• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alternativa-za-vas.com/informer.rs

02.01.2022

17:47 >> 17:49

RAZGIBAJTE UKOČEN VRAT! Uz ovih 5 vežbica bićete 'kao novi'!

Ljubav

RAZGIBAJTE UKOČEN VRAT! Uz ovih 5 vežbica bićete 'kao novi'!

Podeli vest

Svako od nas se barem jednom u životu susreo s problemom ukočenog i bolnog vrata. To nimalo ne čudi s obzirom na to koliko smo skloni nepravilnom držanju i koliko često smo pod stresom koji se nakuplja upravo u vratu i ramenima

Zbog tegoba - bolova u vratu i ramenima, ali i glavobolje i vaš san može da bude narušen, te je važno da na vreme preduzmete neke korake. Recimo, možete da uključite mali alarm koji će vas više puta na dan podsećati na važnost pravilnog držanja. Isprobajte i ovih pet joga vežbi koje će razgibati vaš vrat i izdužiti njegove napete mišiće. Budite strpljivi i uporni i rezultati neće izostati. 

Najvažnije pravilo glasi da tokom izvođenja ovih vežbi ne biste smeli da osećate bol. Ako vam je neka vežba neprijatna ili bolna, odmah prestanite s njenim izvođenjem i pređite na nešto lakše.

Kod većih i ozbiljnijih problema s vratom, koja uključuju oštećenja pršljenova, posavetujte se sa lekarom. 

Foto: Shutterstock

Kod istezanja vrata u stranu pazite da vam se ramena ne podižu
Sedeće istezanje vrata u stranu

U sedećem položaju spustite desno uvo prema desnom ramenu. Pritom se pomozite desnim dlanom kako biste produbili položaj. Osetite istezanje na levoj strani vrata. Ostanite nekoliko dubokih udaha i izdaha ili dokle god vam je prijatno. Pazite da vam se ramena ne podižu.

Ponovite vežbu na drugu stranu tako da levo uvo približite levom ramenu.

Poza mačke 

Spustite se na sve četiri. Proverite da su vam ramena tačno iznad globova šaka, a kukovi tačno iznad kolena. S udahom spustite stomak prema podu i zabacite glavu polako prema nazad. Zatim s izdahom zaoblite gornji deo leđa i bradu spustite prema grudima (položaj koji podseća na mačku koja se kostreši). Ponovite vežbu pet puta i pritom duboko dišite.

Foto: Shutterstock

Poza mačke poboljšava fleksibilnost kičme

Osim što ublažava ukočenost vrata, ova asana poboljšava fleksibilnost vaše kičme i cirkulaciju, jača ramena i zglobove šaka i umiruje um.

Položaj mosta 

Lezite na leđa i savijte kolena tako da su vam noge u širini kukova. Ruke ispružite uz telo. S udahom polako podižite kukove i leđa od poda. Možete da isprepletete prste ispod kukova za jaču potporu (nije obavezno). Ostanite u položaju tokom pet udaha i izdaha pa polako spustite sedalne kosti na pod. Položite dlanove na stomak. Ponovite vežbu 3-5 puta.

Foto: Shutterstock

Položaj mosta isteže zadnju stranu vrata

Savet: ispod trtice možete da stavite i joga ciglu kako biste sebi olakšali položaj.  

Ovaj položaj odlično isteže zadnju stranu vrata, a usto stimuliše i štitnu žlezdu jer pritiska prednju stranu vrata (brada se približava grudima). 

Položaj ribe 

Lezite na leđa ispruženih nogu. Polako podignite grudni koš od poda, oslonite se na savijene laktove pa zabacite glavu prema nazad. Glavu možete da naslonite i na joga ciglu ako ne možete da je spustite do poda. Ova joga vežba je odlična za opuštanje fleksora (pregibača) vrata, kao i za otvaranje grudnog koša.

Foto: Shutterstock

Uz pozu ribe nestaće sva napetost

Nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite (možete da izdahnete i na usta). Osetite kako nestaje sva napetost iz vašeg vrata i ramena. 

Poza deteta 

Sednite na pete. Polako spustite grudni koš i čelo prema podu. Ruke položite pored tela ili ispred sebe. Ostanite u položaju koliko god vam je prijatno.

Foto: Shutterstock

Poza deteta smanjuje glavobolje i stišava misli

Ova asana odlično opušta napetost u vratu i ramenima, smanjuje glavobolje, stišava misli i umiruje nervni sistem.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15