• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

23.09.2023

00:15

Na najdubljoj tački na Zemlji našli su nešto što je sve zapanjilo! Šta krije Marijanski rov?!

Reuters

Vesti

Na najdubljoj tački na Zemlji našli su nešto što je sve zapanjilo! Šta krije Marijanski rov?!

Podeli vest

U Marijanskom rovu u Tihom okeanu, najdubljoj tački na površini Zemlje, pronađen je novi virus, na dubini od 8.900 metara.


Novi virus u otkriven je na najvećoj dubini ikada u Zemljinim okeanima. Virus nazvan "vB_HmeY_H4907" spada u kategoriju bakteriofaga, koji se inficiraju i repliciraju unutar bakterija, prenosi Skaj njuz.

Veruje se da su oni najzastupljeniji oblici života na planeti i igraju ključnu ulogu u ekologiji okeana, pomažući u regulisanju veličine populacije i oslobađanju hranljivih materija.

Marijanski rov, koji je dubok skoro 11.000 metara predstavlja najnižu tačku Pacifika.

- Prema našim saznanjima, ovo je najdublji poznati izolovani fag u svetskom okeanu - rekao je Min Vang, pomorski virolog sa Kineskog univerziteta.

Prema njegovim rečima, otkriće bi moglo da podstakne dalja istraživanja o strategijama preživljavanja virusa u nekim od najsurovijih i najzabačenijih sredina na Zemlji.

- Ekstremna okruženja nude optimalne izglede za otkrivanje novih virusa - dodao je on.
Nakon genomske analize novog virusa, koji ne može da zarazi ljude, nazvan je vB_HmeY_H4907.

Istraživači veruju da će ovaj virus verovatno biti široko rasprostranjen u okeanu. Ima sličnu strukturu kao domaćini bakterijske grupe halomona, koje se često nalaze u sedimentima i otvorima nalik gejzirima na morskom dnu.
 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija