• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/N.L.

18.07.2023

17:00

Kako preživeti na +35? Legendarna Nada Macura ima uvek najbolje savete!

printscreen

Zdravlje

Kako preživeti na +35? Legendarna Nada Macura ima uvek najbolje savete!

Podeli vest

Ako osetite nesvesticu, vrtoglavicu ili mučninu dovoljno je da se obmotate čaršavom nakvašenim hladnom vodom i odmah ćete osetiti olakšanje, savetuje dr Nada Macura

Leto je uveliko u toku, a temperature su svakoga dana sve više i više. Kada živa u termometru pređe 30. podeljak, a posebno 35, svi smo u potrzi za načinima kako da se rashladimo. U tome nam najbolje pomaže legendarna doktorka Nada Macura koja se proslavila savetima na ovu temu.

- Tri najvažnija načina u borbi protiv vrućine su unošenje što više vode i raznih tečnosti, boravak u klimatizovanim prostorijama i izbegavanje fizičkog napora, što znači da sve poslove treba ostaviti za kasnije. Treba imati u vidu da se tokom dana dodatno zagrevaju zgrade, asfalt, pa čak i drvo koji emituju toplotu u popodnevnim satima, tako da građani mogu da se odluče za šetnju tek kasnije tokom dana. Za one koji nemaju klimu tu su izletišta, s tim što direktno izlaganje suncu treba izbegavati između 10 i 18 časova. Ako smo na reci ili jezeru obavezno se treba skloniti u hlad, ispod tendi i suncobrana, mada je prirodna hladovina najbolja - savetuje doktorka.

Foto: EPA

I suncobran je od koristi

Oni koji idu na posao do posla će još i lako, ali ih u povratku čeka pakao, što na ulicama, što u vozilima javnog prevoza. Najgore prolaze oni koji se oko 14 ili 15 časova vraćaju kući. Preporuka za njih je da potraže hladovinu, ako je to moguće, ili se barem sklone pod pečurku. Za posao birajte laganu, porozračnu garderobu od prirodnih materijala poput lana i pamuka, naravno ako to "dres kod" dozvoljava.

- Kada je temperatura vazduha veća od telesne, telo će neminovno apsorbovati razliku u temperaturi, tako da se treba rashlađivati čestim tuširanjem i uzimanjem raznih napitaka, ali nikako slatkih. Idealno je uzeti hladnu lubenicu koja sadrži vitamin C i najbolji je izvor tečnosti i prirodnog šećera. Ishrana treba da je mediteranskog tipa, dobra je salata od krastavca i paradajza, posan sir, prohlađene čorbe sa dosta povrća i slično. Oni koji se naročito znoje treba da piju mineralnu vodu - kaže naša sagovornica i dodaje da bolesnici treba da smanje fizičku aktivnost i da borave u zamračenim i rashlađenim prostorijama.

'Prva pomoć'

Ako osetite nesvesticu, vrtoglavicu ili mučninu dovoljno je da se obmotate čaršavom nakvašenim hladnom vodom i odmah ćete osetiti olakšanje. Možete da stavite podlakticu pod mlaz hladne vode ili nakvašen peškir na vrat, a pomaže i pljuskanje.

Foto: Shutterstock

Nigde bez flašice vode je još uvek aktuelni savet

- Tokom tropskih dana najugroženiji su deca, trudnice i hronični bolesnici, koji naročito treba da obrate pažnju na savete lekara. Nažalost, neželjeni pratioci tropskog vremena su toplotni udar, sunčanica i kolaps. U slučaju kolapsa osobu treba preneti u hlad, raskomotiti vrat i pojas, rashađivati je bilo čime što nam je pri ruci, recimo novinama, politi hladnom vodom, ostaviti je da leži i pozvati hitnu pomoć - sugeriše dr Macura i poručuje:

- Najvaznije je često se odmarati. Ako smo napolju treba praviti česte predahe, sesti negde u hladovinu, na klupu, odahnuti malo, a zatim nastaviti dalje. I naravno, nigde ne ići bez flaše vode - savetuje dr Nada Macura.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija