• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.10.2023

07:39

Pobeda! Putin sad može da slavi! Drama u srcu Evrope, NATO zemlja spremna za veliki preokret?!

Reuters

Vesti

Pobeda! Putin sad može da slavi! Drama u srcu Evrope, NATO zemlja spremna za veliki preokret?!

Podeli vest

Bivši slovački premijer, levičar Robert Fico pobedio je na jučerašnjim parlamentarnim izborima svog rivala iz stranke Progresivna Slovačka, ali je, na osnovu izbornih rezultata, jasno da će morati da pridobije saveznike da bi formirao sledeću vladu Slovačke, prenosi Rojters.

Ficova partija SMER SSD je na subotnjim izborima osvojila najveći broj glasova - 23,37 odsto u 98 odsto glasačkih jedinica, sledi liberalna Progresivna Slovačka (PS) sa 16,86 odsto glasova i HLAS (Glas) partija koja je na trećem mestu sa 15,03 odsto osvojenih glasova, a čija saradnja bi mogla da postane veoma značajna za formiranje buduće vlade.

Bivši Ficov kolega i levičarski lider HLAS-a Peter Pelegrini potvrdio je da ima otvorene opcije za buduće koalicije.

U predizbornoj kampanji dominiralo je pitanje vojne pomoći Ukrajini. 

U trenutku kada EU nastoji da sačuva jedinstvo u otporu ruskoj invaziji na Ukrajinu, nova slovačka vlada sa Ficom na čelu i njegovom strankom SMER-SSD pridružila bi se Mađarskoj koja narušava evropski konsenzus o podršci Ukrajini, navodi Rojters.

Slovačka je trenutno jedan od najvernijih saveznika Kijeva. Međutim, sve to bi moglo uskoro da se promeni. Bivši premijer ne krije svoje simpatije prema Kremlju i okrivio je "ukrajinske naciste i fašiste" za provociranje ruskog predsednika Vladimira Putina da pokrene napad.

Fico je pozvao slovačku vladu da prestane da isporučuje oružje Kijevu i rekao da Slovačka neće poslati više nijednu granatu ako postane premijer. Protivi se i ulasku Ukrajine u NATO. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija