• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Dan

17.10.2023

09:45

Viši sud u Podgorici i dalje ne zna šta im je sve ukradeno u slučaju "Tunel": Evo i zašto informacije nisu potpune

Vlada Crne Gore

Vesti

Viši sud u Podgorici i dalje ne zna šta im je sve ukradeno u slučaju "Tunel": Evo i zašto informacije nisu potpune

Podeli vest

Viši sud u Podgorici i dalje ne zna koliko je dokaza i predmeta bilo u depou, koji je nedavno obijen nakon što je osumnjičena kriminalna grupa prvobitno iskopala tunel dug 30 metara od jednog stana u Njegoševoj ulici u Podgorici do suda, kazali su iz Akcije za socijalnu pravu (ASP).

Prema navodima crnogorskog Dana, iz ASP rekli su da podgorički Viši sud ne poseduje interni pravni akt, poput pravilnika ili sličnog dokumenta, kojim bi detaljnije regulisao način pohranjivanja dokaza i sudskih predmeta.

- Sudski poslovnik prepoznaje priručnu arhivu, koja je u sastavu sudske pisarnice i gde se završeni predmeti mogu držati najduže dve godine, nakon čega se predaju opštoj arhivi zajedno sa odgovarajućim upisnicima - rekli su iz ASP, a prenosi Dan.

Oni su kazali da je ta arhiva zajednička za sve vrste spisa i da se drži odvojeno od sudske pisarnice u posebnoj prostoriji. Kako su iz ASP dodali, Sudski poslovnik propisuje način zavođenja, evidencije, upisa sudskih predmeta, kao i stavljanje u arhivu.

Foto: Vlada Crne Gore

 

Prema njihovim rečima, poslovnik samo opštom formulacijom prepoznaje obavezu sudova da "predmeti moraju biti zaštićeni od vlage i požara i obezbijeđeni od oštećenja, uništenja i krađe", bez ikakvog detaljisanja o uslovima, koje moraju zadovoljiti prostorije za pohranjivanje predmeta i dokaza, ili njihovom obezbeđivanju.

Oni su naveli da je javnost nedavno, a nakon objave informacija o provali u depo Višeg suda, imala priliku da vidi gomile razbacanih i nagomilanih predmeta u toj prostoriji, koja je bez ikakvog video nadzora.

Foto: Vlada Crne Gore

 

 

Oni su naveli da su im iz Višeg suda, u odgovoru koji potpisuje predsednik tog Suda Boris Savić, kazali da "još nije završen popis svih predmeta i dokaza, koji su se nalazili u arhivi-depou ovog suda". Takođe, navedeno im je iz Višeg suda da nemaju dokument koji bi sadržao broj ukupno pohranjenih spisa po broju spisa i broju dokaza.

- Prema Sudskom poslovniku, završeni predmeti sređuju se u arhivi po vrsti predmeta i po rednim brojevima spisa pojedinih upisnika u posebne fascikle, na čije se omote stavljaju skraćena oznaka i godina predmeta, kao i redni brojevi predmeta, dok se na police u arhivi postavlja jedan ili više uočljivih natpisa šta je na njima složeno - kazali su iz ASP, a prenosi Dan.

 

Inače, advokat Damir Lekić saopštio je, nedavno, tokom suđenja povodom navodnog planiranja ubistva Veljka Belivuka i Marka Miljkovića na aerodromu u Tivtu početkom 2021. godine, da iz ovog predmeta nedostaju dva pištolja.

- Odbrana raspolaže informacijom da su iz depoa ukradena dva pištolja iz ovog predmeta. Predlažem da sudsko veće to proveri pre početka glavnog pretresa, jer od toga može zavisiti i odbrana optuženih - ukazao je Lekić i naveo marke i pojedinosti pištolja za koje ima saznanja da su ukradeni. 

Foto: Uprava policije Crne Gore

 

Kako je ranije izveštavano, da je depo Višeg suda u Podgorici obijen otkrila je službenica 11. septembra nakon čega su istražitelji utvrdili da je organizovana kriminalna grupa iskopala tunel dug 30 metara od jednog stana preko puta zgrade do prostorija gde se čuvaju dokazi protiv osumnjičenih. Takođe, dosadašnjom istragom utvrđeno je da je grupa "rudara" od jula kopala tunel i da su samo nekoliko sati pre nego što je otkrivena pljačka završili posao i pobegli.

- Do sada je uhapšeno šestoro osumnjičenih koji su bili deo kriminalne grupe koja je navodno radila po nalogu kavačkog klana. Među uhapšenima je i Srbin Vladimir Erić koji je kopao tunel i uhapšen je prošle nedelje kada je na aerodromu u Švedskoj pokušao da se ukrca na let za Srbiju - podseća izvor i dodaje da se intezivno traga za još trojicom naših državljana - Veljkom Markovićem i njegovim stricem Milanom Markovićem i Dejanom Jovanovićem koji su navodno sa Erićem "rudarili".

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nosilac opozicione liste se tukao s policijom, podržavao pajser brigade, prekršajno osuđivan... Evo kako Bora Solunac tumači uljudnost i pristojnost!
Politika

Nosilac opozicione liste se tukao s policijom, podržavao pajser brigade, prekršajno osuđivan... Evo kako Bora Solunac tumači uljudnost i pristojnost!

Nosilac zajedničke liste 12 opozicionih stranaka i pokreta, Borislav Novaković, koji u kampanji tvrdi da se zalaže za uljudnost i transparentnost u politici, tukao se s policijom, lažno glasao iz Soluna, podržavao pajser brigade omladine Narodne stranke, i preršajno je osuđivan za privredne prestupe. Osim toga, primao je platu za posao na koji nije dolazio.

21.05.2024

10:49

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija