• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

08.11.2023

18:38

(VIDEO) Srbi i Makedonci na nogama, ko je u Kumanovu dozvolio promociju Jašarija, terorista OVK i Velike Albanije!

Printskrin video

Balkan

(VIDEO) Srbi i Makedonci na nogama, ko je u Kumanovu dozvolio promociju Jašarija, terorista OVK i Velike Albanije!

Podeli vest

Srbi i Makedonici ubeđeni su da su ploča na kojoj je bila istaknuta mapa "velike Albanije" sa delovima Makedonije, Srbije i Grčke, kao i muzej koji se nalazi ispred memorijalnog centra u Sopotu, u kome se veličaju borci OVK, brutalna provokacija Albanaca i promovisanje velikoalbanskog projekta.

Kako drugačije shvatiti, navode oni, da centralno mesto u muzeju, koji je ovog vikenda otvoren u kumanovskom selu Sopot, zauzima lider vodeće partije Albanaca u Makedoniji Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti u uniformi OVK, kao i plakati Adema i Ismeta Jašarija i zastave sa grbom OVK. Kad se tome doda i ploča na kojoj je istaknuta mapa "velike Albanije", ali i "ugraviran" veliki natpis UČK, stvar je van svake diskusije!  U međuvremenu sporna ploča je ipak uklonjena, a ispred zgrade Muzeja je ostao samo kamen na kome je bila pričvršćena.

Podsetimo, lider vladajuće albanske stranke u Severnoj Makedoniji Ali Ahmeti otvorio je prošlog vikenda muzej u Sopotu, gde je glavni eksponat zastava sa mapom "velike Albanije" sa delovima Makedonije, Srbije i Grčke. Ista mapa je uklesana i na mermernoj ploči ispred ulaza u samu zgradu. Ahmeti je na na Fejsbuku naveo da je reč o spomen obeležju za 64 Albanca koji su ubijeni 1944. godine.

- Naša sloboda je utemeljena u krvi najboljih sinova i kćeri našeg naroda, u veličini njihovog patriotizma. Neka im je vječna uspomena! Slava svim mučenicima i mučenicima naroda!

Foto: Printskrin video

 

Predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji i poslanik Sobranja Ivan Stoilković kaže da se plaši da bi Ahmeti  mogao otvoriti Pandorinu kutiju u državi. On smatra da će ovakvi događaji biti sve češći kako se bliži izborna kampanja.

- Svakog dana biće sve više ovakvih događaja. Ne može se prihvatiti da partija koja vodi spoljne poslove Makedonije i partija koja je zadužena za evropske integracije države, priča o evropskim vrednostima, a sa druge strane preko noći otvara spomen sobu OVK - isatiče Stoilković.

On je dodao da taj događaj nije razumljiv za normalan svet. Još jedna stvar koja upada u oči po njemu je ikonografija koja prati događaj i povezana je sa kartom "velike Albanije".

- Previše se često ovo događa da bi sve to bilo slučajno. Stvar koja upada u oči jeste i retorika lidera DUI Alija Ahmedtija koji je jasno poručio da su oni (Albanci prim. aut) odlučili da budu gospodari Makedonije. Reč je o realizaciji agende koja je svima jasna i svi znaju o čemu se radi, ali niko ne želi o tome javno da priča - kaže Stoilković. 

Premijer Dimitar Kovačevski kaže da je, prema njegovim informacijama, muzej izgrađen na privatnom zemljištu, ali i da je bez obzira na to podleže jasnim zakonskim aktimna. On je naveo da Ahmeti kasni najmanje 145 godina.

- Posle 2001. i nakon ulaska u NATO mi u zemlji imamo i druge relevantne karte, a to je mapa država članica NATO - rekao je Kovačevski.

Gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski je, međutim, posle vanrednog inspekcijskog nadzora, izjavio da je muzej izgrađen na državnom poljoprivrednom zemljištu i najavio krivičnu odgovornost i rušenje zgrade.

UMD: Zašto ćute EU i strane ambasade 

jdinjena makedonska dijaspora (UMD) tvrdi da je Muzeja žrtava, ukrašen spomenikom koji simbolizuje "veliku Albaniju" u selu Sopot u opštini Kumanovo, skandali. Kažu da spomenik, finansiran iz javnih sredstava većih od 300.000 evra, i da to nije samo drski prikaz iredentističkog ponašanja prema Makedoniji, već predstavlja i značajnu pretnju regionalnoj stabilnosti Balkana.
- Neophodno je da makedonska vlada zauzme čvrst stav protiv ovakvih provokativnih postupaka, koji služe samo pogoršanju tenzija i ometaju napredak ka trajnom miru i stabilnosti - saopštila je Ujedinjena makedonska dijaspora i pozvala strane ambasade i Evropsku uniju da odmah osude ovaj čin.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15