• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.12.2023

14:16

Veleobrt! Najveći saveznik Amerike otpisao Bajdena! Svi mole Boga da Tramp postane predsednik, evo i zašto!

Pexels, Reuters

Vesti

Veleobrt! Najveći saveznik Amerike otpisao Bajdena! Svi mole Boga da Tramp postane predsednik, evo i zašto!

Podeli vest

Velika Britanija polaže nade u pobedu Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD ne bi li pod njegovom administracijom oživeo Sporazum o slobodnoj trgovini (FTA) nakon bregzita, a pošto je sadašnji lider SAD Džozef Bajden odustao od pregovora u ranoj fazi, rekli su izvori iz Vajthola za "Telegraf".

Pomenuti sporazum predviđa transatlantsku saradnju u 11 trgovinskih oblasti, a Bajden je odustao od njega pod pritiskom leve struje Demokratske partije u Kongresu, gde su senatori tvrdili da bi FTA potkopao zaštitu američkih radnika, i imajući u vidu da se Bela kuća fokusira na jačanje domaće proizvodnje u brojnim industrijama, uključujući zelenu energiju i kompjuterske čipove, preneo je "Politiko".

- Priča oko sporazuma počela je jer je Tramp izjavio da je trgovinski sporazum sa Ujedinjenim Kraljevstvom moguć, pa se očekuje da bi Bela kuća koju ne vodi Bajden bila otvorenija za sklapanje istog. Uvek smo govorili da smo tu ukoliko Amerika želi dogovor - rekao je izvor iz Vajthola za "Telegraf".

Postizanje velikog dogovora sa SAD postala je važna tema za konzervativne ministre UK nakon što je bivši američki predsednik Barak Obama rekao biračima 2016. da će Britanija biti "na začelju reda" ukoliko glasa za bregzit.

Sjedinjene Američke Države su najveći trgovinski partner Ujedinjenog Kraljevstva, sa 17 posto izvoza do 30. juna ove godine.

Međutim, bilo je velikih zastoja u pregovorima oko trgovine, uključujući dugogodišnju kontroverzu oko britanske odluke da ne dozvoli uvoz američke piletine oprane hlorom u UK.

Budući da će hipotetički pregovori najranije početi posle inauguracije novog američkog predsednika u januaru 2025, Ujedinjeno Kraljevstvo će zastupati Laburistička stranka ser Kira Starmera.

"Telegraf" navodi da plan laburista za trgovinsku saradnju sa SAD ne bi uključivao puni sporazum o slobodnoj trgovini, zbog sporova oko piletine i drugih poljoprivrednih proizvoda, već da će se raditi na manjim dogovorima ne bi li se izbegli zastoji oko spornih pitanja i povećala nezavisnost Zapada od Kine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15