• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.02.2024

22:00

Seksualni terapeuti žele da znate ove stvari: Da li ručate samo zbog dezerta?

Shutterstock

Ljubav

Seksualni terapeuti žele da znate ove stvari: Da li ručate samo zbog dezerta?

Podeli vest

U idealnom slučaju, orgazam bi trebalo da bude poput deserta: sjajan način da se završi fenomenalni obrok, ali ne i jedini razlog zašto ste izašli na večeru.

Milenijalci možda manje idu na sastanke, ali to ne znači da ih seks manje ili uopšte ne zanima.  Zapravo, seks je važan i često sastavni deo odnosa za ljude svih starosnih grupa, seksualne orijentacije i pola. Međutim, bez obzira da li se smatrate seksualno iskusnim ili prvi put istražujete seks, postoje određene stvari koje bi svi trebalo da znaju kada je intimnost u pitanju, tvrde seksualni terapeuti.

Uzbuđenje ispred seksa

Stiven Snajder, terapeut i autor knjge Love Worth Making, rekao je da je prva stvar koju svi treba da znaju je da je seks više od čistog seksa.

Prema dr Snajderu najsrećniji parovi uživaju da se osećaju uzbuđeno zajedno čak i kada to neće dovesti do seksa.

Foto: Shutterstock

Ima nešto i u maženju

- U seksualnoj terapiji to nazivamo 'simmering'. To je u osnovi proširena predigra, poput onoga što većina parova tinejdžera radi. Predigra je posebno važna jer priprema telo i fizički i psihički za sam seks - naveo je terapeut.

Veliko 'O'

Dr Snajder je takođe rekao da želi da ljudi znaju da „nisu svi orgazmi isti“ – i da parovi treba da streme uživanju u seksu, a da se ne fokusiraju samo na orgazam.

- U idealnom slučaju, orgazam bi trebalo da bude poput deserta: sjajan način da se završi fenomenalni obrok, ali ne i jedini razlog zašto ste izašli na večeru - rekao je.

I žene su važne

Međutim, kad je reč o orgazmima, Sara Kuper, seksualna terapeutkinja i direktorka Centra za ljubav i seks, želi da žene znaju da je njihovo zadovoljstvo i orgazmi podjednako važni kao i partnerovi.

Foto: Shutterstock

Kad penetracija nije dovoljna

Prema studiji objavljenoj u časopisu The Journal of Sex and Marital Therapy, za 37 odsto žena neophodna je dodatna stimulacija da bi doživele orgazam, u poređenju sa samo 18 procenata žena koje su rekle da je dovoljna samo vaginalna penetracija (ostale žene su bile između ove dve opcije). Poređenja radi, jedno istraživanje je otkrilo da muškarci orgazam dostižu u 85 odsto slučajeva.

Bez bola

Kuper je takođe rekla da je važno da žene znaju da seks ne sme da uključuje bol. Postoje različiti razlozi zašto žena može da oseća bol tokom seksa, najčešće zbog suvoće vagine, ali to ne znači da tako treba i da ostane. Svi koji trpe bol trebalo bi da potraže stručnu pomoć.

Foto: Shutterstock

Razgovarajte otvoreno o onome što vas muči

Razgovor

Da biste postigli zdrav i ispunjen seksualni život, od suštinske je važnosti da budete u mogućnosti da razgovarate o onome što želite od partnera, što započinje prvo razumevanjem sopstvenog tela, seksualnosti i želja, piše Independent.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija