• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

16.09.2023

09:00

Olakšajte vašoj kičmi! Dr Poleksić otkriva 6 vežbi za prevenciju i lečenje diskus hernije

Shutterstock

Zdravlje

Olakšajte vašoj kičmi! Dr Poleksić otkriva 6 vežbi za prevenciju i lečenje diskus hernije

Podeli vest

Dr spec. fizikalne medicine Miloš Poleksić za "Ljubav i zdravlje" objašnjava kako da primenite vežbe, koje mogu sprečiti nastanak, ali i olakšati lečenje diskus hernije.

Sigurno ste nekada u životu osetili bol u leđima, a moguće je da ga i sada osećate. Ipak, postoji jedan njegov specifičan i neprijatan oblik, koji može da vas "preseče" skoro pa iz čista mira (na primer kada pokušate da ustanete sa stolice na kojoj ste mirno sedeli) i koji ne želite nikada da osetite, a koji je posledica diskus hernije.

Diskusi ili diskovi su želatinozni "jastučići" između pršljenova, koji ih čuvaju od trenja i najbolji saveznici u kretanju, savijanju i čitavoj  agilnosti našeg tela. Upravo zato, kada dođe do njihove povrede, kada počnu da "iskaču" ili "cure" sa svojih mesta, dolazi i do velikih problema.

O uzrocima i simptomima diskus hernije, kao i načinima da se sanira i prevencije, za "Ljubav i zdravlje" govori specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije dr Miloš Poleksić.

- Diskus hernija može da se definiše kao povreda međupršljenskog diska kičmenog stuba, koja nastaje kao rezultat ispadanja (prolapsa) i prodora želatinoznog jezgra međupršljenskog diska u međupršljenske otvore. Kao posledica se javlja pritisak na korenove nerava koji prolaze uz kičmu, a povremeno i na kičmeni kanal i prostor u kome se nalazi kičmena moždina. Nešto češće se javlja u krsno-slabinskom (donjem) delu kičmenog stuba, a ređe u vratnom - kaže dr Miloš Poleksić.

Foto: Shutterstock

bol u leđima

Bilo da su slaba tačka krsta ili vrat, bol se javlja usled dužeg sedenja u jednom položaju ili izvođenja istih aktivnosti kontinuirano - stajanja, nošenja teških predmeta, sportskih aktivnosti itd. Pušenje i prekomerna težina su takođe faktori rizika, kao i starosna dob (između 30 i 60 godina), pol (muški) i ranije povrede leđa ili operacija kičme. 

Promena životnih navika 

Cilj lečenja je da se deo diskusa koji vrši pritisak na nervnu strukturu odmakne od nje, a može se primeniti simptomatska i potporna terapija, fizikalno lečenje, menjanje životnih navika, ali i operacija. 

- Promena životnih navika je ključna. Lečenje diskus hernije u kućnim uslovima i njena prevencija podrazumevaju vežbanje tj. jačanje abdominalne regije i leđnih mišića, mišića zadnjice i nogu, kao i primenu zaštitnih položaja i pokreta za donji deo kičme. Reč je o pravilnoj poziciji kičme pri sedenju i stajanju, ali i ustajanju iz čučnja i naročito opasnom podizanju tereta sa poda - poručuje doktor i preporučuje određene vežbe.

Vežbe za donji deo leđa 

1. Zauzmite početni položaj ležeći na stomaku. Podignite gornji deo tela ako ste početnik, a ako ste napredni vežbač podignite gornji i donji deo tela zajedno. Vrat je u pravcu kičmenog stuba. Zadržite se položaju nekoliko sekundi i vratite na prostirku. Vežbu radite polako, do deset ponavljanja. 

2. Kod sledeće vežbe podignite zajedno desnu ruku i levu nogu. Pokret treba da bude mali sa istezanjem mišića u donjem, lumbalnom delu kičmenog stuba. Pokret se izvodi lagano i ponavlja do deset puta sa jednom, a zatim sa drugom stranom. 

Foto: Shutterstock

bol u leđima

3. Podignite obe noge i ruke od podloge. Pokret je mali sa istezanjem lumbalnog dela kičmenog stuba, vrat je u pravcu kičme. Zadržite se u gornjem položaju i vratite u početni.

4. U istom podignutom položaju kao i kod prethodne vežbe ispružite levu ruku, a zabacite desnu. Vežba se radi sa jednom, a potom sa dugom stranom bez pauze. Početnik vežbu izvodi sa nogama na podlozi, a napredni vežbač sa odignutim.

5. Ova vežba angažuje samo lumbalni deo kičme, a oslonac je na laktovima. Zauzmite početni položaj ležeći na podlozi i odignite gornji deo dela oslanjajući se na podlaktice. Zadržite se tom položaju i vratite na podlogu. Uradite do deset ponavljanja bez pomeranja glave i vrata.

Sfinga za donji deo leđa 

Vežba koja angažuje lumbalni deo kičme poznata je u jogi kao "sfinga". Zauzmite početni položaj ležeći na stomaku i odignite gornji deo dela od podloge oslanjajući se na podlaktice. Zadržite se položaju nekoliko sekundi i vratite na prostirku. Uradite do deset ponavljanja bez pomeranja glave i vrata. 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija