• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.08.2023

22:14

Tik-tak, tik-tak! Niger se ne šali, ambasador francuske ima rok dva dana...

Tanjug/AP

Vesti

Tik-tak, tik-tak! Niger se ne šali, ambasador francuske ima rok dva dana...

Podeli vest

Vojni režim koji je preuzeo vlast u Nigeru 26. jula dao je francuskom ambasadoru rok od 48 sati da napusti zemlju, saopštilo je nigersko ministarstvo spoljnih poslova.

 

- Zbog odbijanja francuskog ambasadora u Nijameju da se odazove pozivu ministarstva za intervju i drugim postupcima francuske vlade koji su protiv interesa Nigera, vlasti su odlučile da povuku ovlašćenje izdato Silvenu Iteu i pozovu ga da napusti. Teritorija Nigera u roku od 48 sati - navodi se u saopštenju.

Vojska je zbacila predsednika pre mesec dana

Ova odluka dolazi posle niza izjava i protesta protiv Francuske posle 26. jula, kada je vojska Nigera zbacila sa vlasti novoizabranog predsednika Mohameda Bazuma, koji je i dalje u kućnom pritvoru sa delom porodice.

Vojni režim optužuje Francusku da želi da vojno interveniše u Nigeru da vrati Bazum na vlast i tvrdi da je Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOVAS) plaćenik Francuske, bivše kolonijalne sile u tom delu Afrike.

ECOVAS je uveo teške ekonomske i finansijske sankcije Nigeru nakon vojnog udara i zapretio režimu silom da obnovi ustavni poredak. Francuska ima 1.500 ljudi u Nigeru koji pomažu vladi predsednika Bazuma u ​​borbi protiv džihadističkih grupa koje godinama pustoše Niger i veći deo Sahela.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost
Ljubimci

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju koliko će uopšte dugo živeti?

27.04.2024

06:21

Džet set

Srbija