• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. I.

03.01.2024

18:01

Ubio dvojicu inspektora, krijući se iza bebe! General Roćko uspeo da rani napadača!

Informer

Vesti

Ubio dvojicu inspektora, krijući se iza bebe! General Roćko uspeo da rani napadača!

Podeli vest

Dvojica inspektora Trećeg odeljenja beogradske policije, Zoran Pavličević (38) i Slavoljub Božović (40), ubijeni su pre tačno 25 godina u ulici Mirijevski venac na Karaburmi, prilikom hapšenja Aleksandra Matića (19).

U pucnjavi je teško ranjen i inspektor Rodoljub Milović Roćko, kasnije načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, koji je uspeo da rani napadača, posle čega je priveden.

Tog 4. januara 1999. trojica inspektora Odeljenja za krvne i seksualne delikte SUP-a Beograd hteli su da uhapse Matića, osumnjičenog da je dan ranije ubio svog druga Davida Dukića (19) posle svađe oko mobilnog telefona. Kad su inspektori stigli kod njega u stan, zapucao je na njih...

Ubica preminuo u "Zabeli"

Za ubistvo Dukića i dvojice inspektora Matić je bio osuđen na 21 godinu zatvora, ali je tokom izdržavanja kazne preminuo u martu 2015. u zatvoru "Zabela" u Požarevcu sa svojih 35 godina. Navodno, od srčanih problema. Sa robije je trebalo da izađe 2020. 

O ovoj akciji godinama se pričalo u policiji, a preživeli Milović je posle tog događaja postao legenda. I kad je pričao kasnije za medije, nikada nije želeo da govori o svom ranjavanju. Pričao je samo o kolegama koji su nastradali, sa velikim poštovanjem i pijetetom.

- Njihova hrabrost i herojstvo ne smeju nikad biti zaboravljeni. Posle toga, ostala je praznina u duši. Ipak, sećanje na njih me teši i tera napred. Ne dam zaboravu da pobedi. Oni su moj ponos, jer su me učili poslu. Bili su najbolji policajci. Legende... - govorio je Roćko.

A sve je ličilo na jednu od uobičajenih akcija. Inspektori su 4. januara 1999. došli da uhapse osumnjičenog za ubistvo. Čim je čuo da je policija na vratima, Matić je seo u fotelju sa pištoljem u rukama.

Vrata im je otvorila vlasnica stana, držeći u naručju bebu. Bila je to svojevrsna zamka. Jer, niko od njih nije želeo da mališan strada. Inspektori su ušli unutra, a onda je usledio krvavi pir. 

- Božoviću je tog dana bio rođendan. Punio je 40 godina. Ušao je prvi. Nije stigao da kaže bilo šta, kad mu je Matić pucao u glavu. Inspektor je pao. Sledeći hitac pogodio je nenaoružanog Pavličevića u leđa. Zatim je nišanio u Roćka i ispalio mu tri hica u rame. Iako teško ranjen, Milović je uspeo da se baci u stranu, zapuca u Matića i rani ga - izjavio je tada za medije sagovornik iz istrage. 

Foto: informer.rs

Preživeo samo general Rodoljub Milović

Posle toga kreću slučajevi koji će obeležiti Milovićevu karijeru. Upravo njemu je Zvezdan Jovanović priznao da je ubio premijera Zorana Đindića, a i dalje ga prate optužbe da je iznudio to priznanje.

Počistio "zemunski klan"

Isti ti, opet bez dokaza, optužuju ga i da je naredio ubistvo Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića. Ono što je nesporno jeste da je učestvovao u akcijama hapšenja preostalih "zemunaca", zbog čega je bio izložen ozbiljnim pretnjama.

Na čelo UKP-a postavio ga je 2007. tadašnji ministar policije Dragan Jočić. Odlikovali su ga svi premijeri i predsednici od Miloševića do Tadića. Sa činom generala penzionisao se 2016.

Dvojica inspektora sahranjena su na groblju Lešće.  

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija