• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

01.10.2023

11:22

Kritično! Odlučuje se sudbina Ukrajine! Sa fronta stižu šok vesti, Zelenski bacio u borbu sve što ima za probijanje ruske odbrane!

Reuters/AP/Printscreen Rybar

Vesti

Kritično! Odlučuje se sudbina Ukrajine! Sa fronta stižu šok vesti, Zelenski bacio u borbu sve što ima za probijanje ruske odbrane!

Podeli vest

Kijev se u svojoj letnjoj kontraofanzivi započetoj u junu koristi ne samo zapadnim naoružanjem, već i sam pravi svoje ili prilagođava postojeće. Takva rešenja pokazuju se ključnima u širim ratnim naporima Ukrajine.

Ukrajinski zvaničnici su rekli da su uspeli da probiju ključne linije ruske odbrane na jugoistoku zemlje zahvaljujući oklopnim vozilima dobijenim od Sjedinjenih Američkih Država, piše “Insajder”.

Ukrajinci su probili takozvanu Surovikinovu liniju, slojeve ruske odbrane pune prepreka za oklopna vozila i minskih polja, kako je “Vašington postu” rekao ukrajinski komandant.

"Strajkeri" u akciji

Kijev je prvi put poslao u borbu ova vozila od SAD – zvana “strajkeri” – u avgustu u južnu Zaporošku oblast. Ukrajinski proboj je bio mali i dočekan je žestokom ruskom vatrom, ali ukrajinski komandanti rade na tome da dovedu još vozila u manje utvrđena područja linije.

- Probijamo se – rekao je “Volstrit žurnalu” jedan ukrajinski oficir.

Institut za proučavanje rata (ISW) rekao je 21. septembra da je ukrajinska sposobnost da sprovedu “strajkere” kroz “najstrašniju rusku odbranu” važan znak napretka njihove kontraofanzive. ISW je naveo da se u ukrajinskoj kontraofanzivi oko Orihiva na zapadu Zaporoške oblasti razvijala “veoma dinamična situacija”.

Prema izveštaju, ukrajinske snage su angažovane u napadu na najjužniju tačku isturenog dela na kojem je probijena ruska linija odbrane. Ruske snage u području kod Novoprokopivke navodno su bile u defanzivi, a ISW je rekao da su odvojene ruske jedinice na zapadnom i istočnom krilu isturenog dela angažovane u kontranapadima da smanje rastući pritisak, preneo je “Gardijan”.

Prema ISW, ruski izvori navode da su Ukrajinci ušli u selo Verbove 22. septembra i nastavili da operišu u području u subotu. Ipak, deluje da su Rusi usmerili svoje snage na inicijalne linije odbrane i da do sada nisu odlučile da se vrate na druge pripremljene linije odbrane.

Ukrajinska kontraofanziva je u ekstremno dinamičnoj fazi, kaže ISW.

Napadi na vodi

Ne smanjuju se ni napadi na Krim. Ukrajina je nedavno gađala štab ruske Crnomorske flote na Krimu. Ukrajinska vojska saopštila je da je u tom napadu koristila rakete “storm šedou” i “skalp” koje je dobila od Velike Britanije i Francuske. I sledećeg dana je radila ruska PVO u Sevastopolju.

ISW je takođe naveo da ukrajinske trupe takođe vrše upade u delti Dnjepra i da drže položaje blizu naselja Dači, 10 kilometra južno od Hersona, i kod mosta Anotnivka na levoj obali Hersonske oblasti.

Proruski vojni bloger tvrdio je da su ukrajinske diverzantske i izviđačke grupe operisale na nekoliko ostrva u ušću Dnjepra 22. septembra. Takođe su ponovili žalbe da Rusima manjkaju brzi čamci da odbiju ukrajinske operacije u delti, naveo je ISW na svom sajtu.

Ukrajinski borbeni kajaci

U međuvremenu, kako piše “ABC njuz”, ukrajinski inženjeri i specijalne snage testiraju nešto što bi potencijalno moglo da promeni igru za ukrajinsku odbranu.

U pitanju je borbeni kajak “poloz M16”.

Posebno dizajniralo plovilo košta oko 2.500 dolara po komadu, što je 10 puta jeftinije od sličnih zapadnih modela, navodi “Insajder”. Može da transportuje do tri vojnika i 250 kilograma tereta a hvali se izdržljivošću i dugotrajnošću, zahvaljujući svojoj konstrukciji od polietilena. “Poloz” može da se koristi iz kopnenih vozla i helikoptera, ili čak daljinskim upravljanjem na vodi.

Plovilo je male težine, tiho i lako za manevrisanje, što je optimalno za tajne operacije u rečnim bitkama koje se vode u južnim tokovima Dnjepra, sačinjenim od ostrva i močvara.

- Naš “poloz” se ne plaši nijednog neprobojnog glisera. Može da se sakrije u trsci i da puca na neprijatelja kao u streljani – rekao je “ABC njuzu” izvršni direktor kompanije “Adamant Verf” Serhij Ostašenko.

Ono što ga izdvaja od drugih borbenih kajaka je njegov bacač granata u stilu NATO UAG-40 ukrajinske proizvodnje, sposoban da ispaljuje projektile sa više od kilometar i po istovremeno održavajući stabilnost na vodi, zahvaljujući mehanizmu koji sprečava da trzaj prevrne lako plovilo.

Ovi kajaci su već imali uspeha u misiji. Korišćeni su na reci Oskil u regionu Harkova prošlog oktobra, kad su transportovali eksploziv tokom noćne patrole kod ruskih položaja duž obale. Takođe su pomogli da se obezbedi prolaz jurišnoj grupi koja je naterala Ruse na povlačenje ka istoku, kako navodi “ABC njuz”.

 

Deo šire kampanje

Borbeni kajaci deo su šire kampanje Ukrajine da razvije nekonvencionalna rešenja za suprotstavljanje Rusiji.

Rat je primorao Ukrajinu da postane jedna od vodećih vojnih inovatora u svetu, piše “Insajder”. Zemlja je, na primer, razvila niz pomorskih dronova koje je koristila protiv ruske Crnomorske flote a nedavno je Kijev tvrdio da je napad na ruski aerodrom u Kursku krajem avgusta, u kojem je oštećeno bet borbenih aviona, izveden korišćenjem “kartonskih” dronova iz Australije.

Ukrajina takođe modifikuje postojeće oružje, poput pomorskih krstarećih projektila “neptun” koje sada koristi za kopnene misije.

Kako je naveo “Insajder”, ne ulaze baš sve inovacije na oružju u masovnu proizvodnju, ali je to isplativo oruđe za odbranu koje jača ukrajinski arsenal.

- Bićemo najjači u vojnoj tehnologiji, odnosno u svemu što se tiče inovacija u vojnoj oblasti. Takođe će se razviti sajber bezbednost, svaka fizička bezbednost povezana sa inovacijama i zaštita kritičnih infrastrukturnih objekata – rekao je nedavno zamenik premijera Ukrajine Mihailo Fedorov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!
Politika

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!

Nakon što je premijer Crne Gore Milojko Spajić potvrdio da će zvanična Podgorica u Generalnoj skupštini UN glasati za Rezoluciju o Srebrenici, predsednik crnogorskog parlamenta Andrija Mandić je najavio da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti usvajanje Rezolucoje o genocidu u Jasenovcu i izrazio očekivanje da će ona biti usvojena.

09.05.2024

16:05

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!
Politika

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!

Sednica Skupštine Srbije, na kojoj će se raspravljati o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi, zakazana je za petak, 10. maj u 14 sati.To će, kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, biti prva od pet tačaka dnevnog reda, a predlog dopuna tog Zakona podnelo je 37 poslanika.

09.05.2024

16:05

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija