kvasac podigne. U velikoj činiji sjedinite obe vrste brašna, so, jaje, smesu s kvascem i dodajte polagano vodu po potrebi. Umesite testo. Ostavite pokriveno u posudi da se testo podigne, oko jedan sat, zatim ga istresite na pobrašnjenu površinu i mesite jos 2-3 minuta. Podelite testo na dva dela i oblikujte dve okrugle pogače. Pospite ih brašnom i stavite u nauljen pleh. Pokrijte krpom i ostavite da se dižu oko pola sata. Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.

Foto: Shuterstock

Ražani bez kvasca

Sastojci: 300 g integralnog ražanog brašna, 200 g heljdinog brašna, 500 ml tople vode, 5 kašika maslinovog ulja, kašičica soli, prašak za pecivo, kašičica sode bikarbone, pola limuna, kašika susama, kašika suncokretovog semena.
Priprema:
Pomešajte brašno i so, dodajte što topliju vodu i dobro promešajte varjačom. Dodajte maslinovo ulje, pokrijte posudu i ostavite na sobnoj temperaturi najmanje šest sati, najbolje preko noći. Dodajte potom semenke i prašak za pecivo i sodu bikarbonu pomešane sa sokom od pola limuna. Testo prebacite u modlu za hleb ili formirajte veknu uvaljanu u malo integralnog brašna i stavite na pleh sa pek papirom. Nakvasite ga vlažnim rukama da ne izgori i pecite na 220 stepeni desetak minuta, pa smanjite temperaturu na 170 i pecite još 50 minuta.

Foto: unsplash.com

Integralni hleb sa semenkama

Sastojci: 500 g integralnog pšeničnog brašna, 3 kašike kukuruznog brašna, kocka kvasca, 2-3 kašike maslinovog ulja, po 2 kašike lanenog, suncokretovog i bundevinog semena, kašičica šećera, kašičica soli, oko 400 ml tople vode. Za premaz: pola kašike brašna, 0,5 dl vode, mešavina semenki lana, suncokreta, bundeve, susam, kim.
Priprema:
Rastopiti kvasac u malo tople vode sa kašičicom šećera. Pomešati integralno i kukuruzno brašno i semenke, pa dodati nadošli kvasac. Uz postepeno dodavanje vode, zamesiti glatko testo. Premazati sa malo maslinovog ulja i ostaviti da se udvostručia. Zatim premesiti i opet ostaviti da naraste. Napraviti preliv tako što se pola kašike brašna i pola decilitra vode stavi na ringlu da proključa uz stalno mešanje. Ostaviti da se ohladi. Nadošlo testo, po želji, podeliti na dva dela ili ostaviti kao jedan veći hleb. Preseći na par mesta na vrhu, pa premazati hladnim prelivom i posuti mešavinom semenki. Ostaviti da odmori dvadesetak minuta, pa peći na 200 stepeni oko 35-40 minuta. Pečen hleb umotati u vlažnu krpu i ostaviti da se ohladi.

Foto: Shuterstock

Domaći somun

Sastojci: 600 g brašna, kesica suvog kvasca, pola kašičice soli, pola kašičice šećera, 150 ml toplog mleka, po potrebi tople vode (oko 150 ml).
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamesiti testo (mesiti nekih desetak minuta) i ostaviti na toplom, pokriveno, oko 30 minuta. Zatim testo premesiti, pa ostaviti još 30 minuta na toplom. Na dobro pobrašnjenu podlogu pažljivo istresite testo, lagano oblikujte, pa isecite na četiri dela. Lagano oblikovati loptice, svaku malo pritisnite rukom, pa stavite na dlan. Zatim pažljivo vucite krajeve (ali ne sa sredine) tako da oblikujete sve somune. Premažite ih sa gornje strane sa malo vode i pecite na 250 stepeni oko sedam minuta.

 

Foto: Shuterstock

 

Baget

Sastojci: Za kvasac: 250 ml mlake vode, 20 g svežeg kvasca (pola kockice), ravna kašika šećera ili meda, 2-3 kašike brašna. Za testo: 380-400 g prosejanog brašna, fermentisan kvasac, 2 kašike maslinovog ulja, 1,5 kašičice soli. Od ove količine dobićete dve vekne od 37 centimetara.
Priprema:
U lončiću smlačiti vodu, pa dodati polovinu kockice kvasca i razmutiti. Dodati šećer ili med i 2-3 kašike brašna, pa dobro promešati. Pokriti lončić i ostaviti na toplom oko 10-15 minuta. U veću činiju staviti dve trećine prosejanog brašna i so. Dodati kvasac i maslinovo ulje, pa promešati kašikom. Kada smesa postane kompaktna, dodavati malo po malo ostatak brašna i mesiti testo rukom. Prebaciti ga na radnu ploču i mesiti još pet minuta. Ostaviti pokriveno da odstoji 20 minuta, pa premesiti i vratiti u činiju da raste narednih 30 minuta. Podeliti testo na dva dela, rastanjiti svako prstima, pa urolati i valjati rukama. Rolnice staviti na pleh sa pek papirom. Ostaviti da još jednom porastu dok se rerna greje na 200 stepeni i pred samo ubacivanje žiletom zaseći malo dublje, ukoso, svaku na par mesta. Peći hleb dvadesetak minuta.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ŽIVIM OD HLEBA I LJUBAVI! Profesorka srpskog zamenila grad za selo, u srcu Šumadije peče najmirisnije hlebove i ČUVA SRPSKI TAIN OD ZABORAVA /FOTO/
Društvo

ŽIVIM OD HLEBA I LJUBAVI! Profesorka srpskog zamenila grad za selo, u srcu Šumadije peče najmirisnije hlebove i ČUVA SRPSKI TAIN OD ZABORAVA /FOTO/

U avgustu su bile tri pune godine otakako smo pronašli svoj dom u srcu Šumadije. Čini mi se da ih je bar dvadeset i kusur. Ostavila sam sve loše iza sebe posao, školu, okruženje, tuđe stanove - kutije, očekivanja, usijale ulice i zablude da će, tu gde sam, biti bolje. Tu sam ostavila i izbeglištvo. Sada sam na svom parčetu slobodne srpske zemlje, sa divnom prirodom, a pogled okolo nema cenu...

05.10.2021

09:10

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona
Politika

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu da je imao odličan sastanak sa predstavnicima Konstituence u MMF koju predvodi Švajcarska i istakao da srpska ekonomija raste i da se očekuje da privredni rast Srbije u prvom kvartalu bude 4,3 ili 4,4 odsto, kao i da javni dug naše zemlje trenutno iznosi 47,6 odsto BDP-a.

18.04.2024

17:03

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija