• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.10.2023

13:45

NASA pokazala snimak uzoraka materijala sa asteroida Benu (VIDEO)

Shutterstock

Zanimljivosti

NASA pokazala snimak uzoraka materijala sa asteroida Benu (VIDEO)

Podeli vest

NASA je pokazala fotografije i videosnimak prvih uzoraka materijala s asteroida koje je prošlog meseca donela njena svemirska sonda, što je najveći broj uzoraka te vrste donesenih do sada na Zemlju.

 

 

Naučnici i zvaničnici svemirske agencije učestvovali su u predstavljanju nalaza novinarima u sredu, u svemirskom centru Džonson u Hjustonu, prenosi AP.

Manja količina crne prašine i komadića donesena je sa asteroida Benu bogatog ugljenikom, udaljenog 97 miliona kilometara od Zemlje. NASA-in svemirski brod Oziris-Reks sakupio je uzorke kada se namerno sudario s asteroidom pre tri godine, a ka Zemlji ih poslao zatvorene u kapsuli dok je prošlog meseca preletao Zemlju.

Naučnici su očekivali materijala bar koliko stane u jednu šolju, što je daleko više od onoga što je Japan pribavio iz nekoliko misija pre mnogo godina. Međutim, još se ne zna tačna količina uzoraka koje je Oziris-Reks poslao, jer tek treba da bude otvorena glavna komora za uzorke, rekli su zvaničnici.

 - To ide sporo i obavlja se pedantno - saopštio je glavni naučnik misije, Dante Laureta sa Univerziteta u Arizoni.

Objasnio je da su crna prašina i čestice rasuti oko spoljne ivice komore, a to je "naučno blago" jer je to materijal za koji se veruje da potiče još od nastanka Sunčevog sistema. Pored ugljenika, materijal sa asteroida sadrži minerale gline koji u sebi imaju - vodu, rekao je administrator NASA Bill Nelson, koji smatra da je tako voda uopšte stigla na Zemlju.

To je bio jedan od primarnih razloga za sedmogodišnju misiju koja je koštala milijardu dolara - da se shvati kako se formirao Sunčev sistem, a posebno Zemlja. Kapsula "Oziris-Reks” je sa uzorcima sa asteroida Benu sletela na Zemlju u pustinji u američkoj državi Juti prošlog meseca. Sletanje kapsule zatvorilo je šestogodišnju misiju američke svemirske agencije i Univerziteta u Arizoni.

To je tek treći uzorak asteroida i daleko najveći koji je ikada vraćen na Zemlju radi analize, nakon dve slične misije japanske svemirske agencije koje su završene 2010. i 2020. godine. Kao i drugi asteroidi, Benu je ostatak ranog solarnog sistema, a njegov sadašnji hemijski sastav i mineralogija su praktično nepromenjeni od formiranja pre nekih 4,5 milijardi godina.

Benu sadrži tragove o poreklu i razvoju stenovitih planeta kao što je Zemlja, a možda čak i tragove o evoluciji života. Asteroid Benu otkriven je 1999. godine, a njegov prečnik iznosi oko 500 metara. Kapsula "Oziris-Reks" lansirana je 2016. godine i stigla je do Benua 2018. godine. Provela je gotovo dve godine u orbiti oko asteroida, pre nego što je uzela uzorak rastresitog površinskog materijala pomoću robotske ruke 20. oktobra 2020. godine. NASA bi danas trebalo da pokrene zasebnu misiju na udaljeniji asteroid Psiha.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija