• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.01.2024

20:40

Ginekolog otkriva prve simptome perimenopauze! Nesanica i vrućina nisu jedini

Shutterstock

Zdravlje

Ginekolog otkriva prve simptome perimenopauze! Nesanica i vrućina nisu jedini

Podeli vest

Većina onih žena koje se bliže pedesetoj s promenama u ciklusu oseća i psihičke promene, a taj period može da potraje i pet godina.

Iznenadni talasi vrućine, praćeni crvenilom gornjeg dela tela i lica i povremeno izostajanje menstrucije za žene koje se bliže 50. godini sigurni su znaci početka menopauze. Uz telesne promene idu i nesanica, nezainteresovanost, pa nagla želja za seksom, napadi anksioznosti, ali i depresivna stanja, navodi ginekolog Dragana Pavlović Aćimović. Sve to prate bolovi u kostima, mišićima, zglobovima, kilogrami se gomilaju...

Prema nekim istraživanjima, samo 20 odsto žena tokom tog tzv. prelaznog doba ne oseća tegobe.

- Žene su obično svesne promena u svom organizmu, ali zbog poremećaja u ciklusu u ovom periodu često se dešavaju neželjene trudnoće. Zato odmah treba da se jave lekaru - savetuje dr Dragana Pavlović Aćimović.  

Osnovni simptom

Pojava valunga, vreline koja se širi od torza i zahvata celo lice, uz ubrzan puls i uznemirenost, predstavlja jedan od osnovnih simptoma menopauze. Javlja se zato što je poremećen centar za termoregulaciju u mozgu, koji je osetljiv na manji nivo estrogena. 

Foto: Shutterstock

Sa sobom nosite vlažne maramice, bočicu toaletne vode, a po potrebi i veš

- Valunzi ponekad prestaju usled hormonske terapije, ali se kasnije opet jave. Zato uvek nosite sa sobom vlažne maramice, bočicu toaletne vode, a po potrebi i veš. U tom periodu trebalo bi ostaviti duvan, češće kontrolisati krvnu sliku i paziti na ishranu - ističe ginekolog.

Perimenopauza

Period do potpunog prestanka ciklusa (perimenopauza) može da traje i do pet godina, ali, kako ona kaže, sve zavisi od opšteg zdravstvenog stanja žene i njene genetike. 

- Kod nekih žena simptomi u tom prelaznom periodu traju vrlo kratko - kad jednom ciklus prestane, više se nikada ne pojavljuje, a prateći simptomi su veoma blagi, bez većeg uticaja na normalni život žene. Kod drugih pak svi simptomi su toliko izraženi da ozbiljno utiču na kvalitet života - objašnjavadoktorka, i dodaje da u ovom periodu žene najčešće obolevaju od kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze.  

Foto: Shutterstock

Žene u ovom periodu najčešće obolevaju od kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze

Prema njenim rečima, prestanak ciklusa, međutim, ne znači, da je žena "slobodna" i da nema bojazni da će joj se nešto desiti. Redovni ginekološki pregledi su obavezni i posle 60 godine.

Povremeni ciklusi 

- Povremeno krvarenje može da bude vrlo opasno i žena s takvim problemom treba momentalno da se obrati ginekologu. Ukoliko žena nije imala ciklus godinu dana pa posle toga prokrvari, bez obzira na nalaze ultrazvučnog pregleda savetuje, se tzv. eksplorativna kiretaža da bi se isključilo maligno oboljenje - kaže dr Aćimović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija