• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.12.2022

07:00

BRITANCI PROTERUJU ŠIPTARE! London u borbi protiv ilegalnih doseljenika

Tanjug/Printskrin/Fotoilustracija

Vesti

BRITANCI PROTERUJU ŠIPTARE! London u borbi protiv ilegalnih doseljenika

Podeli vest

Britanski premijer Riši Sunak najavio novi zakon za smanjenje broja Albanaca koji ilegalno ulaze u zemlju malim čamcima preko Lamanša. Obećao da će Albancima biti odbijeni zahtevi za azil jer im zemlja nije nesigurna

 

Britanci nameravaju da proteraju Šiptare iz zemlje. Premijer Velike Britanije Riši Sunak izjavio je da će doneti nove mere za smanjenje broja migranata koji dolaze iz Albanije čamcima preko Lamanša, te da će Albancima biti odbijeni zahtevi za azil jer se njihova država ne kvalifikuje kao nesigurna.

Broj

10 hiljada Šiptara stiglo preko Lamanša u Britaniju samo ove godine

Mnogo ih je

Sunak, koji se suočava sa pritiskom da ograniči sve veći broj migranata koji dolaze preko Lamanša, istakao je da planira da uvede novi zakon početkom sledeće godine kako bi osigurao da ilegalni imigranti ne mogu da ostanu u Britaniji.

Idu kući
Hiljade Albanaca biće vraćene kućama narednih meseci
Riši Sunak

On je rekao da su zaposlene dodatne stotine radnika za obradu zahteva za azil i rešavanje nagomilanih nerešenih zahteva, za koje se procenjuje da ih ima više od 143.000, ne bi li bili rešeni do kraja iduće godine.

Foto: Reuters

Riši Sunak

- Hiljade Albanaca biće vraćene kućama narednih meseci - rekao je Sunak u utorak u parlamentu.
On je dodao da je Britanija dobila formalna uveravanja od albanske vlade da će zaštititi prave žrtve i ljude, koji su u opasnosti. Prema Sunakovim rečima, Albanija je fundamentalno sigurna zemlja, te je većina zahteva za azil njenih građana neosnovana.

Četvoro mrtvih migranata u brodolomu

Četiri osobe su poginule juče kad se mali brod, koji je prevozio migrante, nasukao u blizini jugoistočne obale Engleske kod Kenta. Svedoci kažu da su 43 osobe spasene, od kojih njih 30 iz ledenog mora.

Britanski mediji nisu objavili nacionalnost migranata, ali se veruje da među njima ima Albanaca.

Rama se buni

Više od 10.000 Albanaca stiglo je preko Lamanša samo ove godine i zatražilo azil, što čini gotovo četvrtinu od rekordnih 44.000 ljudi koji su tom rutom stigli do Velike Britanije. Poređenja radi, u Britaniju je 2020. stiglo samo nekoliko desetina albanskih tražilaca azila. Veliki porast ilegalnih imigranata iz Albanije pripisuje se povećanoj aktivnosti šiptarskih kriminalaca u Evropi, naročito u severnoj Francuskoj i Britaniji.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Edi Rama

Inače, albanski premijer Edi Rama rekao je nedavno da Velika Britanija treba da prestane da diskriminiše ljude iz njegove zemlje da bi opravdala sopstvene neuspehe. Na njegovoj strani je i visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR), koji je ukazao da će planovi Britanije potkopati globalni izbeglički sistem u celini i prekršiti međunarodni izbeglički zakon.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljuba

pre 1 godinu

Cudime da ih najuruju iz VB a toliko se bore za njihova prava, a mnogo dobar narod, ali kad bi se zezali.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija