• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

19.02.2022

08:54

NAJGORA KOMBINACIJA HRANE JE PECIVO IZ PEKARE, SLANO, PA SLATKO I POSLE TOGA... Nutricionista Branka Mirković za Informer.rs otkriva kada možemo da PRESKOČIMO DORUČAK

Printscreen You Tube K1 Televizija

Ljubav

NAJGORA KOMBINACIJA HRANE JE PECIVO IZ PEKARE, SLANO, PA SLATKO I POSLE TOGA... Nutricionista Branka Mirković za Informer.rs otkriva kada možemo da PRESKOČIMO DORUČAK

Podeli vest

Bliži se proleće, a mnogi se pitaju kako da se otarase viška kilograma koje su nagomilali tokom zime i praznika. Nutricionista Branka Mirković za Informer.rs govorila je o pogubim kombinacijama hrane za naš organizam, kao i kada treba da nam bude prvi obrok tokom dana

Kažite nam popularnu dijetu koju bi žene mogle da primene pred proleće? 

Nisam pristalica takozvanih popularnih dijeta. Predlažem da jedete kad ste gladni, birate hranu koju prepoznajete, meso, a ne suhomesnate proizvode, jedite jaja, sireve, meso, ribu, povrće i malo voća. Odabir povrća kao i voca mora biti sezonski jer tada nije prošlo hemjiske procese da duže bude sveže. Smanjiti količine i ne jesti između obroka. Poruka je izbacite sve iz kesica posebno grickalice, pa makar mislili da su zdrave, kao i razne sokove, pice, prirodne sokove, pojedite jednu voćku.

Saznajte šta je Branka rekla o jutarnjim navikama i obliku namirnica, klikom na ovaj link.


Razbijamo mit, da li moguće smrsati ako se "ne jede ništa" danima u nadi da se brzo izgube kilogrami? 

 

Kada se drastično smanji unos kalorija ili kako kažete ne jede ništa, moguće je skinuti kilograme ali ne kako očekujemo. Metabolizam, odnosno naše telo ima svojstvo da smanji i potrebe za kalorijama, odnosno da se adaptira I prilagodi takvom rezimu. To je rezultat da telo doživljava opasnost i prilagodi se ali zato čim počne unos hrane, kilogrami se nesrazmerno brzo vraćaju i čak povećavaju poznato kao jo-jo efekat.

Foto: Shutterstock

Ishrana

 Koja je to kombinacija namirnica pogubna za naš organizam?

Pogubna kombinacija je u istom obroku unositi različite vrste namirnica u nesrazmernim odnosima, posebno u velikim količinama. Ceo sistem za varenje odmah reaguje i zato pratite simtome. Ako teško varite, dolazi do nadimanja i problema sa stolicom, napravili ste grešku. Naše telo i organi za varenje se menjaju i ono što smo nekad bez problema jeli, danas mogu da nam naprave ozbiljne probleme sa varenjem. Najgora kombinacija je pecivo iz pekare, prvo slano pa slatko i posle toga gazirano piće. Stara kombinacije ne kombinovati meso i krompir i ugljene hidrate, svakako olakšava varenje. Voće odmah posle obroka uvek izbegavajte.

 Šta je po vama zdravo jesti za doručak? 

Doručak odnosno prvi obrok u toku dana može biti i kasniji između 10 i 12 časova kod odraslih osoba. Uvek izaberite hranu koja će dati energiju,  a necete biti pospani I tromi. Ako pre podne popijete kafu sa puterom bićete siti do 12 – 13 casova. Idealan tečni obrok za odrasle osobe.  Za nekoga je to proteinski doručak, jaja, mlečni proizvodi, povrće, salata od piletine ili sa ribom uz malo hleba. Nekome je potrebno manja količina ovsene kase ali pripremljena kao dobro kuvana kasa - poridž a ne instant sa dodatkom mlečnih proizvoda i voća. Za neke je idealan doručak kiselo mleko sa voćem. Važno je koje su vam aktivnosti. Ne može se jesti kao da smo fizički radnici, a sedimo uz racunar i nemamo fizički napor. Kada ne radite dobro je preskočiti doručak i rano ručati.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ja

pre 2 godine

Kafa sa puterom za dorucak? Sto dajete prostor ovakvim neznalicama i prevarantima.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija