• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.11.2023

21:17

Šok priznanje Bajdena! Vašington obrunio ploču: Amerika staje na stranu Palestine

Reuters/Printskrin

Vesti

Šok priznanje Bajdena! Vašington obrunio ploču: Amerika staje na stranu Palestine

Podeli vest

Palestinski narod zaslužuje sopstvenu državu, a Gazom i Zapadnom obalom moraju da upravljaju obnovljene palestinske vlasti, rekao je američki predsednik Džo Bajden .

- Narod Palestine zaslužuje sopstvenu državu i budućnost bez Hamasa - napisao je Bajden u tekstu za Vašington post.

Naglasio je da je „slomljenog srca“ zbog slika iz Gaze koje pokazuju smrt „hiljada civila, uključujući i decu“.

- Naš cilj ne bi trebalo da bude da zaustavimo rat sada, već da ga zaustavimo zauvek, prekinuvši ciklus nasilja i izgradivši nešto jače u Gazi i širom Bliskog istoka kako se istorija ne bi ponovila - napisao je Bajden.

On je naglasio da put do toga leži kroz pristup „dve države za dva naroda“.

"Postizanje ovoga zahtevaće posvećenost Izraela i Palestine, kao i Sjedinjenih Država i saveznika. Taj posao mora da počne sada", rekao je Bajden.

Foto: EPA

Džo Bajden

„Gaza i Zapadna obala moraju da se udruže pod jedinstvenom strukturom upravljanja, na kraju obnovljenom palestinskom vlasti, dok svi radimo na rešenju sa dve države“, dodao je on.

Izrael je 7. oktobra bio podvrgnut raketnom napadu bez presedana iz pojasa Gaze u okviru operacije Al-Aksa poplava, koju je najavilo vojno krilo palestinskog pokreta Hamas. Nakon toga, borci organizacije ušli su u granična područja na jugu Izraela, gde su otvorili vatru i na vojne i na civile, a takođe su uzeli više od 200 talaca.

U Izraelu je, prema poslednjim vladinim podacima, poginulo oko 1,2 hiljade ljudi, ova brojka uključuje civile, vojnike, strane državljane i radnike, a saopšteno je i da je više od 5 hiljada povređeno.

Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju Gvozdeni mačevi protiv Hamasa u Pojasu Gaze. U roku od nekoliko dana, izraelska vojska je preuzela kontrolu nad svim naseljenim područjima u blizini granice sa Gazom i počela da izvodi vazdušne udare na ciljeve, uključujući civile, u pojasu. Izrael je takođe najavio potpunu blokadu pojasa Gaze: obustavljeno je snabdevanje vodom, hranom, strujom, lekovima i gorivom.

Foto: EPA

Gaza

Broj poginulih u izraelskim udarima na pojas Gaze premašio je 12,3 hiljade ljudi, a više od 29 hiljada je povređeno. Ruska ambasada je saopštila da je tokom eskalacije sukoba ubijeno 20 Rusa, dvojica su uzeti kao taoci, a sedmoro se vode kao nestali.

Prema različitim izvorima, oko 150 Izraelaca bi moglo biti zarobljeno od strane Hamasa. Sam pokret je naveo da se u Pojasu Gaze nalazi oko 200-250 zatvorenika.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je strane da prekinu neprijateljstva. Prema stavu ruskog predsednika Vladimira Putina , rešenje bliskoistočne krize moguće je samo na osnovu formule „dve države” koju je odobrio Savet bezbednosti UN , a koja predviđa stvaranje nezavisne palestinske države u okviru 1967 graniči sa prestonicom u Istočnom Jerusalimu .

Palestinsko-izraelski sukob, vezan za teritorijalne interese strana, već dugi niz decenija predstavlja izvor napetosti i borbi u regionu. Odluka UN sa aktivnom ulogom SSSR -a 1947. godine odredila je stvaranje dve države – Izraela i Palestine, ali je stvorena samo izraelska.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija