• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Republika

02.02.2024

16:28

Evo šta se sve zna o hladnokrvnoj ženi, majci dečaka-ubice: Ovo je dosije Miljane Kecmanović

D. Ćuruvija

Vesti

Evo šta se sve zna o hladnokrvnoj ženi, majci dečaka-ubice: Ovo je dosije Miljane Kecmanović

Podeli vest

Miljana Kecmanović (47), majka dečaka-ubice Koste K. (14), koji je u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" 3. maja prošle godine ubio devet učenika i radnika obezbeđenja, po prvi put se pre par dana pojavila u javnosti, odnosno na suđenju u Palati pravde gde joj se sudi za nedozvoljeno držanje oružja zbog DNK traga koji je pronađen na jednoj čauri na mestu zločina.

Iako se očekivalo da će majka masovnog ubice pokazati bar trunku osećanja prema porodicama žrtava, iskazati saučešće ili kajanje zbog onoga što je njen sin učinio, ona je ispred sudnice bila potpuno hladna, uzdignute glave i sa blagim osmehom na licu.

Inače, Miljana je poznata kao stručnjak u svojoj oblasti, bila je asistent na Biološkom fakultetu u Beogradu, a pored nastave se bavila i istraživačkim radom.

Veštak u slučajevima protiv Veljka Belivuka i njegovog klana

Slučaj koji je svojevremeno podigao najviše prašine bilo je oslobađanje Belivuka i Miljkovića krivice za ubistvo Vlastimira Miloševića 2017. I tada su DNK uzorci volšebno kontaminirani, ključni dokaz je pao na sudu i vođe klana su se našle na slobodi.

Foto: Instagram prntscreen

 

 

Kecmanovićeva, inače zaposlena na Biološkom fakultetu u Beogradu, važi za izuzetno cenjenog sudskog veštaka, jednog od najboljih u svojoj struci. Zbog toga je bila angažovana na najsloženijim slučajevima, na primer kada je trebalo izolovati DNK materijal iz mnogobrojnih pomešanih tragova. Takvi predmeti su uglavnom vezivani za Belivukovu i Miljkovićevu kriminalnu bandu - podseća sagovornik.

Zanimljivo je da je u oba slučaja izgovor bio da je više uzoraka uzimano istom četkicom, što je dovelo do mešanja DNK, koji su postali neupotrebljivi. U slučaju, recimo, ubistva na Banjici, majka monstruma, umesto s jedne, uzorak je uzela sa svih čaura zajedno, čime je, prema mišljenju stručnjaka, razvodnila DNK trag, što je dovelo do neuspešnog veštačenja, a to je i sama potvrdila na sudu.

Dr Milica Keckarević Marković potvrdila je za Republiku da je Biološki fakultet uradio DNK veštačenje u slučaju ubistva na šinama, kao i da su nalazi dopunjavani.

- Sudski veštaci za DNK analize s Biološkog fakulteta u Beogradu ni u jednom trenutku postupka, uključujući istragu, a zatim suđenje Veljku Belivuku i drugima za ubistvo Vlastimira Miloševića, nisu promenili sopstveni nalaz o pronađenim DNK tragovima, odnosno nikakav DNK uzorak nije nestao - kaže Keckarević Markovićeva.

Sad ga vidiš, sad ga ne vidiš

Belivuk je uhapšen nekoliko dana posle ubistva, a na mestu zločina su nađeni njegovi DNK tragovi, a tri meseca kasnije lisice su stavljene i Miljkoviću. Međutim, tokom suđenja dolazi do bizarnih preokreta, pa se optužnica, umesto za ubistvo, prekvalifikovalo za pomaganje u ubistvu da bi se sve završilo oslobađajućom presudom.

Foto: Privatna arhiva

 

 

Milica Keckarević Marković prvo je tvrdila da DNK tragovi pripadaju Belivuku, ali je na ročištu promenila iskaz i opovrgnula prvobitno veštačenje.

- Pogrešno smo protumačili tragove u usmenoj komunikaciji s kriminalističkim tehničarom. Posle smo shvatili da to nije taj trag - kazala je Keckarevićeva pred sudijom i dodala da postoje dva traga koja je, navodno, kontaminirao policajac koji je obavio uviđaj.

Veštak u slučaju ''Lepojević''

Kostina majka, što dokazuje dokument do koga je Srpski telegraf pre nekoliko meseci ekskluzivno došao, najčešće je sarađivala s poznatim parom forenzičara, Dušanom Keckarevićem i njegovom sestrom Milicom Keckarević Marković. Naime, na dokumentu se jasno vide potpisi ovo troje veštaka ispod zaključka vezanog za jedan od slučajeva na kom su zajedno radili.

Kecmanovićeva je bila veštak i u predmetu ubistva Filipa Lepojevića, navijača FK Rad, 5. septembra 2020. Za ovaj zločin su optužena braća Uroš, Petar i Radovan Rakočević, za koje se sumnja da su bliski Belivuku, koji je kriminalnu karijeru i počeo s Banjice, gde je bio vođa navijača. Tokom suđenja, ona je rekla da na čauri metka nema DNK optužene braće, već samo ubijenog Lepojevića - podseća izvor i dodaje:

- Kecmanovićeva je tada naglasila da je analizom pet metaka utvrđeno da je na njima mešoviti DNK Petra i Uroša, ali da se ne može tvrditi da pripada jednom od njih. Pravdala se da je jednim brisom uzet trag sa svih pet metaka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Viktor Gajić

pre 2 meseca

Muljana, "velki sručnjak" sa istom četkiom uzimala dnk umesto sa jedne, ona je to odradila sa više ćaura..... prosto neprihvatljivo i dr. i dr. Njena cilj i namera su bili apsolutno jasni...Molimo da izvršite ispitivanje porekla njihove "preteške imovine".

Pobesneli Laloš

pre 2 meseca

Koja spodoba. Lažov pred Bogom i istinom. Pomagala kriminalcima i malom monstrumu davala vetar u leđa. Ona je, kao, cenjeni stručnjak koji se cinički smeška streljanoj deci i dobrom čoveku.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija