• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.09.2023

06:15

Kakav poklon Putinu, Rusi skaču od sreće! Zelenski jednim govorom ostao bez vojne pomoći i zapečatio sudbinu Ukrajine!

Reuters

Vesti

Kakav poklon Putinu, Rusi skaču od sreće! Zelenski jednim govorom ostao bez vojne pomoći i zapečatio sudbinu Ukrajine!

Podeli vest

Pretnje Kijeva da će uvesti ograničenja na uvoz dela poljske hrane, pritužba na akcije Varšave da zabrani uvoz ukrajinskog žita, ali što je najvažnije, govor Volodimira Zelenskog sa govornice Generalne skupštine UN zadao je snažan udarac poljsko-ukrajinskim odnosima.

Poljski premijer je već izjavio da njegova zemlja više ne isporučuje oružje Ukrajini, a već od sledeće godine ukrajinske izbeglice u Poljskoj mogu ostati bez socijalne podrške.

Poslednjih dana bio je težak test za poljsko-ukrajinske odnose. Ukrajina je u ponedeljak, 18. septembra, podnela tužbu protiv Slovačke, Poljske i Mađarske u okviru Svetske trgovinske organizacije (STO) – posle odluke ovih država da jednostrano ograniče uvoz ukrajinske hrane. 

U utorak, 19. septembra, premijer Ukrajine Denis Šmihal rekao je da je vlada zemlje spremna da uvede zabranu uvoza određene robe iz Poljske, Slovačke i Mađarske ako ove zemlje ne pristanu da ukinu jednostranu zabranu uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. Kao i u prvom slučaju, glavnu reakciju na izjavu ukrajinskog zvaničnika imala je Poljska, koja je, za razliku od Slovačke i Mađarske, uvela odgovarajuću zabranu na neodređeno vreme.

Govor Zelenskog

Međutim, najzvučniji je bio govor istog dana Volodimira Zelenskog sa govornice Generalne skupštine UN. Predsednik Ukrajine je pred polupraznom salom rekao:

- Alarmantno je videti kako neki u Evropi igraju solidarnost u političkom teatru pretvarajući zalihe žita u triler. Možda izgleda da oni igraju svoju ulogu, ali u stvari pomažu da se postavi pozornica za moskovskog glumca.

Kao odgovor, poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom. Govoreći na brifingu za poljske novinare u Njujorku 19. septembra, Duda je branio odluku Varšave da uvede jednostrana ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda i rekao da „svi koji su ikada bili uključeni u spasavanje davljenika znaju da je on je neverovatno opasan, da može da vas odvuče duboko."

Foto: Tanjug

 

- Pomalo liči na situaciju između Poljske i Ukrajine. Ukrajina je na udaru Rusije, bez sumnje u veoma teškoj situaciji, grabi sve što može. Da li je moguće biti uvređen od nje? Naravno, možete biti ogorčeni. Da li treba da postupamo tako da se zaštitimo od povrede od davljenika? Naravno, moramo se ponašati tako da se zaštitimo od povrede od davljenika, jer ako davljenik učini štetu i udavi nas, onda neće dobiti pomoć. Zato moramo da vodimo računa o svojim interesima i to ćemo uraditi efikasno i odlučno - rekao je Duda.

On je priznao da, uprkos svojim planovima, nije mogao da se sastane sa Volodimirom Zelenskim „iz organizacionih razloga“, ali ne isključuje da će sastanak biti održan kasnije. Istovremeno, iako Poljska nije direktno pomenuta u govoru Zelenskog, 20. septembra je ukrajinski ambasador u Varšavi Vasilij Zvarič pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Poljske.

Prema poljskom diplomatskom resoru, zamenik ministra spoljnih poslova Pavel Jablonski preneo je ukrajinskom ambasadoru „snažan protest“ u vezi sa izjavom Zelenskog na Generalnoj skupštini UN da „neke zemlje EU glume solidarnost, indirektno podržavajući Rusiju“.

„Zamenik ministra spoljnih poslova je istakao da je ova teza netačna u odnosu na Poljsku, a posebno nepravedna u odnosu na našu zemlju, koja podržava Ukrajinu od prvih dana rata“, ističe se u poruci.

Uloga oligarha

Takođe, poljski predsednik Duda je u intervjuu za Si-En-En primetio da je promena u narativu kijevskih vlasti izazvana pritiskom lokalnih oligarha. Kažu da bi želeli da prodaju žito što je brže moguće i po najnižoj ceni, a Poljska mora da se zaštiti od toga.

 

 

Temu ukrajinskih oligarha nastavio je predsednik sejmske komisije za međunarodne poslove, poslanik vladajuće stranke Pravo i pravda Radoslav Vogel.

- Ukrajinci sami moraju da procene da li se slažu sa takvim postupcima svojih političara, koji su u veoma samoubilačkom porivu spremni da žrtvuju ili rizikuju vitalne interese svoje zemlje kako bi maksimizirali profit nekoliko oligarha -  rekao je političar. 20. septembra na prvom kanalu Poljskog radija.

Poljsko-ukrajinski sukob oko hrane nije prošao nezapaženo od strane lidera glavne poljske opozicione stranke, liberalne Građanske koalicije, bivšeg premijera Donalda Tuska.

- PiS je otvorio svoje granice za imigrante i ukrajinsko žito, ali je promenio svoju poziciju kada je otkrio da im to koristi sa izborne tačke gledišta. Izuzetno su efikasni kada možete zaraditi na nečemu. U slučaju Ukrajine, oni rade isto što su radili sa vizama - rekao je Tusk 20. septembra, misleći na rastući skandal oko prodaje poljskih viza gastarbajterima iz Azije i Afrike.

Foto: Reuters

 

Tusk je podsetio kako je 2022. godine rekao da se uvoz žitarica mora kontrolisati kako poljski farmeri ne bi stradali.

- Kada sam pre godinu i po oglasio alarm da je Poljska preplavljena jeftinim žitom, niko nije video problem. Ovo žito nije trebalo da ide u Poljsku, već u zemlje u nevolji. Iz nekog nepoznatog razloga, neko je gore odlučio da će radije zaraditi od ovog žita, nego da ga transportuje u luke i otprema tamo gde je potrebno. Kada je reč o novcu i sopstvenim interesima, oni su zaista efikasni -  zaključio je bivši premijer.

Ukrajina ostaje bez pomoći?

Ranije su farmeri većinom glasali za PiS, ali sada mnogi od njih naginju desnijoj Konfederaciji, jedinoj stranci koja na parlamentarne izbore 15. oktobra izlazi pod antiukrajinskim parolama. Pokušaj da se oduzmu glasovi „Konfederatima” lokalni analitičari objašnjavaju najnovije odluke i izjave poljskih vlasti.

Jedan od lidera „Konfederacije“, Gžegož Braun, zapravo je predložio da se prekine snabdevanje i tranzit oružja Ukrajini.

- Problemi sa Kijevom, garantujem vam, nestaće za jedan dan, za jednu noć. Doći će do preispitivanja, razmišljanja i odgovarajućih zaključaka koji će vratiti ispravne proporcije u poljsko-ukrajinskim odnosima - rekao je on 19. septembra, predstavljajući partijsku listu na centralnom trgu u Žešovu.

- Definitivno nećemo rizikovati bezbednost Ukrajine, tako da naše čvorište u Žešovu, po dogovoru sa Amerikancima i NATO-om, i dalje igra i igraće istu ulogu. Međutim, mi više ne prenosimo nikakvo oružje Ukrajini, jer se sada naoružavamo najsavremenijim naoružanjem - rekao je šef poljske vlade.

Foto: Ap photo/Reuters

 

Ovakve reči sa usana visokog poljskog zvaničnika čule su se prvi put od početka rata u Ukrajini. Jasno je da posle izbora 15. oktobra sve može da se promeni. Ako levo-liberali iz Građanske koalicije i njeni saveznici dođu na vlast, oni mogu da nastave sa isporukom oružja Kijevu bez ikakvih posebnih političkih posledica po sebe. A „Pravo i pravda“, ako ostane na vlasti, može da poništi sopstvenu odluku pod izgovorom da je reč o transferu zastarelog naoružanja.

Međutim, nije uzalud poljski ministar za evropska pitanja Šimon Šinkovski rekao da će se Varšava oslanjati na javno mnjenje u pitanjima pomoći Kijevu.

- Ako ne bude podrške Poljaka za takve akcije, biće nam teško da nastavimo da podržavamo Ukrajinu kao što smo to činili do sada - rekao je on.

Istina, za sada ne govorimo o vojnim avanturama u Kijevu, već o socijalnoj pomoći ukrajinskim izbeglicama u Poljskoj. Konkretno, obezbeđivanje radnih dozvola, slobodan pristup školama, zdravstvena zaštita i porodične beneficije itd. neće biti produžen 2024. godine, rekao je portparol poljske vlade Pjotr Miler.

Međutim, što više glasova dobije „Konfederacija“ ili političari iz drugih partija, pozivajući na oprez u odnosu na Ukrajinu, veća je šansa da ih nova poljska vlada posluša i počne da gura Kijev ka miru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15