• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs/informers

08.04.2019

14:53

VEČITO PITANJE! Da li je pametno da dremate popodne?

Ljubav

VEČITO PITANJE! Da li je pametno da dremate popodne?

Podeli vest

Neki obožavaju da dremnu popodne, a drugi smatraju da će im popodnevna dremka ometati san noću. Evo šta kažu stručnjaci...

Ketlin Medison, naučnica koja se bavi istraživanjem sna

Iako postoje dokazi da je pospanost tokom dana rani znak poremećaja sna ili lošeg zdravlja, popodnevne dremke su dobre za mnoge ljude. Posle dremke ćete biti budniji, bolje ćete se koncentrisati, imaćete bolju koordinaciju, kraće vreme reakcije, bolje logičko razmišljanje, pamćenje, raspoloženje i kontrolu emociju.

Postoje i neki dokazi da popodnevno spavanje može da snizi krvni pritisak kod nekih ljudi. Ali, znajte da popodnevne dremke ne mogu da vam pomognu da nadoknadite loše spavanje noću. Takođe, izbegavajte da popodne spavate duže od 30 minuta jer ćete u suprotnom biti još pospaniji nakon buđenja. Izbegavajte i da spavate u kasno popodne jer u tom slučaju možda uveče nećete moći da zaspite.

NIJE TOLIKO TEŠKO! Kako da odolite "lošoj" hrani?

Mišel Olajt, psiholog

Popodnevne dremke mogu da budu veoma korisne, da vam pomognu da budete odmorniji, budniji, da bolje pamtite i budete raspoloženiji.

I ona je saglasna da ne treba da spavate duže od 30 minuta, da ne biste omeli noćni san.

Odrastao čovek bi trebalo da spava između sedam i devet sati da bi mozak i imunitet normalno funkcionisali, a time se smanjuje čak i rizik od saobraćajnih nesreća i hroničnih zdravstvenih problema, tvrdi psiholog.

Foto: Shutterstock

Ona ističe da stalan umor tokom dana može da bude znak nekog nedijagnostikovanog zdravstvenog stanja, te da bi trebalo da odete kod doktora.

Rejmond Metjuz, naučnik koji istražuje san

- Ako me neko pita da li bi trebalo da spava popodne, rekao bih: 'Da'. Odrasli ljudi obično razmatraju dremku samo ako su baš umorni, a najbolja kontramera za umor je spavanje.

ZBOGOM SALCE! Najefikasnije vežbe za KRITIČNE DELOVE TELA!

On ističe da je spavanje popodne dobro ako uveče treba da budete budni duže, ali je to loša stvar ako planirate da uveče spavate u uobičajeno vreme. Takođe, ako dugo spavate popodne, posle toga ćete biti užasno ošamućeni, pa se opet ističe da popodne ne spavate duže od 30 minuta.

Dženifer Zaslona, naučnica koja istražuje san

Ova naučnica smatra da ne bi trebalo da spavate popodne, već je potrebno da tokom noći spavate dovoljno.

Foto: Pixabay

Štaviše, tvrdi da postoje neki dokazi da redovne dremke duže od sat vremena mogu negativno da se odraze na zdravlje. Sa druge strane, dremka može da bude od koristi, posebno ako vam nije dobro, niste dovoljno spavali ili ste loše spavali. U tim slučajevima, spavanje popodne itekako je korisno za zdravlje.

NAJBOLJI SOKOVI ZA PROLEĆNI DETOKS! Smanjuju nadutost, podstiču probavu, čiste kožu!

U rano posle podne, naš unutrašnji sat šalje slabiji signal za budnost, što je razlog zašto smo pospaniji posle ručka, posebno ako se tokom noći nismo naspavali.

Stručnjaci savetuju da slušate svoje telo – ako ste pospani, obično vam je potrebno više sna.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17