• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

27.03.2022

07:00

KO SU NAJVEĆI PROFITERI RATA? Dok u Ukrajini stradaju nedužni, DVE SUPERSILE obrću milijarde na dnevnom nivou!

Pixabay

Vesti

KO SU NAJVEĆI PROFITERI RATA? Dok u Ukrajini stradaju nedužni, DVE SUPERSILE obrću milijarde na dnevnom nivou!

Podeli vest

Od rata u Ukrajini mogli bi da profitiraju najviše oni zbog kojih je i došlo do krize na istoku Evrope – Rusija i SAD. Naime, od početka invazije na Ukrajinu cena nafte i gasa je skočila toliko da Rusija svakog dana zarađuje gotovo milijardu dolara dok, s druge strane, SAD kao vodeća sila u proizvodnji najnaprednijih ratnih tehnologija tek će osetiti benefite od pojačanog naoružavanja vojski širom Evrope

U svakom ratu, nažalost, ima i ratnih profitera, a ako pričamo o državama najveću računicu od krvavih borbi na istoku Evrope u kojima strada na stotine nedužnih ljudi imaju, po svemu sudeći, najveće vojne sile.

Cena nafte i gasa samo skače od početka rata u Ukrajini, a dodatno od kako je ruski predsednik Vladimir Putin doneo naredbu da Rusija “neprijateljskim zemljama” prodaje gas samo za rublje. Ta odluka odmah je podigla cenu gasa u Evropi koja je premašila 1.350 dolara za 1.000 kubnih metara.

Kada je reč o nafti, cena ovog energenta “porasla” je za četvrtinu od kraja januara pa sada barel nafte košta 120 umesto 90 dolara.

Ako se ima u vidu da je Rusija treći najveći proizvođač nafte u svetu i drugi najveći proizvođač prirodnog gasa, a pritom 25 odsto Evrope snabdeva naftom, a 30 do 40 procenata Starog kontinenta gasom jasno je zbog čega ova zemlja trenutno ne oseća mnogo posledice “nikad jačih zapadnih sankcija”.

Foto: AP/Photo

Zapad "finansira" rusku invaziju na Ukrajinu?

Kako Zapad nije mogao Rusiji da uvede embargo na naftu i gas od kojih zavisi postavlja se pitanje da li kupovinom energenata iz najveće zemlje na svetu zapravo finansijski pomaže invaziju na Ukrajinu?!

Upravo tu temu je nemački javni servis ARD analizirao sa Janisom Klugeom, stručnjakom za Rusiju iz berlinske fondacije nauka i politika (SEP).

Kako je rekao, Rusija je proteklih godina i decenija platila već najskuplje stvari u ovom ratu, a to je nabavka tenkova, raketa ili aviona dok su “jedini tekuću troškovi potrošnja nafte ili dizela što za Rusiju uopšte nije problem”.

Prema podacima istraživačke organizacije Centar za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA), članice EU od početka rata plaćaju 430 miliona evra dnevno za gas i 230 miliona evra za naftu i naftne derivate. Ukupno je tokom invazije iz EU u Rusiju poteklo više od 15 milijardi evra za fosilna goriva.

Zbog toga je procena Klugea da Rusija zarađuje od izvoza nafte i gasa skoro milijardu dolara dnevno.

- Mi ne finansiramo direktno rusku vojsku, ali finansiramo ruski državni budžet zajedno s drugim uvoznicima. A između 20 i 25 posto ruskog budžeta namenjen je vojsci – naglasio je Kluge.

SAD glavni isporučilac naoružanja Evropi

S druge strane, rusko-ukrajinske tenzije poslednjih godina uticale su da evropske države povećaju nabavku naoružanja čak za 19 odsto, a drastičan porast tek se očekuje pošto je rat na istoku Evrope počeo.

Prema istraživanju Stokholmskog međunarodnog instituta za mirovna istraživanja SIPRI “primetno pogoršavanje odnosa između najvećeg broja evropskih država i Rusije bilo je važan pokretač rasta evropskog uvoza oružja”.

Kako kažu, SAD su glavni isporučilac naoružanja Evropljanima i to pre svega borbenim avionima. Najpre su Velika Britanija, Norveška i Holandija su zajedno naručile ukupno 71 višenamenski borbeni avion F-35. Potom su zemlje koje imaju dugu granicu sa Rusijom naručile ove avione. Finska hoće 64, a Poljska 32 aviona tipa F-35. Nemačka je iz Sjedinjenih Američkih Država naručila pet patrolnih protivpodmorničkih aviona tipa P-8A.

Nemačka ulaže 100 milijardi evra u odbranu

Kad smo kod Nemačke, kancelar Olaf Šolc je praktično čim je počela ruska invazija na Ukrajinu obelodanio da će nemačka vojska dobiti poseban fond od čak 100 milijardi evra za investicije i projekte naoružanja što je najveće ulaganje u odbranu ove zemlje još od Drugog svetskog rata.

Foto: Christophe Gateau/Pool via AP

Takođe, Šolc je naglasio da će svake godine više od dva odsto BDP-a Nemačke ići za odbranu.

Inače, svih 30 zemalja članica NATO-a u obavezi je da izdvaja dva odsto BDP-a za odbranu, međutim mnoge zemlje nisu poštovale to pravilo zbog čega je bivši predsednik SAD.-a Donald Tramp pre tri godine zapretio čak da će se SAD povući iz alijanske ako zemlje članice ne povećaju znatno svoja ulaganja.

Sa početkom rata u Ukrajini to se praktično događa pošto se naoružavaju i vojno neutralne države poput Finske ili Švedske koja razmišlja o ponovnom ulasku u NATO.

Ako se ima u vidu da je SAD najveći isporučilac naoružanja evropskim državama može se reći da će od rata na istoku Evrope ova sila najviše profitirati bez obzira na to što besplatno vojno i na svaki drugi način pomaže Ukrajini.

U ratu profitira vojna industrija

Vojni analitičar Vlade Radulović ističe da je jasno da u svakom ratu profitira kompletna vojna industrija.

- Nema dileme da će sve zemlje članice NATO, ali i mnoge vojno neutralne povećati budžete za odbranu. Nemačka će sledeće godine postati treća zemlja u svetu po ulaganju u vojsku. S tim što će gro tog uloženog novca ostati u zemlji pošto Nemačka ima fantastične kompanije koje proizvode naoružanje kako za kopnene jedinice tako i za odbranu u vazduhu – naglašava Radulović.

Kako kaže, logično je da SAD kao prvi proizvođač najnaprednije ratne tehnologije ima najveće prihode od naoružavanja vojski NATO članica.

Veća ulaganja u naoružanje - dva principa

Slično mišljenje ima i urednik vazduhoplovnog portala “Tango Six” Petar Vojinović.

- Jedna od interesatnih indirektnih posledica ruske agresije na Ukrajinu svakako će biti povećana izdvajanja nacionalnih budžeta za kupovinu naoružanja i vojne opreme od strane zemalja Evropske Unije. To će ići kratkoročno i dugoročno po dva principa: hitnijih i neplaniranih nabavki i strateškom budućem izdvajanju minimalno dva odsto od BDP-a države, što je NATO standard koji je retko koja zemlja poštovala – podseća Vojinović.

- Primer preispitivanja čak i NATO koncepta kolektivne bezbednosti dešava se trenutno u Hrvatskoj. Iako je ova zemlja suštinski u NATO-u, realan život, u formi drona koji se zabio u Zagreb naterao je ovu zemlju da razmišlja o preko potrebnoj investiciji u svoje protivvazduhoplovne kapacitete. Tu se pokazalo da je koncept kolektivne bezbednosti jedno, a fizička zaštita od nečega u realnom vremenu uvek na kraju nacionalni posao – zaključuje Vojinović.

Turski “barjaktar” skrenuo pažnju

Vojni analitičar Vlade Radulović ocenjuje da je rat u Ukrajini svojevrsni izlog naoružanja.

- Pored američkog naoružanja očekujem da će skočiti potražnja, recimo, i za turskim bespilotnim letelicama “barjaktar” koje Ukrajina koristi u ovom ratu i odlično su se pokazale – podvlači Radulović.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
USAF

pre 2 godine

Rusija da profitira?Da se videti-biju se za obican secer!

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija