• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

05.06.2022

09:09

TEŽAK INCIDENT IZNAD JUŽNOG KINESKOG MORA! Kineski lovac presreo australijski avion i bacio "plevu" na njega, Australijanci pobesneli: OVO JE OPASNO!

Printskrin Youtube

Vesti

TEŽAK INCIDENT IZNAD JUŽNOG KINESKOG MORA! Kineski lovac presreo australijski avion i bacio "plevu" na njega, Australijanci pobesneli: OVO JE OPASNO!

Podeli vest

Kineski borbeni avion presreo je opasnim manevrom australijski vojni osmatrački avion u regionu Južnog kineskog mora 26. maja, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Australije

Kineski lovac J-16 presreo je pomorski osmatrački avion Kraljevskih australijskih vazduhoplovnih snaga (RAAF) P-8 koji je izvršavao „rutinsku aktivnost pomorskog nadzora“ u međunarodnom vazdušnom prostoru 26. maja, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

"Presretanje je rezultiralo opasnim manevrom koji je predstavljao bezbednosnu pretnju za avion P-8 i njegovu posadu", kaže se u saopštenju, prenosi britanska agencija.

Premijer Australije Entoni Albaneze obavestio je novinare u Pertu da je njegova vlada, "putem odgovarajućih kanala", obavestila Kinu da je zabrinuta. Australijski ministar odbrane Ričard Marls naveo je da je kineski mlaznjak doleteo veoma blizu aviona RAAF-a i ispustio "plevu", male komade aluminijuma koji su uleteli u motor australijske letelice.

"Sasvim je očigledno da je ovo veoma opasno", izjavio je Marls za televiziju ABC, prenosi Rojters.

Australija se ranije pridružila Sjedinjenim Američkim Državama u oceni da kineski stav o spornim ostrvima u Južnom kineskom moru nije u skladu sa međunarodnim pravom.

Foto: Reuters

Južno kinesko more


Ministarstvo odbrane Australije je navelo da je decenijama vršilo pomorski nadzor i da "to radi u skladu sa međunarodnim pravom, koristeći pravo na slobodu plovidbe i preletanja u međunarodnim vodama i vazdušnom prostoru".

Odnosi između Australije i Kine, zemalja koje su glavni trgovinski partneri jedna drugoj, nedavno su pogoršani zbog rastućeg kineskog uticaja na Pacifiku nakon što je Kina tražila regionalni bezbednosni sporazum sa državama pacifičkih ostrva.

U maju ove godine došlo je do još jednog incidenta kada je australijska vojska primetila kineski obaveštajni brod kod zapadne obale Australije, na udaljenosti od 50 nautičkih milja od osetljivog odbrambenog objekta koji koriste australijske i američke podmornice.

U februaru su Kina i Australija pogoršali odnose zbog incidenta u kojem je, kako su navele australijske vlasti, jedan od njenih pomorskih patrolnih aviona otkrio laser usmeren na njega sa kineskog vojnog broda.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
stojan

pre 1 godinu

Jel,sada ovo nije po pravu? A kad se oni izivljavaju,onda je sve u redu. Da nije tuzno I ogavno, bilo bi smesno. Ali, nije. Znaju kineski zmajevi sta rade. Sve je po planu...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija