• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav/Zdravlje

21.02.2022

16:34

JELA IZ JEDNE POSUDE! Brza, jednostavna i sve popularnija! (6 RECEPTA)

Recepti

JELA IZ JEDNE POSUDE! Brza, jednostavna i sve popularnija! (6 RECEPTA)

Podeli vest

Maksimalni ukus i minimalno čišćenje - tako bi ukratko mogla da se opišu sve popularnija "one pot" jela, odnosno jela iz jedne posude. Reč je o brzim i ukusnim idejama za obroke za koje vam treba samo jedan tiganj ili šerpa u zavisnosti od toga pravite li jela na kašiku ili ne...

Princip je da se sve kvalitetne namirnice i bogati začini taktički dodaju u jednu posudu, a kako jelo obično sadrži proteine, povrće i žitarice u jednom, rezultat je savršena porcija zdravlja za vas i vašu porodicu.

Za većinu ljudi koji su živeli u prošlosti, obroci su obično bili sastavljani od variva, kaša i čorbi. Oni su se pripremali u jednoj posudi, a često su se posluživali u drugoj, iz koje su opet svi zajedno jeli. Ne znajući, time su stvorili "one pot" jela, mada možda ne onakva na koja smo danas navikli.

Većina kultura takođe ima svoju verziju "one pot" jela. Italijani tako pripremaju kremasti rižoto, Španci mirisnu paelju, Francuzi poslužuju savršen kasole, dok bi naš odgovor bio bećar paprikaš s jajima. Iako neki smatraju da su ova jela isključivo u domenu neženja, kampera i studenata, ona su brza, jednostavna i sve popularnija.

Foto: Shutterstock

 
Čili kon karne

Sastojci: 500 g junećeg mlevenog mesa, crvena čili paprika, mala kašika čilija u prahu, crveni luk, čen belog luka, mala kašika kumina u prahu, konzerva pasulja, konzerva kukuruza, 2 konzerve pelat paradajza, 100-200 ml goveđeg bujona, so, origano i biber.
Priprema:
Propržite crveni i beli luk, dodajte meso i propržite ga kratko na jakoj vatri. Naseckajte čili papriku (izvadite semenke za blaži ukus) i dodajte u šerpu zajedno sa čilijem u prahu, kuminom i origanom. Potom dodajte bujon, pa zgnječene komadiće paradajza. Čim proključa, kuvajte dalje na srednje jakoj vatri oko 30 minuta. Deset minuta pre kraja kuvanja dodajte pasulj i kukuruz, posolite i pobiberite.

Foto: Shutterstock

Pijani rižoto sa pečurkama

Sastojci: 400 g pečuraka po izboru (najbolje mešanih), kašika suvih vrganja, kašika suvih lisičarki, 400 g pirinča okruglog zrna, 150 ml belog vina, 1, l-1,2 l pilećeg bujona (ili od povrća ili vode), 40 g parmezana, 2 glavice crnog luka, par čenova belog luka, malo maslinovog ulja, kockica putera, so, biber, suva majčina dušica, svež peršunov list.
Priprema:
Sveže pečurke isecite na krupnije, suve prelijte sa 100-200 ml vrele vode i ostavite oko pola sata da omekšaju. Prodinstajte crveni luk, dodajte pečurke, so, biber, majčinu dušicu i na jačoj vatri, često mešajući, dinstajte petnaestak minuta. Kada je ispari tečnost, dodajte sam pirinač i stalno mešajte par minuta, smanjite vatru i dodajte suve pečurke i belo vino, pa dinstajte dok vino ne ispari. Dodajte potom malo-pomalo bujona i uz stalno mešanje kuvajte na laganoj vatri oko 15-20 minuta. Pred kraj dodajte sitno seckani beli luk, kockicu putera i parmezan, a kada sklonite s vatre, i svež peršun.

Foto: Shutterstock

Tuna pasta s limunom

Sastojci: 2 kašike maslinovog ulja, crveni luk, sitno iseckan, 500 g čeri paradajza, prepolovljenih, 400 g testenine, 1 l povrtnog bujona, konzerva tunjevine u maslinovom ulju, oceđena, 3 kašike maskarponea, 30 g parmezana, narendanog, 2 pune kašike kapara, kora od pola limuna, mala veza peršuna, sitno iseckanog.
Priprema:
Propržite luk sa prstohvatom soli, dodajte 350 g paradajza, testeninu i bujon i ostavite da provri, pa smanjite vatru na tiho i kuvajte 15 minuta bez poklopca, povremeno mešajući. Dodajte preostali paradajz i kuvajte na srednjoj vatri pet minuta ili dok se tečnost ne smanji. Dodajte tunjevinu, maskarpone, parmezan, kapare, koru limuna i peršun, kao i mleveni crni biber. Poklopite i ostavite da odstoji pet minuta pre serviranja.

Foto: Shutterstock

Zapečeni krompir sa kobasicama

Sastojci: 4 dimljene kobasice iseckane na kockice, 250 g šunke iseckane na kocke, 500 g oljuštenog krompira iseckanog na kocke, 250 g rendanog kačkavalja, 4 jajeta, glavica crnog luka, 3 kašike maslinovog ulja, 2 kašike seckanog peršuna, so i biber.
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. U većem tiganju koji može da se ubaci u rernu ili nekoj drugoj vatrostalnoj šerpici propržite kobasice, šunku i seckani crni luk. Dodajte krompir i pržite još 3-5 minuta. Posolite i pobiberite po želji i dodajte peršun. Promešajte, pospite kačkavaljem, pa preko prelijte umućenim jajima. Zapecite u rerni 15-20 minuta i poslužite odmah.

Foto: Shutterstock

Riblji kari

Sastojci: kašika ulja, crni luk seckani, čen belog luka - zgnječen, kašičica kurkume, kašičica garam masale (zamenite je karijem ako nemate), kašičica suvog čilija u ljuspicama, 400 ml konzerve kokosovog mleka, 400 g mešavine ribe po izboru, 200 g smrznutog graška, limun, isečen na kriške, jogurt i pirinač za posluživanje.
Priprema:
U šerpici ili većem tiganju propržite luk sa prstohvatom soli, dodajte beli luk i začine.
Promešajte i kuvajte još minut, dodajući malo vode da se ne zalepe. Sipajte kokosovo mleko i dobro promešajte, a zatim dinstajte 10 minuta. Stavite ribu i smrznuti grašak u tiganj i oko tri minuta. Začinite i dodajte sok od limuna po ukusu. Poslužite sa jogurtom i pirinčem.

Foto: Shutterstock

Bosanski lonac

Sastojci: glavica kupusa (1 kg), 2 šargarepe, veća ili dve manje crvene paprike, veća ili dve manje zelene paprike može i babura, 200 g boranije (opciono), 2 glavice crvenog luka, 4 čena belog luka, 3-4 krompira srednje veličine, 4 dl paradajz soka, 600-700 g teletine (od vrata ili ribić, but), so, biber, začin, mlevena slatka paprika, peršun.
Priprema:
Papriku, crveni i beli luk i šargarepu iseckati na kockice i pomešati sa boranijom. Kupus iseći na krupnije komade. Meso iseći na krupnije kocke. Krompir iseći na kocke. U lonac sipati malo ulja, složiti pola kupusa, pola povrća, meso, krompir, pola povrća, pola kupusa. Paradajz sok pomešati sa malo vode, dodati mu začin, biber, malo mlevene paprike i naliti preko kupusa da ogrezne, poklopiti i kuvati da omekša. Pred kraj kuvanja posuti seckanim peršunom. Poslužiti uz proju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

KARAĐORĐEVA ŠNICLA! Bolja nego u restoranu!
Recepti

KARAĐORĐEVA ŠNICLA! Bolja nego u restoranu!

Da je kojim slučajem kuvar Milovan Stojanović davne 1956. u čuvenom beogradskom restoranu Golf imao u kuhinji piletinu i puter koji su mu bili potrebni da napravi kijevski kotlet, koji je poručila čuvena spikerka Radio Beograda, domišljati kuvar sigurno ne bi došao na ideju da posluži nešto sasvim novo, pohovanu šniclu punjenu kajmakom - Karađorđevu šniclu...

21.02.2022

15:50

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15