• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubavizdravlje/N.L.

07.03.2023

12:00

KAKO IZBEĆI RAK? Doktorka otkriva sve što treba da znate o preventivi koja glavu čuva!

Ljubav

KAKO IZBEĆI RAK? Doktorka otkriva sve što treba da znate o preventivi koja glavu čuva!

Podeli vest

Lekari procenjuju da bi se primenom svega onoga što se zna o prevenciji kancera sprečio nastanak do dve trećine slučajeva, dok se kao mantra godinama ponavlja da je rak izlečiv ukoliko se rano detektuje

Srbija se nalazi na 18. mestu u Evropi po učestalosti obolevanja od raka, ali na neslavnoj drugoj poziciji kada je u pitanju smrtnost od kancera. Svake godine kod oko 40.000 građana Srbije otkrije se neka vrsta karcinoma, a 30.000 pacijenata izgubi borbu sa tom kobnom bolešću. Lekari procenjuju da bi se primenom svega onoga što se zna o prevenciji kancera sprečio nastanak do dve trećine slučajeva, dok se kao mantra godinama ponavlja da je rak izlečiv ukoliko se rano detektuje. O merama prevencije, kao i skrining programima koji se primenjuju kod nas za Informerov dodatak Ljubav i zdravlje govori lekar opšte prakse dr Jelena Stojanović iz poliklinike "Tektum".

Ginekolog najbolji drug

- U Srbiji muškarci najčešće obolevaju od karcinoma pluća, debelog creva i prostate, dok su žene u najvećem riziku od razvijanja raka dojki, debelog creva, pluća i raka grlića materice. Osim opštih faktora rizika na koje ne možemo da utičemo (pol, starost, porodična istorija bolesti...), postoje i oni koje možemo delimično ili potpuno da eliminišemo. To su faktori životne sredine (zagađenje vode, vazduha, hrane, izloženost zračenju i hemikalijama, ali i smanjen nivo vitamina D u organizmu), ishrana puna aditiva, pušenje, zloupotreba alkohola, fizička neaktivnost i manjak sna - navodi dr Jelena Stojanović.

Foto: Shutterstock

Ultrazvuk grudi

 

Kod raka dojke među faktore rizika spada i rana prva menstruacija (pre 12. godine), kasna menopauza (posle 55. godine), veća gustina tkiva dojke, prethodno primećene benigne pojave...

 

Kod urologa

Muškarci stariji od 50 godina treba jedanput godišnje da urade PSA (prostate specifični antigen) test i da odu na pregled kod urologa, savetuje dr Zoran Džamić, profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i direktor Klinike za urologiju UKC Srbije.

- Test mogu da urade u svakom domu zdravlja, procedura nije bolna, već je malo neprijatna, a radi se o samo dva mililitra krvi, kao da se vadi krv za bilo koju analizu. Rezultat može da pokaže znake zapaljenja, može da pokaže dobroćudna uvećanja, ali, nažalost, može da bude i prvi znak zloćudnog uvećanja prostate, odnosno karcinoma - poručuje profesor Džamić.

- Za rak dojke postoji skrining, a to je mamografija. Ona je rezervisana za žene od 50 do 69 godina i ukoliko imate više od 50 godina, a ginekološka služba doma zdravlja kome pripadate vas zbog prezauzetosti sistema nije pozvala, javite se sami i zakažite pregled. Pored pregleda, važan je i samopregled dojki, koji bi trebalo da postane deo rutine. Vaš ginekolog će vam najbolje objasniti kako to treba da činite, a ako pronađete bilo šta sumnjivo, obavezno se odmah javite lekaru - opominje doktorka.

Rak grlića materice je u potpunosti izlečiv ukoliko se otkrije na vreme - zato je bitno redovno raditi Papanikolau test.

Foto: Shutterstock

Vakcina je najbolja preventiva protiv HPV infekcije 

- Najveći rizik za razvoj ovog karcinoma je HPV (humani papiloma virus) infekcija i na njenom sprečavanju, vakcinacijom, poslednjih godina bazira se prevencija. HPV vakcine su najefikasnije ako se primene kod devojčica (namenjene su i dečacima) koje nisu imale seksualne aktivnosti, a nakon stupanja u odnose tu su redovni ginekološki pregledi i PAPA test, koji je ujedno i skrining za ovu vrstu kancera - podseća naša sagovornica.

Ozloglašeni aditivi

Kada je reč o raku debelog creva, u riziku ste ako ste ljubitelj brze, prerađene hrane, pune zasićenih masnoća i aditiva, ali i crvenog mesa.

- Mesne prerađevine se posebno izdvajaju na ovoj listi, jer sadrže mnoštvo nitrata i nitrita, koji sami po sebi nisu kancerogeni, ali u interakciji sa nekim drugim jedinjenjima (proteinima u mesu, kiselinom u želucu ili crevnim mikroorganizmima) to postaju. Ako već morate da jedete suvo meso, neka to bude domaće, tradicionalno sušeno i konzervisano samo sa solju i, naravno, budite umereni - savetuje doktorka.

Foto: Shutterstock

Suhomesnati proizvodi su puni nitrata i nitrita, 'neprijatelja' creva

Skrining za rak debelog creva je takozvani FOB test, koji otkriva mikroskopske primese krvi u stolici koje se pojavljuju kada postoji neki problem u crevima. To ne mora da bude karcinom, mogu da budu i neke druge promene, poput polipa, a ovo je najjednostavnija metoda da se vrlo rano utvrdi karcinom, kada se i efikasno leči. Skrining je namenjen osobama od 50. do 74. godine, kada je i rizik od ove vrste raka najveći.

Srećna pluća

Ovde se lista skrininga završava, što ne znači da ništa ne možete da preduzmete da vas rak pluća zaobiđe. Naprotiv...

Foto: Shutterstock

Pušenje je rizik za mnogobrojne vrste kancera, pluća, jezika, želuca...

- Pušenje je odgovorno za pojavu karcinoma pluća kod približno 90 odsto muškaraca i 80 odsto žena. Skrining ne postoji, samo prestanite da pušite. Može da se uradi rendgen, ali to je već zračenje, koje nije bezazleno, te ne možemo preventivno da krenemo s masovnim snimanjem. Svaki skrining podrazumeva da je u pitanju metoda koja neće naškoditi pacijentu. Zanimljivo je što je za vreme korone, kada su rađena masovna snimanja pluća (silom prilika), otkriveno značajno više tumora pluća nego ranije. To je bila dobra strane pandemije - navodi dr Jelena Stojanović i poručuje da pušenje predstavlja rizik za mnogobrojne vrste kancera, među kojima su rak jezika i želuca.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija