• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.11.2023

23:00

Erektilna disfunkcija zbog niske gravitacije! Muškost svemirskih istraživača na udaru!

Shuterstock

Zanimljivosti

Erektilna disfunkcija zbog niske gravitacije! Muškost svemirskih istraživača na udaru!

Podeli vest

Zbog redovne izloženosti nultoj gravitiaciji astronauti su počeli da osećaju simptome smanjene potencije, dok stručnjaci upozoravaju da duga izloženost bestežinskom stanju može učiniti ovo stanje trajnim.

Američki naučnici upozorili su na posledice po seksualno zdravlje astronauta nakon povratka iz svemira, posebno na erektilnu disfunkciju.

Let u svemir može povećati rizik od dugotrajne erektilne disfunkcije, prema novoj studiji. Galaktičko kosmičko zračenje i mikrogravitacija su loše za ljudsko telo na različite načine.

Oni izazivaju oksidativni stres i endotelnu disfunkciju u telu, a oba su povezana sa erektilnom disfunkcijom, prenosi magazin Kosmik.

Doktor Džastin La Favor, ekspert za neurovaskularne disfunkcije sa Univerziteta na Floridi, istakao je da, iako su negativne posledice kosmičke radijacije dugoročne, funkcionalna poboljšanja indukovana akutnim ciljanjem redoksa i azot- oksida u tkivu, ukazuje na to da seksualni problemi mogu biti izlečeni, porenosi Gardijan.

Foto: Shutterstock

 

Upozorenje dolazi nakon najave Nacionalne aeronautičke i svemirske administracije (NASA) da je misija na Mesec planirana za narednu godinu, dok se putovanje broda s posadom na Mars očekuje 2040. godine.

La Favor i njegove kolege sa Vejk Forest univerziteta u Severnoj Karolini izvršili su eksperiment na pacovima, gde su životinje bile vezane pod uglom od 30 stepeni i izložene simulacijom kosmičke radijacije. Rezultati su pokazali povećanje oksidativnog stresa u pacovima, što je uticalo na funkciju arterije koja snabdeva penis i erektilno tkivo.

"Kolektivno, rezultati eksperimenta ukazuju da neurovaskularna funkcija erektilnih tkiva može biti oštećena," zaključio je doktor. Dodao je da bi lečenje određenim antioksidantima moglo da poboljša seksualnu funkciju budućih astronauta na Mesecu i Marsu po povratku.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija