• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.11.2023

22:00

Da popijemo po jednu? Šest znakova koji razotkrivaju graničnog alkoholičara

Shutterstock

Zdravlje

Da popijemo po jednu? Šest znakova koji razotkrivaju graničnog alkoholičara

Podeli vest

Neki lekari preporučuju jednu ili dve čašice „za dobro zdravlje“, rakijicu za krvotok i srce, vino za krvnu sliku, pivo zbog B vitamina… ali, za neke je to samo opravdanje...

Alkohol je tu, među nama, vekovima je prisutan i verovatno će i biti, nema šanse da ga iko zabrani, a dok bude alkohola, biće i rizika od alkoholizma sa svim problemima koje stvara. Ta čuvena 'da popijemo po jednu' može da se desi i u detinjstvu, odraslom dobu ili u nekoj karakterističnoj situaciji, i ne mora da znači ništa, a može i da dovede do ozbiljne bolesti zavisnosti.

Gde je granica

Niko se ne kreće alkoholizmu zato što odluči da bude alkoholičar, već se radi o dugotrajnom procesu koji ima svoje specifične naznake. Jedno je uživati u piću, a drugo preterivati i mnogi ne znaju gde je granica kada je u pitanju problematično konzumiranje. Štetno pijenje može da uključuje par pića svaki dan ili preterivanje određenih dana u nedelji.

- Ako je osoba granični alkoholičar, postoji šest znakova na koje treba pripaziti - rekao je doktor Dejv Nikols za Express.

Foto: pexels.com

Rakija pre ručka, vino posle

Šest znakova koji razotkrivaju graničnog alkoholičara:

- pijete svaki dan a da toga niste svesni
- često pijete
- družite se samo ako je uključeno piće
- često pijete tokom dana
- smatrate da je iritantno kada drugi ne piju
- pijete više od preporučenog

Šta kaže SZO

Svetska zdravstvena organizacija zavisnost od alkohola definiše kao svakodnevnu upotreba više od tri alkoholna pića za muškarce i dva za žene. Sve preko toga bi trebalo da bude signal da je neko u problemu, ili da je na dobrom putu da ga stvori.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija