• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

28.03.2023

06:15

POBUNA U EVROPI! BRITANCI, ČESI, FRANCUZI, NEMCI REKLI DOSTA! Rat Zapada protiv Rusije dolazi na naplatu, posledice su i biće brutalne!

Tanjug/AP

Vesti

POBUNA U EVROPI! BRITANCI, ČESI, FRANCUZI, NEMCI REKLI DOSTA! Rat Zapada protiv Rusije dolazi na naplatu, posledice su i biće brutalne!

Podeli vest

Evropom se sve više šire protesti radnika nezadovoljnih platama, visokom inflacijom i generalnom politikom svojih vlada, koje suštinski vode rat protiv Rusije.

Nakon demonstracija u Italiji, Španiji, Slovačkoj, Moldaviji i Belgiji krajem prošle godine, od početka 2023. na ulice su izašli i građani Britanije, Češke, Grčke, Francuske, a juče je i Nemačku pogodio najveći štrajk u poslednjih nekoliko decenija.

Mesečno 650E više

Autobuski, železnički i avio saobraćaj širom Nemačke juče je bio paralisan zbog štrajka koji su organizovali trgovinski sindikat Verdi, zajedno sa železničkim i transportnim sindikatom EVG. Sindikat Verdi predstavlja oko 2,5 miliona zaposlenih u javnom sektoru, uključujući i u javnom transportu i na aerodromima, dok EVG zastupa oko 230.000 ljudi iz železničkog operatera "Dojče bana" i autobuskih kompanija. 

Svi oni su obustavili rad jer su osnovni troškovi u Nemačkoj skočili više nego što se očekivalo za februar. U pitanju je porast od 9,3 odsto u odnosu na godinu dana ranije, a pritisak na cene ostao je visok uprkos pokušaju Evropske centralne banke (ECB) da zaustavi skok povećanjem kamatnih stopa. 

Verdi za javne službenike traži 10,5 odsto veće plate, ali tako da najmanje povećanje bude 500 evra bruto mesečno. S druge strane, EVG zahteva 12,5 odsto veće plate, a najmanje 650 evra bruto mesečno. U pitanju je bio štrajk upozorenja, a ako vlada ne ispuni zahteve radnika, obustava rada sledeći put, prema upozorenjima sindikata, neće biti samo jednodnevna.

Foto: Reuters/Gonzalo Fuentes/Tanjug/AP

Makron se suočava sa najžešćim protestima ikad u Francuskoj

Pre Nemačke svoj protest izrazili su građani Francuske, ali na ulicama. Tamo već nedeljama traju demonstracije zbog odluke vlade da poveća broj godina za odlazak u penziju sa 62 na 64. To je odlučeno jer, zbog aktuelne ekonomske krize, država ne može da se nosi sa velikim brojem penzionera. Francuzi zato nedeljama izlaze na ulice, a mirni protesti često prerastaju u nasilne, koje policija suzbija vodenim topovima i suzavcem.

Osim toga, i hiljade Čeha je svoj protest izrazilo na ulici. Velike demonstracije organizovane su ranije ovog meseca, i to zbog visoke inflacije od 16,7 odsto, loše politike vlade i opšteg siromaštva, kako su sindikati naveli. Građani su na tom protestu tražili i hitnu obustavu vojne pomoći Ukrajini.

Od početka godine u nekoliko navrata i Britanci su izašli na ulice. Najveći štrajk se dogodio u februaru, kad je oko pola miliona ljudi, među kojima su bili učitelji i profesori, medicinski radnici i mašinovođe, organizovali najveći protest u poslednjih deset godina. Oni su protestovali zbog niskih plata, visoke inflacije i otpuštanja radnika.

Tek početak

Iz sličnih razloga na ulicama su još od prošle godine stanovnici Moldavije, koji traže smenu prozapadne vlade.

Štrajkovali su i Grci, nakon stravične železničke nesreće koja se dogodila u februaru, a u kojoj je stradalo 57 osoba. Nezadovoljni građani izašli su na ulice tražeći bolje uslove za železničke radnike i sigurniji sistem železnica.

Analitičari predviđaju da će cela ova godina biti obeležena štrajkovima i protestima, te da je ovo samo početak.

- Nezadovoljstvo građana zbog loše ekonomske situacije raste. Inflacija svuda u Evropi je dvocifrena, a računi za struju i gas su više puta veći. Osim toga, firme koje su se povukle iz Rusije suočavaju se sa problemima, te će morati da počnu da otpuštaju radnike. Ukoliko rat u Ukrajini uskoro ne bude gotov, Evropa će eksplodirati - kažu stručnjaci.

Izrael u štrajku zbog reforme pravosuđa

Desetine hiljada Izraelaca od januara protestuje zbog sporne reforme pravosuđa, koju je najavio premijer Benjamin Netanijahu. On, naime, namerava da ograniči moć vrhovnog suda da presuđuje protiv zakonodavnih i izvršnih vlasti tako što će garantovati vladajućoj koaliciji većinu u odboru koji postavlja sudije.
Najveća sindikalna grupa Izraela Histadrut pokrenula je juče štrajk u velikom broju sektora, uključujući državne službe i ambasade Izraela širom sveta. Prethodno su prodavnice, tržni centri, banke i restorani zatvorili svoja vrata, obustavljeni su letovi na aerodromu "Ben Gurion", luke u gradovima Haifi i Ašdodu saopštile su da ne rade, a čak je i "Mekdonalds" u štrajku.
Protesti su u nedelju uveče postali nasilni nakon što je Netanijahu smenio ministra odbrane Joava Galanta, koji se usprotivio reformi pravosuđa. Čak je i predsednik zemlje Isak Hercog tražio od Netanijahua da odustane od svojih planova. Vlada zasad ne odustaje, a premijer Izraela je juče odložio najavljeno obraćanje građanima.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija