• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

06.04.2019

19:32

ZBOGOM SALCE! Najefikasnije vežbe za KRITIČNE DELOVE TELA!

Ljubav

ZBOGOM SALCE! Najefikasnije vežbe za KRITIČNE DELOVE TELA!

Podeli vest

Izvajano i zategnuto telo je bez sumnje skriveni san svake žene, a fitnes trener i master prof. sporta i fizičke kulture Milan Zarić predlaže najefikasnije vežbe za oblikovanje kritičnih delova tela...

Tražite način da se dovedete u top-formu, a najviše vas brine šlauf oko struka, široka zadnjica i jastučići na kukovima? Izvajano i zategnuto telo je bez sumnje skriveni san svake žene, a fitnes trener i master prof. sporta i fizičke kulture Milan Zarić predlaže najefikasnije vežbe za oblikovanje kritičnih delova tela. Dovoljno je da izdvojite pola sata par puta nedeljno, a ako se uz to odreknete i slatkiša, osećaćete se lepše i poletnije.

PREVENCIJA ZLATA VREDI! Zdravstveni problemi o kojima VEĆ TREBA DA RAZMIŠLJATE!

Stomak

- Kada je reč o trbušnjacima, u pitanju je vrlo interesantna mišićna grupa, odnosno deo tela gde neće doći do određenog rezultata samo zahvaljujući vežbama, već je važna kombinacija treninga i ishrane. Da bi stomak bio ravan i lep, trudite se da unosite što manje prostih šećera, pre svega slatkiša, kao i voća u popodnevnim časovima, a i svih vrsta sokova, gaziranih i negaziranih. Vežbajte dva puta nedeljno, ali intenzivnije ili više puta nedeljno manje intenzivno, a najbolja vežba za jačanje stomaka i celog trupa je izuzetno popularna vežba plank - kaže mr Milan Zarić.

Foto: Shutterstock

Nedeljni izazov

Ukoliko želimo da smršamo, naš sagovornik savetuje da zadamo sebi nedeljni izazov i tako postepeno preokrenemo navike u ishrani.

- Recimo, probajte da prve nedelje izbacite proste šećere ili barem slatkiše. Videćete koliko ćete se bolje i lepše osećati, imaćete više energije, telo će koristiti rezerve ukoliko postoje i ješćete kvalitetniju hranu, jer šećer daje samo kratkoročno zadovoljstvo. Sledeće nedelje krenite dalje, korak po korak i izbacite gazirane sokove, treće nedelje voće posle 14 časova, potom sve vrste peciva i hleba od belog brašna, a posle toga možete da kažete sebi da nema kasnih obroka posle 20 časova, odnosno tri sata pre spavanja. Ostaje i nešto što treba ubacivati, recimo ribu tri puta nedeljno, zatim crveno meso, tj. govedinu ili junetinu dva puta nedeljno, a onda se potrudite da u svakom obroku budu zastupljene sve tri vrste namirnica - proteini (20 odsto), masti (30 odsto) i složeni ugljeni hidrati (50 odsto). S vremena na vreme možete jesti nešto što ste izbacili, ukoliko vam je to potrebno jer suština zdrave ishrane nije izbaciti sve što volite, već povremeno i umereno jesti sve - sugeriše mr Milan Zarić.

Izdržaj na podlakticama ili plank nije težak za izvođenje i može se raditi i u kućnim uslovima. Okrenete se stomakom ka podu oslanjajući se na laktove, celu površinu podlaktica i vrhove prstiju stopala, dok su vam leđa prava.

- Krenite od tri do četiri serije izdržaja od 20-30 sekundi, a kasnije postepeno produžavajte vreme do dva minuta, što bi za većinu dama bio visokointenzivan trening. Ukoliko radite manje serija za manje vremena, možete vežbati svaki dan - preporučuje trener i navodi da su klasični trbušnjaci dobri, ali postoji dosta problema i ograničenja koji se mogu javiti u lumbalnom delu leđa.

KOLIKO JE PREVIŠE? Šta se dešava sa telom ako SVAKI DAN JEDETE BANANE?

- Još jedna dobra vežba za trbušnjake jeste podizanje nogu. Lezite na leđa sa rukama pored tela i samo podižite noge do ugla od 30-45 stepeni. I ovde je preporuka uraditi 3-4 serije sa desetak ponavljanja, a kasnije povećavati taj broj na oko 20. Važno je stalno dodatno stresirati mišić, odnosno pokušati da ga na neki novi način opteretimo kako bismo ga podstakli na razvoj - bilo (postepenim) povećanjem intenziteta, broja ponavljanja, kilograma, kada je reč o teretu - savetuje fitnes trener.

Pozadina

Manje kilograma i lepo oblikovana zadnjica najčešći je cilj žena, navodi naš sagovornik, a jedna od najboljih vežbi kod oba zahteva je čučanj.

Foto: Shutterstock

- To je osnovna, bazična vežba koja aktivira velike grupe mišića i ima veliku kalorijsku potrošnju, te tako utiče na povećanje tonusa samog mišića, a potom i na mršavljenje. Noge blago razmaknite u širini kukova, ruke ispružite ili stavite iza glave kao kod trbušnjaka i spustite karlicu što niže, ali tako da kolena ne prelaze ravan stopala. Leđa treba da budu prava, težište tela dobro, da se ne ljuljamo napred ili nazad. Uradite tri do četiri serije sa 10-20 ponavljanja - navodi mr Milan Zarić.

ŠTA ĆEMO ZA VEČERU? Norveška salata sa lososom!

Druga vežba može da bude iskorak - stavite ruke na bokove, iskoračite jednom nogom i spuštajte se nadole dok kolenom druge noge, koja je ostala nazad, gotovo ne dotaknete pod. Leđa treba da budu prava, a kolena (noge koja ide napred) da ne prelaze ravan stopala.

Butine

- Za butine u kućnim uslovima takođe možemo da se oslonimo na čučanj i iskorak, ali u modifikovanom obliku. Ukoliko uradite kraći iskorak napred, pa se onda samo spustite do pola, više ćete aktivirati noge. Slično je i kod čučnja, uradite ga samo do pola. Uostalom, čučanj nije vežba koja aktivira isključivo gluteus, već angažuje noge i sedalni deo leđa - poručuje fitnes trener.


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija