• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.11.2023

13:48

Upad raskolnika na Aranđelovdan! Ukrajini stigle katastrofalne vesti! Žestoke borbe širom fronta!

Reuters/AP

Vesti

Upad raskolnika na Aranđelovdan! Ukrajini stigle katastrofalne vesti! Žestoke borbe širom fronta!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 636 dan.

Raskolnici zauzeli hram na Aranđelovdan

Pristalice raskolničke strukture Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU) zauzeli su hram podignut u čast svetog arhangela Mihaila Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u mestu Borodjanka u Kijevskoj oblasti, saopšteno je na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

 

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane

Sredstva PVO oborila su pet ukrajinskih dronova u toku prethodnog dana u DNR i Hersonskoj oblasti;

Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana odbile dva napada ukrajinske vojske na donjeckom pravcu, gotovo 245 protivničkih vojnika je ubijeno ili povređeno;

Oružane snage Rusije odbile su na krasnolimanskom pravcu dva napada ukrajinske vojske, gotovo 200 ukrajinskih boraca je povređeno ili ubijeno;

Oružane snage Rusije uništile su tri brigade ukrajinske vojske u blizini Rabotina i Novoprokopovke;

Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom proteklog dana na južnodonjeckom pravcu gotovo 75 ljudi;

Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana gotovo 25 vojnika na kupjanskom pravcu;

Oružane snage Rusije uništile su ljudstvo i vojnu tehniku ukrajinske vojske u 118 regiona,

Oružane snage Rusije su na hersonskom pravcu likvidirale gotovo 50 ukrajinskih vojnika.
 

 

Ostin: SAD će poslati pomoć vrednu 100 miliona dolara


Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je u Kijevu da će Pentagon poslati Ukrajini dodatnu pomoć u oružju u vrednosti od 100 miliona dolara iz postojećih američkih zaliha, uključujući artiljeriju i municiju za sisteme protivvazdušne odbrane. 

Paket uključuje i još jedan artiljerijski raketni sistem Himars, rekao je Ostin.
Ostin je istakao da su napori Ukrajine da porazi ruske snage "bitni za ostatak sveta" i da će se podrška SAD nastaviti "na duge staze".
Ostin je to rekao u ponedeljak tokom nenajavljene posete Kijevu, preneo je "Gardijan".

Ostin se u Kijevu sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, ministrom odbrane Rustemom Umerovim i načelnikom generalštaba generalom Valerijem Zalužnim.

Foto: Reuters

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin

 

 

"Pokušali su da ubiju Putina!" Hitno se oglasio Kremlj i otkrio šta se dešava!

 

Bože sačuvaj, kakav užas! Ukrajinski general ostao bez teksta, Zapad se sprda sa Kijevom kao nikada do sada!

 

Smanjena isporuka granata Ukrajini

Američke isporuke artiljerijskih granata Ukrajini smanjene su za više od 30 odsto od početka izraelske operacije u Pojasu Gaze prošlog meseca, objavila je američka televizija „Ej-Bi-Si“, pozivajući se na neimenovanog ukrajinskog zvaničnika.

- Imamo velikih problema... Osnovna municija ne stiže - rekao je on.

Prema rečima zvaničnika, Sjedinjene Američke Države su za „više od 30 odsto“ smanjile isporuke artiljerijskih granata standarda NATO-a Kijevu, a snabdevanje bitnim artiljerijskim granatama kalibra 155 mm iznosi „oko 60-70 odsto ukupnog obima isporuka Ukrajini“. U tom kontekstu, sagovornik televizije je rekao da Ukrajina rizikuje da izgubi svoju poziciju na bojnom polju „po veoma visokoj ceni“.

- Oni (američki zvaničnici) su nam govorili da (podrška Izraelu) neće uticati na posvećenost (SAD), ali jeste - dodao je zvaničnik.
 

Bomba! Zelenski najavio pobedu Rusije i uputio urgentan apel! Samo jedna sila može da zaustavi Putina, ako to odluče...

 

Velike poteškoće Ukrajine na kupjanskom pravcu

Pokušavajući da obuzdaju ruske snage, Oružane snage Ukrajine na kupjanskom pravcu imaju velike poteškoće sa logistikom, izjavio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.

- Kod naselja Podoli, Kurilovka i Kovšarovka neprijatelj pokušava da pojača snage i sredstva za obuzdavanje naših trupa - rekao je ekspert, pozivajući se na sopstvene izvore.

On je precizirao da se na prvu liniju fronta šalje i naoružanje i ljudstvo, ali ukrajinska komanda ima velike poteškoće sa prebacivanjem zbog logistike.

Prema njegovim rečima, većina mostova preko reke Oskol je uništena ili oštećena, a novi pontonski prelazi „ne žive“ više od jednog dana.

 

Kritično! Zelenski preživeo atentat! Hitno se oglasio i otkrio šta mu Putin sprema do Nove godine!

 

Ruska vojska uništila komandni punkt kod Bahmuta

Ruska vojska je samohodnim haubicama „gvozdika“ uništila komandno-osmatračnički punkt sa ljudstvom Oružanih snaga Ukrajine kod Bahmutau DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Osim toga, ruski padobranci su severno od Bahmuta uništili veliku grupu ukrajinskih vojnika pomoću raketnih sistema „grad“.

 

(VIDEO) Klanica na Dnjepru! Rusi zatečeni, moćni "Solncepek" odleteo u vazduh! Ukrajinci probili odbranu i došli do ključnog naselja!

 

Ruski jurišni avioni uništili uporišta ukrajinske vojske

Ruski jurišni avioni Su-34 uništili su uporišta ukrajinske vojske na južnodonjeckom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Borbeni naleti izvode se avijacionim naoružanjem različite klase. Tokom jednog od naleta vazdušnim bombama su uništeni utvrđeni položaji Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom“, precizira se u saopštenju.

 

Šojgu saopštio zastrašujuću informaciju! Krvavi debakl ukrajinskog desanta na hersonskom pravcu, ali to nije najgore za Kijev!

 

Jedinice grupe "Istok" sprečile ukrajinski kontranapad

Jedinice ruske grupe „Istok“ sprečile su kontranapad ukrajinskih snaga kod Prijutnog na južnodonjeckom pravcu, saopštio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe Oleg Čehov.

On je dodao da su sprečeni i pokušaji rotacije jedinica ukrajinske vojske kod Urožajnog. Uništena je tehnika i ljudstvo protivnika, a u protivbaterijskoj borbi ukrajinski vojnici izgubili su dve minobacačke posluge.

 

Hitno! Rusi poslali upozorenje Zelenskom! Amerika mu sprema nešto zastrašujuće, a onda sledi veliki preokret!

 

Ruski PVO sistemi presreli dron iznad Brjanske oblasti

Ruski sistemi PVO presreli su ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Brjanske oblasti Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Prethodno je gubernator ovog regiona Aleksandar Bogomaz izjavio da su sistemi za radioelektronsko ratovanje uništili ukrajinski dron, kao i da u napadu drona nije bilo žrtava ni materijalne štete.

 

Šok u SAD! Ukrajini saopšteno šta mora da preda Putinu! Kraj će biti veoma bolan, pominju se i teritorije oko Kijeva!

 

Hronika ratnih dešavanja: Bitka za tvrđavu Avdejevka, ruske snage nanele značajne gubitke OSU; Mostobran OSU na Dnjepru se drži (VIDEO)

 

Na Starobeljskom pravcu vode se pozicione borbe kod Kremene. Zbog pogoršanja vremenskih prilika, strane su odustale od aktivnih ofanzivnih dejstava. Ipak, koristeći loše vremenske prilike, juriši se vrše u malim jurišnim grupama. Jedan od ovih napada ruski vojnici su odbili u oblasti šumarije Serebrjanski.

Na Donjeckom pravcu, OSU je više puta pokušao da izvrši kontranapad u zoni industrijske zone. Bez ozbiljnog pokrivanja avijacije i oklopnih vozila, Oružane snage Ukrajine pretrpele su značajne gubitke. Istovremeno, ukrajinske formacije su pokušale da ispitaju odbranu Oružanih snaga Rusije u oblasti deponije, ali je pogoršanje vremena primoralo OSU da se ograniči samo na granatiranje ruskih položaja. Ipak, ostaje moguća mogućnost novih kontranapada ukrajinskih oružanih snaga.

 

 

U sektoru Vremjevske izbočine situacija nije pretrpela značajne promene: artiljerijski dueli i pozicione borbe se nastavljaju duž cele linije dodira. Jedinice Oružanih snaga Ukrajine i dalje ne preduzimaju nikakva aktivna borbena dejstva, dok ruske trupe povremeno izvode kontranapade severno od Prijutnoga i u oblasti Urožajnoje.

 

 

U sektoru Orehova, ukrajinske formacije koje su koristile male grupe izvele su seriju napada na liniju Rabotino-Verbovoje, ali nisu bile uspešne. Zauzvrat, jedinice Oružanih snaga Rusije uspele su da zauzmu nekoliko uporišta Oružanih snaga Ukrajine prema selu Novofedorovka.

 

 

Na hersonskom pravcu situacija je ostala ista poslednjih dana. Marinci iz udarnih snaga Katran (OSU) dalje drže centralni deo Krinkija. Uprkos redovnim napadima ruskih trupa, ukrajinske formacije su uspostavile snabdevanje preko ostrva Frolov, opremivši dva mala prelaza preko reke Konke. Zahvaljujući tome, kao i stalnom vatrenom pokrivanju artiljerije sa desne obale i minobacačkih posada iz ostrvske zone, ukrajinska komanda redovno rotira i dopunjuje zalihe. Noću su nove jurišne grupe prebačene u Krinkija i pojurile na položaje u šumi preko puta. Sada su odredi na istim linijama, čekaju dolazak pojačanja. Istovremeno, u rezervi je još jedna jurišna jedinica.

 

 

Na zapadu na Aleškinskom ostrvu nema značajnih promena. Marinci ukrajinske mornarice su pre nekoliko nedelja obezbedili uporište u zoni velikog i malog železničkog mosta i tamo drže položaje. Noću, koristeći loše vremenske uslove, nekoliko jurišnih grupa na dva čamca poslato je sa ostrva u Sadovoje, Ponjatovku i Ingulec na odmor. Zamenili su ih odredi 35. brigade marinaca.

Artiljerija OSU je i dalje aktivna duž desne obale Dnjepra, a nekoliko posada MANPADS-a stacionirano je u sektoru Krinok da pokriva marince od vazdušnih udara. Pojačana je i aktivnost Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Golaja Pristana. U naseljenim mestima na maloj udaljenosti od LBS-a pojavile su se jedinice posebnog MTR centra „Jug“, što može indirektno da ukazuje na moguće aktiviranje u ovoj oblasti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija