• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

31.01.2024

12:10

Nije dočekao pravdu: Umro otac Srpkinje svirepo ubijene u Francuskoj

Informer

Vesti

Nije dočekao pravdu: Umro otac Srpkinje svirepo ubijene u Francuskoj

Podeli vest

Otac Vesne Radovanović, koja je 2002. godine ubijena u Francuskoj zbog čega se u Nišu sudi Aleksandru Mirčiću, nije dočekao pravdu za ćerku jer je preminuo u novembru prošle godine.

O ovom tragičnom događaju Viši sud u Nišu obavestila je punomoćnik Vesnine porodice advokat Jelena Cakić,  obrazlažući zbog čega na današnje suđenje nije pristupio niko od roditelja žrtve.

- Smrt supruga pogoršala je zdravstveno stanje Vesnine majke Miline zbog čega ona danas nije mogla da dođe na suđenje. Prilažem lekarsko uverenje kao dokaz da ona nije u stanju da doputuje iz Francuske u Niš radi svedočenja - rekla je Cakić.

Mirčić se tereti  da je tokom 2002. godine u Parizu u saizvršilaštvu sa Bojanom Nikolićem, koji je osuđen u Francuskoj i sada pokojnim Zoranom Ranđelovićem, ukrajinsku državljanku Olgu Sergijenko koju je  kupio  za 5.000 evra,  tri meseca držao  zatočenu kako bi je prisilio  na prostituciju, te da je  Mramer Kadiju i Vesnu Radovanović takođe eksploatisao na isti način.

- Zoran Ranđelović joj je Olgi po Mirčićevom nalogu sekirom odsekao deo malog prsta, nakon čega su je prebacili u Tuluz da bi je seksualno eksploatisali. Sva trojica su Mramer Kadiju , koju su prisiljavali na prostituciju u Tuluzu i šire, zlostavljali da bi im kazala šta su ona i pokojna Vesna Radovanović kazale  policiji kada su saslušavane zbog sumnje da su žrtve seksualne eksploatacije. Mramer Kadija je naga vezivana, zakivani su joj ekseri pod nokte, udarena je lopatom u glavu pre nego što je vraćena iz Pariza u Tuluz gde je nastavljena njena seksualna eksploatacija.  Vesnu Radovanović takođe u cilju da saznaju šta je kazala policiji, takođe su zlostavljali.  Mirčić je naložio Nikoliću da je muči, prilikom udaranja u glavu ona je odletela ka zidu i zadobila povredu od koje je  preminula na licu mesta. Mirčić je doneo kofer pa je Nikolić u njega smestio leš koji su odneli u šumu gde ga je Nikolić zakopao  dok je Mirčić čuvao stražu - navedeno je u optužnom aktu koji je protiv Mirčića podnelo Više javno tužilaštvo u Nišu.

Foto: printscreen

 

On je u Francuskoj osuđen u odsustvu na 30 godina zatvora koliko je dobio i njegov saučesnik Bojan Nikolić. Kako nije bio dostupan njihovim organima gonjenja oni su raspisali poternicu pa je Mirčić maja 2022. godine  uhapšen u Srbiji.

S obzirom na to da se Mirčićeva odbrana insistira na neposrednom saslušavanju svedoka krivičnog dela za koje se tereti, Viši sud u Nišu je uputio Ukrajini i Francuskoj pozive za njihovo saslušanje.

- Iz Ukrajine smo dobili odgovor da ne mogu da dostave poziv svedokinji uz upozorenje da je potrebno da poziv za saslušanje moramo da im uputimo najmanje 40 dana pre suđenja. Fancuske vlasti nam nisu ništa odgovorile iako smo i njima uputili poziv za svedoke koji su na  njihovoj teritoriji - kazala je sudija Višeg suda Aleksandra Mojašević.

Ona je pozvala tužilaštvo I odbranu da se izjasne da li pristaju da se pročitaju izjave svedoka datih u francuskoj policiji s obzirom na to da nije izvesno da će se oni odazvati pozivima za neposredno saslušanje.

Foto: D. K.

 

Dok je  viši javni tužilac Andrija Ivić smatrao da je to dobro rešenje iz razloga efikasnog vođenja postupka, Mirčićevi branioci Milan Petrović I Saša Knežević insistirali su na neposrednom saslušanju svedoka.
- Tražim da se svedoci saslušaju pred ovim sudom jer su njihovi iskazi sadržani samo u zapisniku francuske policije. Ne bi bilo fer niti je u interesu pravde da da nam bude uskraćena mogućnost da ih unakrsno ispitamo. Ovo pogotovo zbog toga što se u optužnici navodi da je moj klijent samo davao naloge a nije bio neposredni izvršilac  pa je neophodno da svedoci  to razjasne. Danas imamo i tehničke mogućnosti da svedoci budu neposredno ispitani i  bez dolaska na sud - kazao je Petrović.

Sa njim se složio i Saša Knrežević koji je predočio da kada se radi o suđenju u odsustvu u inostranstvu, automatski se u Srbiji postupak  ponavlja.
Bez učestvovanja odbrane u ispitivanju svedoka  našem klijentu bi bilo uskraćeno pravo na pravično suđenje. Ako ne može drugačije, predlažem da oni  svedoče posredstvom video linka - rekao je pred sudom advokat.

Sudija Mojašević je prihvatila stav odbrane te odlučila da ponovo posredstvom međunarodne pravne pomoći pokuša da pozove svedoke koji se nalaze u Ukrajini i Francuskoj.

Foto: Ilustracija

 

Mirčićevi branioci zatražili su da mu bude ukinut pritvor sa obrazloženjem da više ne postoji uznemirenje javnosti što je bio razlog za odluku da presudu čeka u pritvorskoj jedinici KPZ Niš. Sam Mirčić je takođe zamolio sud da mu pritvor bude zamenjen zabranom napuštanja stana uz elektronski nadzor.
- U privoru sam već dve godine, želeo bih da budem sa svojom porodicom. Nisam nikada menjao adresu na kojoj živim u Nišu pa smatram da ispunjavam uslove da budem pušten iz pritvora - kazao je Mirčić i ponovo se osvrnuo na optužbe za trgovinu ljudima što mu se stavlja na teret.
- Ti svedoci su menjali iskaze u policiji pa smatram da nisu verodostojni. Išlo se na to da se sve svali na mene jer nisam bio tamo. Na suđenju nisam imao advokata što znači da mi je bilo uskraćeno pravo na odbranu - rekao je optuženi.

Sudsko veće je odbila ukidanje pritvora sa obrazloženjem da svi razlozi zbog kojih je određen i dalje stoje, pa i uznemirenje javnosti jer ga novinara i dalje prate.

Takođe, kazala je da pritvor zahteva i visina zaprećene kazne od najmanje deset godina.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. maj do kada bi inostrane vlasti trebali da odgovore na zamolnice za dostavljanje poziva svedocima koje im je uputio niški Viši sud.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija