• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.01.2024

15:30

Istopite kilograme nakon prazničnog prejedanja! Ovaj napitak će vas vratiti u normalu

Shuterstock

Zdravlje

Istopite kilograme nakon prazničnog prejedanja! Ovaj napitak će vas vratiti u normalu

Podeli vest

Ukoliko ste malo preterali sa hranom tokom praznika, jabukovo sirće će vam pomoći da se vratite na staro.

Opšte je poznato da jabukovo sirće ima mnoge benefite i da odlično deluje na čitav organizam. Očuvanje imuniteta, pomoć kod visokog holesterola i pritiska i regulisanje šećera u krvi, samo su neke od stvari kod kojih vam je jabukovo sirće veoma korisno.

Takođe, ubija bakterije, čisti toksine iz krvi, pomaže kod prehlade i gripa, kao i problema s probavom i urinarnim infekcijama. Često se koristi i kao pomoć pri mršavljenju i detoksikaciju organizma, što je mnogima glavna želja nakon prazničnih trpeza. 

Umesto da ga kupujete, jabukovo sirće možete lako napraviti i kod kuće. 

Sve što je potrebno jeste da izdvojite zdrave i zrele plodove jabuka, operite ih i očistite od peteljki i koštica. Zatim "meso" jabuka narezati na manje komade i staviti ih u staklenu teglu, tako da se ispune tri četvrtine. Jedna četvrtina treba da ostane prazna, jer će tokom fermentacije doći do penušanja i stvaranja gasova.

Kad ste u teglu stavili narezane jabuke dodati šećer - 100 grama na jedan kilogram. Ako su jabuke slatke sorte, možete dodati i manje šećera, primera radi 80 grama. Potom dodati 1 dl vode (može i manje ako ste u teglu stavili sok koji su jabuke pustile). Pazite da jabuke budu ispod nivoa tečnosti.

Foto: freepik

jabuke

Tada drvenom kutlačom promešajte sadržaj tegle i prekrijte je gazom. Stavite je na toplo mesto, jer će to ubrzati fermentaciju, koja traje između 10 i 15 dana. Tokom fermentacije jabuke se podižu, a tečnost postaje mutna. Znaćete da je proces završio kad jabuke padnu na dno, a tečnost se razbistri. Tada preostaje samo da procedite sirće. Ako želite da je bistriji, ponovite postupak nekoliko puta tokom 10 dana.

Kad je vaše domaće jabukovo sirće bude spremno, možete ga iskoristiti kao pomoć pri mršavljenju ili za detoksikaciju organizma.

Za pomoć kod dijete i detoksikacije organizma popijte tri puta dnevno čašu, s tri decilitra mlake vode, u koju ste dodali kašiku - dve jabukovog sirćeta. Ako vam je ukus odbojan, dodajte kašiku meda ili javorovog sirupa ili četiri kapi stevije. Ovaj napitak uzimajte minimalno nedelju dana, a maksimalno do dva meseca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija