• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.09.2023

09:06

Sunce je slomljeno! Ponaša se kao polarni vrtlog - NASA na nogama - naučnici ne razumeju šta se dešava u svemiru!

Pixabay

Zanimljivosti

Sunce je slomljeno! Ponaša se kao polarni vrtlog - NASA na nogama - naučnici ne razumeju šta se dešava u svemiru!

Podeli vest

Moćni svemirski teleskop “Džejms Veb” iznenadio je naučnike širom sveta jer je snimio da je deo Sunca napustio površinu i počeo da kruži oko vrha naše zvezde kao da je u pitanju ogromni polarni vrtlog.

Ne želimo nikog da alarmiramo, ali Sunce je slomljeno, napisao je portal Indy100.com.

Ovu opservaciju omogućio je moćni svemirski teleskop "Džejms Veb" i nije iznenađenje što je izazvala interesovanje naučnika širom sveta. Objavljen je snimak dešavanja zahvaljujući Solarnoj dinamičkoj opservatoriji američke agencije NASA.

Polarni vrtlog

Tamita Skov, fizičarka za svemirsko vreme koja redovno deli novosti na društvenim mrežama, bila je veoma uzbuđena zbog najnovijih dešavanja. Ona je napisala da se velika nit solarne plazme odvojila od sunčeve površine i da trenutno kruži oko severnog pola zvezde u vrtlogu. Na Suncu se polarni vrtlog odnosi na nabijene čestice i magnetne sile umesto na ledene vetrove i oblake kao na Zemlji.

 

 

- Kakav polarni vrtlog! Materijal sa severne protuberance upravo se odvojio od glavne niti i sada kruži u ogromnom polarnom vrtlogu oko severnog pola naše zvezde -  navela je ona na "X" (bivši Tviter).

 - Implikacije za razumevanje atmosferske dinamike Sunca iznad 55 stepeni ovde ne mogu se preceniti! -  dodala je Skov.

Protuberance izgledaju kao plamenovi gasa u sunčevoj atmosferi vidljivi izvan oboda sunčevog diska. Sastoje se od vodonika i helijuma i na sunčevom disku izgledaju kao tamni oblici (najčešće filament) na sjajnijoj površini zvezde.

"Formira se jednom u svakom solarnom ciklusu"

Iako postoji izvesna konfuzija oko uzroka ovog fenomena, to bi moglo da bude povezano sa preokretom sunčevog magnetnog polja, kao i sa činjenicom da se dešava nešto očekivano kad Sunce dosegne geografsku širinu od 55 stepeni u svakom 11-godišnjem solarnom ciklusu.

- Jednom u svakom solarnom ciklusu, to se formira na 55 stepeni geografske širine i počinje da maršira do solarnih polova - rekao je za portal "Spejs" solarni fizičar Skot Mekintoš, zamenik direktora Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja u Bolderu, Kolorado.

Foto: AP PHOTO

 

 

Ovo je veoma neobično. Postoji veliko pitanje "zašto" u vezi toga. Zašto se samo jednom pomeri ka polu, a potom nestane i magično se vrati tri-četiri godine kasnije u tačno isti region? - upitao je on.

Naučnici su ranije posmatrali solarnu plazmu kako se odvaja od polova, ali nikad nisu videli polarni vrtlog na Suncu. Oni su posmatrali različite solarne fenomene kako se fragmenti odvajaju od površine zvezde. Solarne baklje i koronalne eksplozije (izbacivanje koronalne mase ili CME) oslobađaju energiju i čestice sa Sunca, dok protuberance i filament čine plazma strukture koje mogu da postanu nestabilne i oslobode fragmente u svemir.

Naučnici se nadaju da će proučavanjem tih dešavanja dobiti uvid u to kako Sunce funkcioniše.

Dve ogromne rupe

Ranije ove godine na Suncu su se pojavile dve ogromne rupe desetinama puta veća od Zemlje, zbog čega je došlo do oslobađanja solarnih vetrova.

Prva je primećena 23. marta i bila je 30 puta veća od Zemlje. Ispuštala je solarne vetrove koji su pokrenuli zapanjujuće aurore čak na jugu do Arizone. Obe rupe je snimila Opservatorija solarne dinamike agencije NASA, koja proučava Sunce.

- Koronalne rupe su magnetno otvorene oblasti koje su jedan od izvora sunčevog vetra velike brzine. Izgledaju tamno kada se posmatraju u mnogim talasnim dužinama ekstremnog ultraljubičastog svetla, kao što se vidi ovde. Ponekad solarni vetar može da generiše auroru na višim geografskim širinama na Zemlji - rekli su iz NASA.

Foto: Shutterstock

 

 

Iako slika u početku može izgledati alarmantno, to ne ukazuje da smo u opasnosti. Koronalne rupe su uobičajena karakteristika Sunca, iako se pojavljuju na različitim mestima - posebno blizu polova - i sa većom učestalošću u različitim vremenima ciklusa sunčeve aktivnosti. Oni su hladnije manje guste oblasti i generalno su češće kada je Sunce u manje aktivnoj tački u svom 11-godišnjem ciklusu.

Rupe su obično bezopasne, iako satelitske komunikacije i radio prenosi na velikim visinama ponekad mogu biti privremeno poremećeni. Druga se nalazi na sunčevom ekvatoru.

- Oblik ove koronalne rupe nije poseban sam po sebi. Međutim, njena lokacija ga čini veoma zanimljivim - rekao je tada "Insajderu" Danijel Veršaren, vanredni profesor fizike svemira i klime na Univerzitetskom koledžu u Londonu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija