• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevno

18.10.2023

22:59

Šta to radi NASA?! Poslala je letelicu na objekat čija je vrednost milion puta veća nego sve svetske ekonomije zajedno!

Shutterstock

Vesti

Šta to radi NASA?! Poslala je letelicu na objekat čija je vrednost milion puta veća nego sve svetske ekonomije zajedno!

Podeli vest

Nazvan po Psihi, grčkoj boginji duše, koja je rođena kao smrtnica, a na kraju je postala besmrtna, asteroid 16 Psiha, koji se gotovo u potpunosti sastoji od metala nikla i gvožđa, vredi milion puta više od „mizernih" 74 triliona (7,4 k 10šł) evra koliko čine sve svetske ekonomije zajedno. Njegova vrednost se procenjuje na 10 triliona evra.

Stenoviti asteroid u obliku krompira dugačak je 280 i širok 232 kilometara. Ima masu od oko 200 milijardi kilograma i nalazi se u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera. Od nas je udaljen oko 370 miliona kilometara. Naučnici veruju da je to otkriveno gvozdeno jezgro protoplanete preostalo iz ranog Sunčevog sistema.

NASA svemirskom brodu Psiha, lansiranom 13. oktobra, biće potrebno šest godina da stigne do istoimenog asteroida.

- Dugo je san ljudi bio da stignu do metalnog jezgra naše Zemlje. Ali pritisak je previsok, temperatura je previsoka, tehnologija je nemoguća. Ali, u Sunčevom sistemu postoji jedan način na koji možemo da posmatramo metalno jezgro, a to je da odemo do ovog asteroida - kaže , vođa misije, naučnik Lindi Elkins-Tanton sa Univerziteta Arizona Stejt (SAD).

Naučnici se nadaju da će ih misija naučiti više o formiranju planeta. Osim naučne koristi, poseta tako vrednom asteroidu mogla bi biti korak ka iskopavanju dragocenih materijala sa asteroida poput ovog u ne tako dalekoj budućnosti.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija