• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.02.2024

16:20

Otkrijte šta je intuitivno jedenje! 9 pravila ishrane koja vam mogu promeniti život

Shuterstock

Zdravlje

Otkrijte šta je intuitivno jedenje! 9 pravila ishrane koja vam mogu promeniti život

Podeli vest

Jedenje kada smo tužni, depresivni ili osećamo bilo koju drugu 'negativnu' emociju treba ostaviti po strani.

U novoj godini većina nas želi da poradi na svom pristupu zdravlju i ishrani. Jedan od načina na koji to možemo učiniti jeste takozvano intuitivno jedenje.

Reč je o pristupu ishrani koji nas vraća našim korenima, nastoji da prepozna konkretne potrebe našeg tela za određenim namirnicama, razbije začarane krugove dijeta i da konačno stvori zdrav odnos prema hrani.

Foto: Shuterstock

 

Naime, svi mi se rađamo s intuicijom koja je povezana s hranom. Novorođenče plače kada je gladno, deca takođe glasno izražavaju osećaj gladi i potrebu za određenim namirnicama, ali kako starimo, tako nailazimo na sve više zabrana i suprotnih informacija sa svih strana.

Nameću nam se i određeni trendovi u ishrani, ali realnost je takva da svakom telu odgovaraju druge namirnice te je jednostavno nemoguće da jedan oblik dijete odgovara svima.

S godinama se i sve češće suočavamo s brojnim životnim teškoćama, pa često zbog tuge, depresije ili naprosto dosade posežemo za hranom a da nismo osetili pravu fizičku glad, čija je funkcija da nas podstakne na unošenje hrane radi preživljavanja. 'Intuitivno jedenje' nastoji da promeni upravo to.

Prema Evelin Tribole i Elis Reš, nutricionistkinjama specijalizovanim za poremećaje u ishrani i 'intuitivno jedenje' koje su ovaj koncept predstavile široj javnosti, postoji devet pravila koja ga karakterišu:


1. Zaboravite na dijete

Nijedna dijeta bez unošenja adekvatnih hranljivih namirnica dugoročno ne može biti održiva. Ako ste već pokušavali s dijetama, onda vam je dobro poznat i jo-jo efekat, odnosno vraćanje izgubljenih kilograma i dodavanje novih. 'Intuitivnim jedenjem' trebalo bi u potpunosti da izbacite ideju o dijetama.

Foto: Shuterstock

 

 

2. Prepoznajte biološku glad

Smisao ovog koncepta je u tome da sami prepoznate kada ste zaista gladni, kada vam je hrana potrebna u svrhu preživljavanja i održavanja bioloških funkcija. To podrazumeva barem tri obroka dnevno, koja bi trebalo da budu bogata vlaknima, zdravim ugljenim hidratima, zdravim mastima i proteinima. Jedenje kada samo tužni, depresivni ili osećamo bilo koju drugu "negativnu" emociju treba ostaviti po strani. To nije istinska glad, nego emocionalna glad.


3. Nemojte sebi postavljati zabrane


Naravno, nije moguće uvek jesti samo najzdravije namirnice, ali to ne znači da zbog toga treba loše da se osećate. Kockica čokolade, testenina s pavlakom ili palačinka, ako se konzumiraju umereno, neće štetiti vašem zdravlju. U suprotnom, ako zabranite sebi određene namirnice, lakše ćete doći u situaciju da ih u nekom trenutku konzumirate u prevelikoj meri, a ako se to ponavlja, neizbežan je višak kilograma.

Foto: Shuterstock

 

 

4. Budite blagi prema sebi

Ako se ipak desi da u određenom trenutku pojedete previše nezdravih namirnica, nemojte zbog toga biti strogi prema sebi. Baš svako može lako da skrene s puta zdrave ishrane, ali isto tako i da se vrati na taj put. Priznajte da ste pogrešili, ali znajte da zbog toga niste loša osoba. Nemojte se posle toga kažnjavati strogim dijetama kako biste "nadoknadili" nekoliko dana loše ishrane.


5. Poštujte stanje u kojem ste siti

Jednako je važno pažljivo osluškivati svoje telo i znati kada smo zaista siti a da ne osećamo težinu u želucu. Ako to znači da morate da se zaustavite na pola pojedene porcije, stanite. Imajte svest o tome koliko vam je hrane potrebno kako biste se osećali sito. S vremenom ćete naučiti da pripremate manje porcije nego inače.

Foto: Shuterstock

 

 

6. Naučite da uživate u hrani

U japanskoj kulturi ishrane nije važna samo nutritivna vrednost i izgled poslužene hrane nego i uživanje u procesu jedenja. Da bi to bilo moguće i u našem životu, treba jesti onu hranu u kojoj zaista uživamo. Kako će ona telu biti češće dostupna, ono će brže moći prepoznati kada treba stati, pa ćete na kraju pojesti manje određene namirnice. Nemojte biti opterećeni hranom.


7. Prepoznajte osećanja ne posežući za hranom

Najveći problem zbog kojih se mnogi od nas debljaju nije direktno povezan s hranom, nego s mnogo dubljim problemima. Osim u specifičnim zdravstvenim slučajevima, poput problema sa štitnom žlezdom, nakupljanje kilograma potiče od potisnutih osećanja i teških životnih okolnosti. Tada nam se hrana čini kao najbolji prijatelj, jedini koji nas ne osuđuje i koji je uvek tu za nas. I tako sve počinje. Zato "intuitivno jedenje" nastoji u potpunosti da prekine vezu jedenja i negativnih emocija


8. Poštujte svoje telo

Svako od nas drugačije je telesne građe. U tome veliku ulogu ima genetika, a to treba imati na umu kada je reč o želji za promenom izgleda tela. Naravno, pravilnom ishranom i vežbanjem možemo značajno da utičemo na oblik tela i kilograme, ali i tu postoje ograničenja kojih moramo biti svesni. Neko ko je visok 180 cm ne može da ima zdravo telo ako sebi kao idealnu težinu postavi granicu od 50 kilograma.


9. Poštujte svoje zdravlje

Neka vam u svemu ovome zdravlje bude na prvom mestu. Jedna proteinska čokoladica ili banana neće poboljšati vaše zdravlje, ali svakodnevni zdravi izbori i jedenje u situacijama kada smo zaista gladni hoće.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija