• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.09.2023

23:15

Francuzi pokušali da ubiju Gadafija kad se vraćao iz Jugoslavije: Greškom oborili italijanski putnički avion

Shutterstock

Vesti

Francuzi pokušali da ubiju Gadafija kad se vraćao iz Jugoslavije: Greškom oborili italijanski putnički avion

Podeli vest

Gadafi se avionom vraćao sa konferencije u Jugoslaviji, a francuska vojska je greškom pogodila civilni avion

Bivši italijanski premijer Đulijano Amato izjavio je da je Francuska greškom oborila italijanski putnički avion iznad Mediterana 1980. godine, kada je pokušala da ubije tadašnjeg libijskog lidera Moamera Gadafija.

U tom incidentu je poginula 81 osoba, od čega 13 dece.

Amato je, ograđujući se da za to nema čvrste dokaze, rekao i da je Italija signalizirala Gadafiju šta se sprema, zbog čega se on nije ni ukrcao u vojni avion, prenosi Tanjug pisanje agencije Ansa.

"Postojao je plan da se gađa avion kojim je Gadafi putovao, ali je on izbegao zamku jer ga je upozorio Betino Kraksi"', rekao je Amato, aludirajući na pokojnog lidera italijanske Socijalističke partije i bivšeg premijera te zemlje.

Gadafi se tada avionom vraćao sa konferencije u Jugoslaviji, a francuska vojska je greškom pogodila civilni avion.

"Sada Jelisejska palata može da opere sramotu koja muči savest Pariza", rekao je Amato.

Radarski snimci su u večeri kada je avion oboren pokazivali pojačanu aktivnost letelica na nebu, a prema rečima Amata, najkredibilnija verzija je da je postojala odgovornost francuskih aviona, koji su 27. juna 1980 zajedno sa američkim učestvovali u vojnim vežbama.

NATO je tada planirao "simulaciju vežbe sa brojnim avionima u kojoj bi bili ispaljeni projektili" a Gadafi meta, rekao je Amato.

Đulijano Amato, koji sada ima 85 godina, rekao je da je 2000, kada je bio premijer, pisao i tadašnjim predsednicima SAD i Francuske Bilu Klintonu i Žaku Širaku zahtevajući da razjasne šta se desilo, ali da mu nisu odgovorili.

Premijerka Đorđa Meloni pozvala je Amata da iznese sve dokaze koje ima, ali je on istakao da su njegove izjave plod ličnih zaključaka.

Vicepremijer i ministar spoljnih poslova Antonio Tajani rekao je da je Amato izneo "svoju verziju" onoga što se dogodilo, dodajući da je na pravosudnom sistemu da utvrdi istinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15