• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

16.11.2023

19:00

Doktor Jocić savetuje! Savršene vežbe za proširene vene - lagani kućni trening smanjuje bolove

Privatna arhiva

Zdravlje

Doktor Jocić savetuje! Savršene vežbe za proširene vene - lagani kućni trening smanjuje bolove

Podeli vest

Iako vam neće rešiti problem, vežbe poput "vazdušne vožnje bicikla" će vam olakšati bolove u nogama.

Proširene vene su i estetski i medicinski problem, koji pogađa skoro trećinu opšte populacije. Mogu biti samo ružna šara sa ispupčenjima na koži, ali mnogo češće su problem zbog kojeg vas bole i otiču noge, a noću vas bude grčevi u mišićima.

Proširene vene su izraz koji koristimo za bolest pod nazivom venska insuficijencija. Ona nastaje onda kad zalisci unutar vena prestanu da obavljaju svoju funkciju kako treba, zbog čega se krv ne vraća iz nogu odmah ka srcu.

U zavisnosti od stadijuma bolesti, postoje različita rešenja, kako bi se tegobe ublažile. Oni koji pate od ove bolesti najčešće posežu za kremama i gelovima, u potrazi za kratkotrajnim olakšanjem simptoma.

Prema rečima dr Daria Jocića, vaskularnog hirurga, bolest nastaje duboko u krvnim sudovima, na njihovim unutrašnjim zidovima, što je moguće potpuno izlečiti samo hiruškim metodama. Kreme, gelovi i hladni tuševi imaju svoju funkciju u smanjivanju nelagodnosti u nogama. Takođe, medicinske, kompresivne čarape, mogu biti od velike pomoći, i kao prevencija i kao pomoćno sredstvo u početnim fazama bolesti.

- Međutim, postoji nešto efikasno na duže staze i potpuno je besplatno - fizičke vežbe koje možete raditi kod kuće - ističe dr Jocić za Informer.rs.

1. Vazdušni bicikl

Ova vežba je odlična za poboljšanje cirkulacije u nogama. Lezite na leđa, podignite noge u vazduh i simulirajte vožnju bicikla. Ponavljajte ovu vežbu desetak minuta dnevno.

 

Foto: Privatna arhiva

Dr Dario Jocić

2. Hodanje na prstima

Jednostavno, ali efikasno - hodanje na prstima pomaže u jačanju mišća nogu i poboljšanju cirkulacije. Kao i za prethodnu i za ovu vežbu je dovoljno desetak minuta svakog dana.

3. Istezanje

Istezanje je ključno za održavanje fleksibilnosti mišića i bolju cirkulaciju. Radite blage vežbe istezanja svaki dan, posebno za noge.

4. Kruženje nogama

Sedite na stolicu i izvodite kružne pokrete nogama u smeru kazaljke na satu, pa suprotno. Ovo će vam pomoći da poboljšate protok krvi i ublažite osećaj nelagodnosti u nogama.

Pre nego što započnete bilo koji novi režim vežbanja, obavezno se posavetujte sa svojim lekarom. Takođe, važno je napomenuti da ove vežbe mogu pomoći u ublažavanju simptoma proširenih vena, ali neće ih i izlečiti.

- Zapamtite, redovno vežbanje i zdrava ishrana su važni za održavanje zdravlja vaših krvnih sudova. Ovi kućni treninzi mogu biti zabavni i korisni, a potpuno su besplatni i ne gubite ništa ako pokušate. S druge strane, ako osećate da vam se problem s venama pogoršava, ne oklevajte da odete lekaru koji će vas posavetovati kako da najbolje i trajno rešite problem s venama - zaključuje dr Jocić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

"Moj sin je više od 200 dana u paklu": Majka mladića poreklom iz Srbije koga je oteo Hamas se nada čudu
Društvo

"Moj sin je više od 200 dana u paklu": Majka mladića poreklom iz Srbije koga je oteo Hamas se nada čudu

Moj sin je više od 200 dana u paklu. Više od pola godine moj sin je van kuće, nije sa porodicom, ne donosi odluke, ne upravlja svojim životom, ne može da bude ono što jeste. Nijedna reč ne može objasniti osećanje koje praznik bez Alona nosi sa sobom. Naša srca su slomljena. Ovo je tako dug put. Mi smo tu da govorimo za sve otete, da zahtevamo njihov povratak. Nećemo stati dok se ne vrate. Niko od nas kojima je Hamas oteo nekog bliskog ne sme prestati da priča o njima, kaže Idit Ohel, majka Alona Ohela (22) koga su 7. oktobra prošle godine oteli pripadnici Hamasa kada su upali na jug Izraela.

30.04.2024

12:00

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija