• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.04.2024

16:50

Teško vam je da smršate? Stručnjak tvrdi da je to zbog toga što ne unosite dovoljno ovih namirnica

Shutterstock

Zdravlje

Teško vam je da smršate? Stručnjak tvrdi da je to zbog toga što ne unosite dovoljno ovih namirnica

Podeli vest

Nutricionista Jascek Šimanovski kaže da postoje namirnice koje mnogi u toku dijete izbegavaju, a trebalo bi - da ih jedu u većoj meri.

Nutricionista Jascek Šimanovski je otkrio da ljudi često greše prilikom izbora hrane koju konzumirju tokom dijete.

On tvrdi da bi određene hranljive sastojke kao što su masti, ugljeni hidrati i probiotici i prebiotici trebalo uzimati u većoj meri, ako želimo da smršamo.

Masti

Uprkos njihovoj lošoj reputaciji, masti igraju ključnu ulogu u našoj ishrani i zapravo mogu podržati napore za gubitak težine kada se konzumiraju u umerenim količinama.

Zdrave masti, poput onih koje se nalaze u avokadu, orašastim plodovima i maslinovom ulju, bogate su hranljivim materijama i mogu vam pomoći da se osećate sitiji duže vreme, smanjujući na taj način ukupan unos kalorija.

Foto: Shuterstock

zdrave masti

 

Tokom mršavljenja, od suštinskog je značaja da se osećate siti kako biste izbegli unos nepotrebnih kalorija.

- Masti su neophodne za optimalno funkcionisanje srca, telesnih ćelija i mozga. Monosazasićene masti su ključne u gubitku težine jer pomažu osećate sitim tokom dužeg perioda, smanjujući vaš unos kalorija, takođe podstiču metabolizam i sposobnost vašeg tela da sagoreva kalorije - naveo je Šimanovski.

Zdrave masti se nalaze u maslinovom ulju, avokadu, puteru od orašastih plodova i samim orašastim plodovima.

Nutricionista podseća da u njima treba da uživamo umereno.

Ugljeni hidrati

Ugljeni hidrati, koji se često omalovažavaju u trendovskim dijetama, zapravo mogu da podstaknu mršavljenje.

Složeni ugljeni hidrati koji se nalaze u namirnicama kao što su integralne žitarice, voće i povrće, obezbeđuju esencijalnu energiju za naše telo i mogu pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi, smanjujući želju za hranom i podstičući sitost.

Foto: Shuterstock

ugljeni hidrati

 

Ugljeni hidrati bogati vlaknima pomažu u varenju i doprinose osećaju sitosti, što može sprečiti prejedanje.

Šimanovski navodi da bi eliminisanje ugljenih hidrata iz  ishrane moglo potencijalno da sabotira vaše napore za mršavljenje.

 - Potrebni su vam ugljeni hidrati tokom dijete za mršavljenje da biste dugo održali zdravu težinu. Ugljeni hidrati bogati vlaknima ispunjavaju vaš stomak i duže zadovoljavaju glad. Dijeta bez ugljenih hidrata povećava želju za hranom, čineći vas razdražljivim i veoma skloni promenama raspoloženja - otkriva Šimanovski.

Ugljeni hidrati su prisutni u celom voću i žitaricama, kao iu povrću bogatom vlaknima poput lisnatog povrća, slatkog krompira, brokolija i cvekle.

 

Probiotici i prebiotici


Probiotici i prebiotici, namirnice koje su odlične za varenje, takođe igraju značajnu ulogu u kontroli težine.

Probiotici su korisne bakterije koje promovišu zdravlje creva balansirajući mikrobiom, dok su prebiotici nesvarljiva vlakna koja služe kao hrana za ove korisne bakterije.

Foto: Shuterstock

jogurt

 

Šimanovski naglašava da ove dobre bakterije igraju ključnu ulogu u varenju masnih kiselina i vlakana.

- One takođe poboljšavaju zdravlje creva, utičući na to koliko efikasno vaše telo uklanja višak kilograma. Konzumacija puno probiotika i prebiotika smanjuje upalna jedinjenja koja mogu dovesti do povećanja telesne težine i insulinsku rezistenciju - kaže nutricionista.

Šimanovski podseća da su vrhunski izvori probiotika i prebiotika kombuha, kefir, jogurt, tempeh, miso i kiseli kupus, prenosi Yahoo.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!
Društvo

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!

U Srbiji će sutra biti promenljivo oblačno, toplo i nestabilno, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom i to uglavnom u drugom delu dana a najviša dnevna temperatura biće od 20 do 25 stepeni, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod.

01.05.2024

12:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15