• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

16.03.2024

10:11

Najbolji recept za ledene kocke! Starinski kolač sa čokoladnom glazurom i kremastim filom koji se topi u ustima

Shutterstock

Recepti

Najbolji recept za ledene kocke! Starinski kolač sa čokoladnom glazurom i kremastim filom koji se topi u ustima

Podeli vest

Nitrijanske kocke, koje su poznatije pod nazivom ledene kocke, su jedan od najlepših kolača.

Često se služi kada su neke proslave, a mekani biskvit natopljen šećernim sirupom i premazan mirsinim belim filom i čokoladnom glazurom su savršna kombinacija sastojaka. Ako volite da jedete ledene kocke, predlažemo vam da isprobate ovaj osnovni recept, a vanilin šećer neutrališe jak ukus brašna u filu. Takođe, glazuru je bolje da pravite sa mlekom jer ćete tako biti sigurni da neće pući.

Sastojci:

Za koru:

6 jaja

6 kašika brašna

3 kašike ulja

4 kašike kakaoa

1 kašičica praška za pecivo

Foto: Shutterstock

 

Za preliv:

200 g šećera

2 čaše vode

Za fil:

600 ml mleka

9 punih kašika brašna

250 g putera 

150 g šećera u prahu

2 vanilin šećera

Za glazuru:

100 g čokolade 

4 kašike mleka

Foto: Shutterstock

 

Priprema:

Odvojite žumanca i belanca, pa žumanca penasto umutite. Sipajte ulje i opet umutite, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i kakaom. Sjedinite mikserom, pa dodajte belanca koja ste umutili u čvrst šne. Lagano pomešajte obe smese i sipajte u pleh koji ste nauljili i posuli brašnom. 

Pecite koru u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata. U šerpi pomešajte šećer i vodu, pa kuvajte dok ne proključa. Koru probušite viljuškom na par mesta, pa prelijte sirupom. Pomešajte 200 ml mleka sa brašnom tako da ne ostanu gromuljice. Preostalo mleko sipajte u šerpu, dodajte vanilin šećer i zagrejte. Dodajte mleko sa brašnom u zagrejano mleko u kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte fil u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. Zatim umutite puter sobne temerature sa šećerom u prahu i dodajte u fil i sve sjedinite mikserom.  Sipajte fil preko kore, pa ostavite da se ohladi. Istopite čokoladu sa mlekom i premažite preko fila. Ostavite u frižideru da se stegne. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17