• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/blic

22.03.2024

08:39

Saslušani cimeri iz "ćelije smrti"! Prijavljivali šta trojica mladića rade Stanimiru, ali niko nije reagovao

Shutterstock, Društvene mreže

Vesti

Saslušani cimeri iz "ćelije smrti"! Prijavljivali šta trojica mladića rade Stanimiru, ali niko nije reagovao

Podeli vest

Dvojica osuđenika koji su bili u ćeliji sa nesrećnim Stanimirom Brajkovićem (74) koga su trojica osuđenih mladića iz Lazarevca tukli i silovali do smrti, saslušani su u sklopu istrage protiv osumnjičenih ubica, ali i zaposlenih u zatvoru Padinska skela, protiv kojih je trenutno pokrenut disciplinski postupak, ali se ne dobacuje mogućnost i krivičnog gonjenja.

Prema nezvaničnim inforamcijama iz istrage dvojica osuđenika su navodno izjavili da su od mnogih stražara tražili pomoć, međutim, kako su ispričali, svaka reakcija je izostala sve dok Brajkoviću nije pozlilo, pa su ga odveli kod doktora.

Foto: Društvene mreže

Stanimira Brajkovića trojica mladića tukli i seksualno zlostavljali do smrti

 

Protiv zaposlenih u zatvoru u Padinskoj skeli, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) pokrenula je disciplinski postupak kako bi utvrdili da li je i kojih propusta bilo u njihovom radu. Upravnik zatvora je smenjen iprebačen na niže radno mesto, dok je sedmoro službenika suspendovano. Inače iz UIKS kažu da je samo dva dana pre Stanimirove smrti u poseti u bila kancelarija Zaštitnika građana.

Pored ove vrste odgovornosti u narednom periodu ispitaće se i njihova eventualna krivična odgovornost jer nisu reagovali na navodne prijave drugih osuđenika da Stanimira maltretiraju trojica zatvorenika.

- Dvojica osuđenika iz ćelije koji su bili svedoci svih maltretiranja starijeg čoveka kažu da su stražarima sve prijavljivali. Ti svedoci kažu da su se plašili za svoje živote te se nisu suprotstavili trojici nasilnika. Isto tako su ispričali da su od mnogih stražara tražili pomoć, međutim, svaka reakcija stražara je izostala sve dok Brajkoviću nije pozlilo. Tada su ga konačno odveli kod lekara - kazao je izvor iz istarge za medije.

Prema rečima ovog sagovornika, Brajković je po dolasku u bolnicu toliko izgubio poverenje u zatvorsku upravu da se i lekarima plašio da prizna da ga maltretiraju, te je rekao da "sam pada".

- Ti lekari nisu zahtevali detaljnije preglede koji bi otkrili pravu prirodu povreda i nisu uzeli u obzir da retko kada maltretirani osuđenici sami prijavljuju nasilnike - dodaje naš izvor.

Podsetimo, Odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu dalo je nalog policiji da izvrši neophodne provere u pravcu utvrđivanja da li ima elemenata krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti u radnjama trojice zaposlenih u Službi za obezbeđenje KPZ "Padinska Skela", kao i medicinskog tehničara u tom zavodu.

Uz zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja policiji je dostavljen dopis Uprave za izvršenje krivičnih sankcija KPZ Padinska skela, zajedno sa prilozima.

Policiji je naloženo da obavi detaljne razgovore sa gore navedenim licima, kao i sa lekarom u zavodu na sve okolnosti koje su prethodile smrti Stanimira Brajkovića u tom zavodu 4. februara 2024. godine.

Podsetimo za surovo ubistvo penzionera iz Mladenovac koji je u "Padinjaku" služio kaznu od 30 dana zatvora jer nije platio kaznu zbog bacanja petarde osumnjičeni su Srećko Stefanović (20), Saša Stanković (20) i Dalibor Petrović (22). 

 

Foto: facebook

Dalibor, Srećko i Saša osumnjičeni za brutalno ubistvo penzionera iz Mladenovca

Na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu Saša i Dalibor su izneli svoje odbrane i svu krivicu su svalili na Srećka koji se branio ćutanjem.

Inače dvojica osumnjičenih za jezivi zločin u zatvoru osuđeni su na kazne zatvora zbog saobraćajnih prekršaja, a jedan od njih je imao i prekršaj zbog lične karte koju nije imao prilikom legitimacije. Kako smo već pisali Srećko je osuđen bio na 370 dana zbog brojnih saobraćajnih prekršaja, dok je Dalibor zbog istih prekršaja i lične karte morao da robija 175 dana. Treći osumnjičeni Saša  u zatvoru je završio zbog toga što nije imao kartu za prevoz, pa je zbog toga morao deset dana u zatvor. 

Sada su sva trojica osumnjičeni za krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu za koje je zaprećena kazna doživotnog zatvora, a jedina olakšavajuća okolnost dvojici je to što nemaju 21 godinu zbog čega ne mogu da budu osuđeni samo na 20 godina zatvora, dok treći osumnjičeni Dalibor može i do kraja života da ostane iza rešetaka.  

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade Pavicevic

pre 1 mesec

Kakve je sve muke morao da istrpi jadnik zbog petarde.Kakve sve zlocince,i monstrumi postoje u Drustvu.Sta je sa Doktorom ? Sta je sa Upravnikom ? Sta je sa Strazarima ? Svi treba krivicno da odgovaraju,a ovim monstrumima treba odrediti dozivotnu robiji. Tuzno je sta se sve desava u Drustvu na ocigled svih nas ,a zamislite da je jadni Deka osuden zbog petarde,dok se brojni kriminalci i zlocinci slobodno setaju ulicama. Eh Srbijo,tuzna li si,jadna i bedna.

Milo Dimich

pre 1 mesec

Zvezdin Bokser-to me spasilo.Hteli da me siliju-da bih oteli 120kv stan do Ceske Ambasade u Beogradu.Tukao Sam se u zatvoru.Sudija donosi lazne papire nema citanja potpisi-hoces neces nemoras onda robijaj. Potpisujes lazno cinjenicno stanje da se spases silovanja.Ovaj ceo SNS treba strpati u C.Zatvor da ih "silulu".Glavno da su seli za volan a neznaju da VOZE.Beograd pun rupa,Анти Србска услуга возача аутобуса, малтретирају нас горе него Шипци,плус анти Србска тужилаштва и стотине других ствари.Највеће робље планете.Ништа не функционише-али надају власт да бих уживали у мучењима Србског народа до задње капи крви.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija