• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.12.2023

16:30

Putin hteo da on vlada Ukrajinom, sada se oglasio i šokirao svet! Kum ruskog lidera opasno razbesneo Kijev!

RIA Novosti

Vesti

Putin hteo da on vlada Ukrajinom, sada se oglasio i šokirao svet! Kum ruskog lidera opasno razbesneo Kijev!

Podeli vest

Oružani sukob između Rusije i Ukrajine za ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog predstavlja mogućnost da izvuče korist, dok je za ruskog predsednika Vladimira Putina ovaj sukob tragedija, smatra bivši lider ukrajinske partije „Opoziciona platforma – Za život“ (zabranjene u Ukrajini) i predsednik saveta pokreta „Druga Ukrajina“ Viktor Medvedčuk.

Na svom Telegramu „Druga Ukrajina“ Medvedčuk je objavio analitički članak u kojem je uporedio završne konferencije za štampu Putina i Zelenskog za 2023. godinu. Prema rečima političara, Zelenski je zainteresovan za nastavak sukoba, jer mu to omogućava da izgradi političku karijeru.

- Njemu (Zelenskom) nije žao svojih građana, samo nema para za mobilizaciju... Zelenski uništava svoju zemlju i tera je u krvavu klanicu za interese drugih zemalja. Za Putina je rat tragedija, za Zelenskog – biznis - ističe Medvedčuk.

Prema njegovom mišljenju, Putin se ne spušta do bacanja krivice na ukrajinski narod, kritikujući samo političko rukovodstvo kijevskog režima, naglašeno ukazujući na bliskost Rusa i Ukrajinaca, dok Zelenski na sve moguće načine nastoji da podstakne neprijateljstvo među narodima, istovremeno kršeći prava građana Ukrajine koji govore ruski jezik.

Podsetimo, proruski ukrajinski opozicioni političar Viktor Medvedčuk, uhapšen je u aprilu prošle godine zbog sumnji da sarađuje sa Ruskom Federacijom On nakon toga je razmenjen u okviru razmene zatvorenika. Volodimir Zelenski je rekao da se 200 ukrajinskih zatvorenika vratilo kući u zamenu za Medvedčuka, uključujući predstavnike ukrajinskih nacionalističkih bataljona

Medvedčuk je lider Opozicione platforme za život, najveće opozicione partije u Ukrajini. U martu je stranka bila jedna od nekoliko koje je Zelenski suspendovao zbog svojih veza sa Rusijom. On se pominje kao jedan od Putinovih favorita da preuzme Кijev u slučaju da Rusija uspe da zauzme grad. Medvedčuk kaže da je ruski predsednik Vladimir Putin kum njegove ćerke.

Posle državnog prevrata u Ukrajini, vlasti ove zemlje počele su da se bore ne samo protiv sovjetske istorije, već i protiv svega što je povezano sa Rusijom i ruskim jezikom. Vrhovna Rada je 2019. godine usvojila Zakon o obezbeđivanju funkcionisanja ukrajinskog jezika kao državnog.

On podrazumeva da građani treba da koriste ukrajinski jezik u svim oblastima života. Posle početka ruske specijalne operacije, situacija sa kršenjem prava građana koji govore ruski u Ukrajini se pogoršala. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da ukrajinske vlasti dugi niz godina vode politiku agresivne derusifikacije i nasilne asimilacije, a međunarodne organizacije ignorišu diskriminaciju nacionalnih manjina, posebno ruskog naroda.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija