• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.03.2024

12:10

Ljuske od belog luka više nećete bacati! Mnogi ne znaju koliko su zapravo korisne - vrednije i od samog luka (VIDEO)

Shutterstock

Zanimljivosti

Ljuske od belog luka više nećete bacati! Mnogi ne znaju koliko su zapravo korisne - vrednije i od samog luka (VIDEO)

Podeli vest

Ljuske od belog luka su bogate antioksidansima, pa su veoma korisne i za jačanje imuniteta.

@spicymoustache Me and @laja love garlic so much! It is such a versatile vegetable which takes a long time to grow and it would be a shame to waste any part of it as even the skin it’s fully edible. GARLIC OIL AND CRISPY GARLIC 🧄 •1 cup x chopped garlic •2 cups x avocado oil or vegetable oil no olive oil STEP BY STEP 🥣 -in a pan heat the oil at fry temperature use a slice of garlic and put it in to see if the temperature is high enough to fry. -add the garlic and fry til golden -don’t over fry it as it’ll have a bitter burnt taste and will ruin the oil as well. -in a bowl drain the oil from the garlic . -store the oil in to a bottle -place the fried garlic on top of a muslin and let dry a bit from all the oil -store it in an airtight container up to one year . GARLIC SKIN POWDER: •onion peel •garlic peel •salt •pepper •paprika powder •chilly powder •optional flavours example: Mediterranean herbs, masala mix, chives & dill . STEP BY STEP: 🥣 - wash your peels together or separately depending on the quantity you have if you want 2 different powders. - tap them dry and place on a baking tray - bake at 160* for about 5 min keep an eye on it and make sure they nice and crispy when ready (turn off the oven and leave the door shut until dry). Alternatively, let the peel dry with the leftover heat inside your oven once you finish to cook (no energy use). - blend them until you have a fine powder. - add salt , pepper , paprika and chilly powder for a great fries potato seasoning or get creative using different mixed Mediterranean herbs or a masala mix . - the quantity depends on how much peels you have so taste the mix first to get the best result. #fyp #foryoupage #contentcreator #garlic #zerowaste #zerowastefood #homemadefood #zerowasteliving #easyrecipe #sustainability #healthyfood #recipe #asmrfood ♬ New Home - Austin Farwell

Mnogi stručnjaci smatraju da ljuska od belog luka zapravo ima i više vrednih materija od samog luka. Obiluje fenilpropanoidima, koji su puni antioksidanas, pa su odlične i za imunitet.

Takođe, bogate su i specifičnim flavonolima, koji snižavaju krvni pritisak i sprečavaju taloženja na arterijam, kao i mnogo vlakana. Svi ovi sastojci odlični su za zdravlje srca, probavne probleme i snižavanje holesterola, te nekih tipova karcinoma.

Prilikom korišćenja ljuske belog luka, pazite da ona bude organska, jer ćete u protivnom unositi pesticide u ishranu.

Ljuske su dobre, ni manje ni više, nego za supu. Jednostavno je dodajte svim sastojcima za supu i skuvajte. Izvadite je tokom proceđivanja supe. Ako se bojite prejakog ukusa, dodajte samo kašičicu do dve ljuski, ljuski, a ako volite jak ukus belog luka možete staviti i celu šaku.

Supu možete da skuvate i samo od ljuski belog luka. Gotova je već za 10-15 minuta, nakon što voda počne da vri. Tečnost koju ovako dobijete možete iskoristiti i za kuvanje pirinča ili dodatak raznim sosevima, a možete je odmah pojesti kao supu, uz dodatak rezanaca ili knedli po želji.

Foto: pexels.com

beli luk

Još ideja za korišćenje ljuski od belog luka

Stavite ih u zamrzivač i iskoristite za gulaše, pasulj, povrćne i mesne čorbe i supe.

Ljuska češnjaka puna je fenilpropanoida koji su krcati antioksidansima i zato ju je dobro jesti. Dodajte cele čenove tokom kuvanja i pojedite ih, sugerišu stručnjaci. Možete ih peći s krompirima i mesom ili dodati u variva poput pasulja, prenosi krstarica.

Za čaj - stavite ljuske belog luka u kuglicu i uronite u kipuću vodu. Ostavite par minuta.

Ispecite beli luk u ljusci i dodajte jelima. Cele glavice belog luka, nakon što ste skinuli prve prljave slojeve ljuske, umotajte u alu-foliju i pecite u pećnici 40-ak minuta na 180 stepeni. Tako ispečenog možete ga čuvati u frižideru do sedam dana ili u zamrzivaču do šest sedmica.

Kako možete u potpunosti iskoristiti beli luk, pogledajte u snimku sa početku teksta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija