• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

24.01.2024

22:37

Pilot helikoptera koji je gasio požar na Novom Beogradu: "Straha nije bilo, ali treme jeste"

Informer

Vesti

Pilot helikoptera koji je gasio požar na Novom Beogradu: "Straha nije bilo, ali treme jeste"

Podeli vest

"Jutros mi je bilo lakše gašenje požara u Kineskom tržnom centru u Bloku 70 na Novom Beogradu, nego sad pred ovim mikrofonom"...

Malo kroz šalu, a malo i uistinu, ovako govori pilot Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Borko Vuković, koji je jutros leteo nebeskim vatrogascem, helikopterom Kamov K32, koji je premijerno danas, prvi put učestvovao u gašenju požara otkako je stigao u hangar ove jedinice na Surčinu.

I, ne samo Kamov. Ovakvu operaciju piloti Helikopterske jedinice MUP-a, takođe su prvi put imali u urbanoj sredini. Izvidili situaciju, doleteli, digli svima poglede u nebesa, odradili šta je trebalo da odrade, i i vratili se u Surčin.

Na teren su izašli za 17 minuta od poziva, imali 37 naleta, i izbacili 71 tonu vode na lokaciju požara.

Foto: Informer

 

Na teren u Bloku 70, gde je u Kineskom tržnom centru, par minuta jutros pre 7 časova buknuo požar prvi je izašao helikopter H145, za njim Bel 212, a onda je za njima doleteo i Kamov.

Njime je upravljao pilot Borko Vuković, koji, iako je ovo bila prva akcija Kamova, kaže da nije bilo straha, ali treme da.

-  Za početak moram da kažem da mi je jutros bilo lakše u gašenju požara, nego sada pred ovim mikrofonom. Šalu na stranu jutros smo dobili od naših kolega iz Sektora za vanredne situacije da izađemo, i ako smo u mogućnosti da pomognem u gašenju požara. Krenula su prvo dva helikoptera koji su izvidili mesto samo požara, lokaciju požara i sve prepreke u okolini. Zatim smo se pridružili kolegama iz Sektora za vanredne situacijem i prvi put gasili u urbanoj sredini požar, i ujedno smo imali prvi put i upotrebu Kamova K32 helikoptera u gašenju požara - priča Vuković za Telegraf.rs.

Dolaskom  na mesto požara, kako navodi, videli su da je požar velikog kapaciteta i da su razvile velike temperature.

Foto: Informer

 

- Ono što smo mi mogli da uradimo jeste da bacimo dovoljno vode da bi naše kolege sa zemlje mogle da priđu i nakon toga taj požar da dogase - objašnjava naš sagovornik.

"Led" je, što bismo rekli, sa Kamovim danas probijen. Bez obzira na to što je bila prva akcija gašenja požara, Vuković kaže da straha nije bilo.

- Straha ne. Ali, treme da, jer ga prvi put upotrebljavamo i pritom se to dešava iznad samog Novog Beograda. Znate i sami  kakva je okolina, visoke zgrade, sa druge strane dalekovod. Dole su ispod ljudi. To je sredina koja zahteva mnogo više pažnje, prireme i ralizacije operacije gašenja požara -  navodi Vuković.

- Samu situaciju za angažovanje helikoptera procenjuju naše kolege iz Sektota za vanredne situacije MUP. Prvi poziv je stigao u 8.21, a kolege su krenule već u 8.40 da izvide sam rejon i lokaciju samog požara. Nakon njihovog izviđanja i određivanja mesta gde da se izvrši zahvat vode i koji je pravac naleta iznad samog požara, i Kamov je dobio poziv da se priključi.

Dolazak helikoptera da gasi požar svim je podiglo glave u nebesa.

Foto: Informer

 

Neustaršivo su ulazi u dim, izlazi iz njega, i opet se vraćali na mesto koje je vatra pretvorila u zgarište.  Olakšavajuća okolnost bila je da je u blizini mesta požara reka.

- Sama lokacija  omogućila nam je da uzimamo vodu direktno u blizini samog objekta, na Savi, kod Ade Međice. zahvaljujući tome mogli smo da formiramo lanac od tri helikoptera i da budemo jako efikasni u svemu tome, i da budemo brzo - napominje Vuković. 

Za kraj, pitamo ga da li je Kamov opravdao sva očekivanja.

- Slobodno mogu da kažem da jeste. To je helikopter koji može da izbaci 4 tone vode iz tanka ili 5 tona iz vedra. Videli smo danas, da to u nekim momentima, koliko god oni bili retki, mnogo znači - napominje naš sagovornik.

Na sreću, u požaru ogromnih razmera u Kineskom tržnom centru, koji je jutros goreo po drugi put, nije bilo povređenih.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
el schabanny

pre 3 meseca

Da ,helikopterske jedinice su imale uspesnu intervenciju. Indikativno je da je ucestvovao i Bell 212 , sto bi se reklo helikopter nase jedinice iz dana mladnosti....Treba pronaci nacin da se nabavi odgovarajuci broj Kamov helikoptera za ovu svrhu, po regionima / gradovima Srbije....

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15