• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

13.12.2023

15:00

Evo zašto se javlja isprekidan san! Doktor objašnjava šta nikako ne smete da radite ako se probudite usred noći

Shuterstock

Zdravlje

Evo zašto se javlja isprekidan san! Doktor objašnjava šta nikako ne smete da radite ako se probudite usred noći

Podeli vest

Svako ko se ikada probudio usred noći, a potom uzalud pokušavao da ponovo zaspi, zna koliko ovo može da bude isrcpljujuće stanje.

Mnogi uopšte ne uspeju u naumu da ponovo utonu u san, već ostaju budni do jutra. Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti više od 17 odsto odraslih ima problema sa spavanjem gotovo svakog dana.

Doktorka Bajkan Luo, stručnjak za spavanje iz San Francsika i izvršna direktorka kompanije LumosTech koja proizvodi pametnu masku za spavanje, otkrila je šta se krije iza noćnog buđenja i kako to da sprečite.

Neki od uobičajenih razloga za poremećaj sna jesu stres i anksiznost, nelagodnost ili bol i promene u okolini poput buke ili kretanja. Takođe, preniske ili previsoke temperature mogu da dovedu do isprekidanog sna. I poremećaji spavanja kao što su sindrom nemirnih nogu ili hrkanje mogu biti uzroci buđenja.

Foto: Shuterstock

 

Šta da radite kada se probudite?

Kada se probudite usred noći, najbolje je da ostanete u krevetu, pokušate da se opustite i vidite možete li opet da zaspite, kaže dr Luo.

Ona predlaže da isprobate neke popularne tehnike kao što je progresivna relakasacija, vežbe disanje, "belu buku" ili druge metode koje vam pomažu da se opustite.

- Ako ni posle 10 do 15 minuta ne uspevate da zaspite, vreme je da ustanete iz kreveta - savetuje dr Luo.

- Pokušajte da odete na tiho i udobno mesto u kući, kao što je kauč i da započnete neku tihu aktivnost sa malom mentalnom stimulacijom kao što je čitanje knjige, a potom se vratite u krevet - dodaje ona.

Greške koje treba izbegavati

Iako najveći broj upravo to radi, ne bi trebalo da posegnete za telefonom ili da pogledate na sat ako vam se san naglo prekine u toku noći, savetuje dr Luo.

- Proveravanje vremena nakon buđenja usred noći jedna je od najčešćih grešaka, a ona nam odmaže. Povećava stres i otežava nam da ponovo zaspimo. Ako proverite vreme na telefonu, sadržaj telefona bi mogao bude isuviše stimulativan, što će vas dodatno sprečiti da se opustite i zaspite - kaže ona.

Foto: Freepik.com

 

Šta treba da znate o svom unutrašnjem satu?

Buđenje usred noći može biti i rezultat toga što unutrašnji sat vašeg tela nije u skladu sa vašim rasporedom spavanja.

- Naš san je pod uticajem dva ključna faktora - rano uveče je to povećanje pritiska u snu, potreba našeg tela za odmorom, što nam pomaže da zaspimo. Kasnije tokom noći, naš unutrašnji sat, poznat kao cirkadijalna signalizacija, igra ključnu ulogu u održavanju sna. U idealnom scenariju, ova dva faktora funkcionišu zajedno da biste dobro spavali. Ali ako pritisak u snu nestane pre nego što se cirkadijalni signal u potpunosti aktivira, to bi moglo da dovede do noćnog buđenja - objašnjava ova doktorka.

Ako niste sigurni zašto se često budite tokom noći, možete se potruditi da podesite svoj unutrašnji sat kako biste proverili da li će to rešiti ili smanjiti isprekidani san. Neki načini da prilagodite svoj cirkadijalni ritam uključuje buđenje svakog dana u isto vreme, promenu vremene obroka, uzimanje suplemenata melatonina, vežbanje u različito doba dana i konzumiranje umerenih količina kofeina u jutarnjim časovima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija