• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.10.2023

19:57

U toku žestoko granatiranje Gaze, Tel Aviv nemilosrdan! Stanovnici ostali bez interneta

BBC/printscreen

Vesti

U toku žestoko granatiranje Gaze, Tel Aviv nemilosrdan! Stanovnici ostali bez interneta

Podeli vest

Stanovnici Pojasa Gaze tvrde da su napadi Izraela na ovom području najjači od početka rata, a telekomunikaciona kompanija je saopštila da je internet mreža u potpunosti prekinuta.

Jedan broj stanovnika Gaze rekao je za Si-En-En da su vazdušni napadi u petak uveče bili najintenzivniji koji su doživeli od početka neprijateljstava pre skoro tri nedelje.

Bi-Bi-Sijev tim u Aškelonu na jugu Izraela, koji je deset kilometara od Gaze, rekao je da su mogli da čuju tutnjavu eksplozija. Tim kaže da je teže nego prethodnih noći i opisuju ga kao "teško bombardovanje i uglavnom iz vazduha".

Javval, palestinska telekomunikaciona kompanija koja pruža mobilne usluge Pojasu Gaze, izdala je saopštenje u petak uveče, u kojem se navodi da je intenzivno bombardovanje tokom proteklog sata dovelo do uništenja svih preostalih međunarodnih ruta koje povezuju Gazu sa spoljnim svetom, što je dovelo do potpuni prekid telekomunikacionih usluga.

 


NetBlocks, neprofitna organizacija koja prati cenzuru interneta, potvrdila je u postu na Ks da je došlo do „kolapsa povezivanja“ u Gazi i prijavila pad konekcije usred teškog izraelskog bombardovanja enklave.

 

Novinar Al Jazeere Safvat Kahlout kaže da su ljudi u Gazi iznenada izgubili skoro svaki kontakt jer su internet i mreže mobilne telefonije propale:

 

 

„Dozvolite mi da pričam o iznenadnom nestanku ... interneta i mreža mobilnih telefona širom Pojasa Gaze pre otprilike sat vremena. Potpuno smo isključeni, između različitih oblasti u Pojasu Gaze i sa spoljnim svetom. Gotovo da je zamračenje svih preko Pojasa Gaze, ne možemo da dođemo jedni do drugih. Čak i lokalne radio stanice prisluškuju portparoli izraelske vojske koji nastavljaju da... šalju upozorenja ljudima", rekao je novinar Safvat Kalout, koji živi u Pojasu Gaze.
On je rekao i da je bombardovanje bilo pojačano u prethodna dva sata i da se istovremeno čuju vazdušni i artiljerijski udari.

 

 

U poslednja dva sata mogli smo da čujemo istovremeno intenzivne vazdušne udare i intenzivne artiljerijske granate, što je nešto neobično – što znači da je intenzitet vatre mnogo veći nego prethodnih dana. Danas je najgore u pogledu izraelske vatrene moći, a možemo čuti neke eksplozije... koje dolaze i sa mora, posebno na severu Pojasa Gaze. Na severu se sada pojačavaju vazdušni udari i artiljerijsko granatiranje“, rekao je novinar sa lica mesta.

Portparol izraelske vojske rekao je da su pojačali napade na Gazu i da će kopnene snage pojačati aktivnosti tokom večeri.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija