• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.08.2023

08:25

Kina razotkrila kineskog špijuna koji je radio za CIA: Amerikanci mu nudili pravo malo bogatstvo samo za jednu informaciju

Preintskrin/Fotoilustracija

Vesti

Kina razotkrila kineskog špijuna koji je radio za CIA: Amerikanci mu nudili pravo malo bogatstvo samo za jednu informaciju

Podeli vest

Kineska civilna špijunska agencija je navodno razotkrila kineskog državljanina koji je davao poverljive vojne informacije CIA-i. Ministarstvo državne bezbednosti Kine saopštilo je juče da je osumnjičeni, identifikovan samo po prezimenu Zeng, radio za kinesku vojno-industrijsku grupu i da je imao pristup važnim poverljivim informacijama.

Ministarstvo je saopštilo da je poslodavac Zenga (52) poslao u Italiju na poslovnu obuku. Dok je bio tamo, navodno mu je prišao službenik američke ambasade i počeli su da se sastaju na večerama, zajedno izlaze i gledaju operu, piše CNN.

Potpisali ste sporazum o špijunaži?

U saopštenju kinesko ministarstvo navodi da je posle izvesnog vremena američki zvaničnik otkrio da Zeng radi za CIA i ponudio mu ogromnu sumu novca i mogućnost da emigrira u SAD u zamenu za informacije o kineskoj vojsci.

On dodaje da je Zeng potpisao sporazum o špijunaži sa SAD i prošao procenu i obuku. Nakon što je završio obuku, Zeng se vratio u Kinu i sastao se sa osobljem CIA-e u više navrata i preneo im veliku količinu obaveštajnih podataka, navodi se u saopštenju. Ministarstvo piše da je protiv Zenga preduzelo mere prinude i da je slučaj predat tužiocima.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija